CZ

Fonduri europene 2017: Cei 200.000 Euro pentru microintreprineri - se prelugeste cu 3 luni termenul de cerere a banilor

Imagine principala
Fonduri europene 2017: Cei 200.000 Euro pentru microintreprineri - se prelugeste cu 3 luni termenul de cerere a banilor
Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a prelungit cu trei luni termenul de depunere a proiectelor pentru fondurile europene de 25.000 euro - 200.000 euro, destinate microintreprinderilor. Investitiile accepate acopera o larga paleta de afaceri in productie si
servicii, de la constructii si confectii, pana la depanare de
calculatoare, software, reprezentare media, sali de fitness etc.


Astfel, antreprenorii romani pot depune proiectele pana la 27.04.2017, ora 12:00, in cadrul Apelului nr. POR 2016/2/2.1.A - Microintreprinderi.

Termenul initial era 27 ianuarie 2017.

Apelul face parte din Programul Operational Regional, Axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, Prioritatea de investitii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.

Depunerea proiectelor se face pe internet, in sistemul MySMIS 2014.

Clarificare importanta pentru proiectele care se depun in anul 2017

Vineri, ministerul a facut o clarificare importanta privind situatiile financiare, pentru proiectele care se depun in anul 2017, la acest apel.

In conformitate cu Ghidul specific, se vor anexa situatiile financiare anuale ale solicitantului, aferente exercitiului fiscal anterior depunerii cererii de finantare, aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor.

Astfel, in cazul cererilor de finantare depuse in 2017, situatiile financiare anexate sunt cele aferente anului 2016, aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor. In lipsa formularelor standard ale bilantului, aferente exercitiului financiar 2016, aprobate de Ministerul Finantelor Publice, situatiile financiare pot fi intocmite cu ajutorul celui mai recent program de asistenta pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale MFP (respectiv aferent anului 2015).

In etapa precontractuala, va fi verificata corespondenta informatiilor prezentate cu cele din situatiile financiare depuse la unitatile teritoriale ale MFP, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Furnizarea datelor aferente celui mai recent exercitiu financiar incheiat inainte de depunerea cererii de finantare este necesara in contextul verificarii respectarii unor conditii de eligibilitate, cum ar fi cele referitoare la:

  • - Incadrarea solicitantului in categoria microintreprinderilor - in conformitate cu Legea nr. 346/ 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea incadrarii in categoria IMM, datele utilizate pentru calculul numarului mediu anual de salariati, cifra de afaceri neta anuala si activele totale sunt cele raportate in situatiile financiare aferente exercitiului financiar precedent, aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor
  • - Incadrarea solicitantului in categoria intreprinderilor in dificultate - in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea articolelor 107 si 108 din tratat
  • - Numarul mediu anual de salariati si profitul din exploatare inregistrate in exercitiul financiar anterior depunerii cererii de finantare.

Totodata, Macheta Analiza si previziunea financiara va contine informatiile din bilantul aferent ultimelor trei exercitii financiare incheiate, respectiv: 2016, 2015 si 2014, in cazul unei cereri de finantare depuse in anul 2017.

Banii europeni pentru microintreprinderi - cati, cum, unde

Apelul de proiece s-a deschis in data de 27 iulie 2016, fiind pusi la bataie 234 milioane euro, din care 199 de milioane de euro de la Comisia Europeana si 35 de milioane de euro din bugetul de stat.

Sprijinul nerambursabil pentru fiecare proiect este prevazut intre 25.000 de Euro si 200.000 de euro. Intensitatea acestui ajutor de minimis este de maximum 90%, ceea ce inseamna ca firma solicitanta trebuie sa contribuie cu cel putin 10% din valoarea proiectului.

De la bun inceput, trebuie mentionat ca firmele din Bucuresti si judetul
Ilfov NU vor putea beneficia de acest sprijin nerambursabil.

Celelalte 7 regiuni de dezvoltare vor avea alocate sume diferite din anvelopa finantarii valabile in acest apel de proiecte:






clic pentru a extinde






documente






(26 Mai 2016)
PDF,
310KB





Locul de implementare a proiectului este situat în mediul urban, în regiunea de dezvoltare în care a fost depusă cererea de finanțare.

Firmele
care vor putea accesa banii europeni trebuie sa aiba vechime de cel
putin 1 an si sa desfasoare activitati in anumite domenii. Codurile
CAEN acceptate acopera o larga paleta de afaceri in productie si
servicii, de la constructii, confectii, pana la depanare de
calculatoare, software, reprezentare media, sali de fitness etc.


Investitiile eligibile pentru co-finantare prin acest program includ:

  • Construirea, modernizarea, extinderea spatiului de productie/ prestare servicii
  • Dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.

Taxa
pe valoare adaugata este eligibila (se deconteaza din fonduri publice)
atata vreme cat nu este deductibila - a declarat directorul programelor
europene din MDRAP, Gabiel Friptu.

"Unul dintre
documentele pe care le cerem este aceasta incadrare proprie a fiecarei
microintreprinderi daca este sau nu platitoare de TVA, pentru ca apoi
noi sa verificam cu ANAF daca este corecta postura. In general, in
programul trecut majoritatea solicitantilor au fost platitori de TVA
" - a mai spus oficialul.

PRECIZARE:

Institutia competenta pentru aceste fonduri europene ste Autoritatea de Management POR (AM POR)
Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice
Str. Apolodor nr. 17, Bucuresti, Sector 5
Tel:(+40 37) 211 14 09
E-mail:
info@mdrap.ro
Website: www.mdrap.ro


Resurse utile:
Parallax

Vizualizari
5868
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri