Claudiu Zamfir

Harta creditelor IMM: Peste 80% dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu au avut niciodata credit bancar

Imagine principala
Harta creditelor IMM: Peste 80% dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu au avut niciodata credit bancar
Firmele mici si mijlocii din Romania nu au o problema presanta cu accesul la finantare, crede Banca Nationala a Romaniei (BNR), aratand ca peste 80% dintre IMM-urile active din tara nu au luat niciodata bani cu imprumut de la banci.

 "Desi accesul la finantare nu se numara printre problemele presante ale IMM, numarul acestor firme care au obtinut finantare de la institutiile financiare autohtone se mentine la valori scazute, indiferent de fazele ciclului economic (15,3 la suta din IMM active in luna septembrie 2016, in scadere de la 15,5 la suta la finalul anului 2014). Peste 80 la suta dintre IMM nu au avut niciodata credit bancar, evolutie determinata de cele circa 85 la suta dintre microintreprinderi care nu au avut relatii de afaceri cu institutiile de credit" - sustine BNR, in Raportul asupra stabilitatii financiare, pe decembrie 2016.



Rata creditarii bancare a IMM-urilor pe judete (clic pentru a extinde)




Alte informatii din raportul BNR, privind creditarea firmelor din Romania:

  • "Maximum o cincime dintre IMM la nivel de judet detin credite de la institutii financiare rezidente (cea mai ridicata pondere fiind de 22,5 la suta). Judetele cu cele mai mici valori ale ponderii IMM cu credite au si cel mai mare potential de creditare (cifra de afaceri medie a IMM din aceste unitati administrative este de 211,5 mii euro, comparativ cu media pe judet de 157,5 mii euro, in decembrie 2015).

  • Mai mult, majoritatea IMM care au avut relatii de afaceri cu bancile autohtone au accesat finantare de la o singura institutie de credit, categoria de firme cu cea mai mica diversificare a creditorilor fiind microintreprinderile.

  • Bancile au continuat sa atraga clienti noi, prin creditarea de firme care nu au accesat credite in ultimii doi ani si, intr-o mai mica masura, prin finantarea companiilor infiintate recent. Astfel, in ceea ce priveste prima categorie de firme, numarul acestora s-a majorat cu 10 la suta in anul 2015, pana la 12,2 mii de companii, comparativ cu aproximativ 11 mii in anul 2014. Valoarea creditelor accesate de aceste firme se ridica la 5,3 miliarde lei in decembrie 2015, avand o pondere de 5 la suta in portofoliul total de imprumuturi acordate companiilor.

  • In primele noua luni ale anului 2016, au fost imprumutate circa 9.200 de firme noi, care au atras un volum de finantare de aproximativ 3 miliarde lei.

  • O proportie semnificativa din sumele acordate de banci firmelor noi pe piata creditului s-a indreptat catre firmele din sectorul constructii si imobiliar (33,5 la suta, in decembrie 2015), in pofida faptului ca aceasta ramura de activitate s-a dovedit a fi mai vulnerabila la efectele generate de criza financiara globala.

  • In functie de dimensiune, intreprinderile mici si mijlocii reprezinta cele mai multe firme din categoria celor care au accesat credite noi, catre ele indreptandu-se si cele mai multe sume (85 la suta).

  • In ceea ce priveste companiile nou-infiintate, acestea opereaza in principal fara sustinere financiara din partea creditorilor bancari. Aproximativ 900 de firme dintr-un total de circa 47.000 de companii infiintate in anul 2015 au accesat imprumuturi de la institutiile de credit pana la sfarsitul lunii septembrie 2016. Valoarea imprumuturilor detinute de aceste firme era de 1,1 miliarde lei in septembrie 2016, reprezentand 1,1 la suta din stocul de credite acordate companiilor nefinanciare".







Asa cum se observa in datele BNR, in ultima perioada firmele au inceput sa ia credite mai ales pentru finantarea stocurilor si a echipamentelor, nivelul creditelor ipotecare si al celor pentru alte investitii imobiliare fiind in scadere, in randul companiilor din Romania.

Descarca de AICI Raportul BNR asupra stabilitatii financiare, din decembrie 2016.
Parallax

Vizualizari
627
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Si 0% din câini zboara Poate nu s-au luat finantari pt ca e f dificil, nu ca nu se vrea? O statistica de cereri respinse exista? Poate nu se iau pentru ca se cer garantii si cand garanteaza deja ue(diverse programe)/statul(fngcimm)? Pentru ca putine banci promoveaza si se incred in fondurile de garantare? Din experiente proprii: "creditul e garantat de fondul x, dar trebuie sa puneti si voi garantii care sa acopere tot creditul, pt ca fondul x sa aibe de unde recupera paguba daca nu platiti". Exista o vorba mare: banca e institutia care te imprumuta cu bani daca poti dovedi ca nu ai nevoie de ei. Situatie in care doar 15% din firme iau finantari...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri