CZ

S-a stabilit cand se inscriu afacerile handmade pentru a participa, pe banii statului, la targul de la Bucuresti

Imagine principala
S-a stabilit cand se inscriu afacerile handmade pentru a participa, pe banii statului, la targul de la Bucuresti
Guvernul a stabilit cand se va deschide aplicatia pe internet prin se fac inscrieri in Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, prin care statul va deconta benzina si hotelul pentru o serie de antreprenori cu afaceri handmade care vor sa vina in Bucuresti, la un targ de profil.

Incepand cu data de 11 octombrie, ora 10.00, va deveni activa aplicatia de inscriere in cadrul Programului national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, pe site-ul aippimm.ro, a anuntat, miercuri, Directia Politici Antreprenoriale din Ministerul Economiei.

Programul consta in organizarea Targului National pentru Artizanat si Mestesuguri 2016, pe durata a 3 zile, in perioada 28-30 octombrie, la Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti", din Bucuresti.

Potrivit sursei citate, in cadrul targului national, beneficiarii eligibili vor putea prezenta produsele proprii (mestesugaresti si/sau de artizanat) si vor putea desfasura activitati economice in conditiile legislatiei in vigoare.

De asemenea, beneficiarii  prezenti la targ vor putea organiza la standul propriu, pentru vizitatorii interesati, sesiuni de ateliere de lucru.

In cadrul atelierelor de lucru artizanii si mestesugarii vor explica si demonstra practic cum se pregatesc si se obtin produsele lor:

  • covoare tesute manual, covoare innodate, confectionarea iilor, tapiserii, stergare;
  • impletituri - sfoara, nuiele, fibre vegetale; ateliere de olarit, tesut, broderie, dantelarie, ceramica traditionala si decorativa, icoane, confectionarea de papusi folclorice, incondeierea oualor, confectionarea mastilor, prepararea culorilor vegetale si vopsirea materialelor traditional, confectionarea articolelor din piele, din fier, articolelor din sticla, articolelor din lemn;
  • atelier de restaurare;
  • atelier de prelucrarea lemnului si mic mobilier artizanal, creatie bijuterii
  • si altele.

Atelierele de lucru mentionate si altele din acest domeniu trebuie sa respecte traditia populara atat in ceea ce priveste modul de prelucrarea a materialelor folosite cat si in produsul final.

Statul a alocat un buget total de 890.000 lei pentru acest program, in anul 2016. Din acesti bani, 540.000 lei vor fi folositi direct cu artizanii si mestesugarii care vor fi acceptati in program, asfel:

  • Se asigura participarea gratuita la targ pentru aplicantii selectati in urma inscrierii in program.
  • Vor fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari si pentru produsele acestora (dupa caz) precum si cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfasurarii evenimentului.
  • Se acorda finantare pentru transportul produselor, in cazul in care acestea necesita un transport separat si nu pot fi transportate in acelasi mijloc de transport cu beneficiarul. Suma maxima acordata unui beneficiar pentru transport, cumulat, nu va depasi 2000 lei pentru targ. In limita acestor sume beneficiarul isi poate deconta transportul.
  • Vor fi asigurate cheltuielile aferente cazarii pentru beneficiari, in cuantum de maxim 1600 lei/beneficiar pentru patru nopti de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/noapte/persoana.

In cadrul prezentului Program, taxa pe valoare adaugata (TVA) este cheltuiala neeligibila.

Guvernul estimeaza ca la targul din 2016 vor veni cel putin 150 operatori economici cu obiect de activitate in domeniul mestesugurilor si artizanatului.

Guvernul spune ca prin acest program isi propune "stimularea dezvoltarii mestesugurilor si a micii industrii din Romania, a intaririi clasei de mici mestesugari si artizani, care isi desfasoara activitatea individual sau organizat prin intermediul asociatiilor ori al altor organizatii, in special in localitatile rurale, dar si in cele urbane".

De asemenea, statul mai urmareste astfel "protejarea meseriilor care presupun un numar mare de operatii executate manual in practicarea lor si relansarea serviciilor si a produselor realizate de acestia, in special a celor cu specific traditional, inclusiv obiecte de arta populara si artizanat, promovarea acestor produse si servicii pe pietele nationale si internationale".

Descarca de AICI procedura de desfasurare a programuluide mestesuguri si artizanat
Parallax

Vizualizari
363
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri