CZ

Se cer banii europeni: 40.000-100.000 Euro pentru intreprinderi de economie sociala.  Descarca Ghidul solicitantului

Imagine principala
Se cer banii europeni: 40.000-100.000 Euro pentru intreprinderi de economie sociala.  Descarca Ghidul solicitantului
Societatile cooperative, societatile agricole si alte intreprinderi de economie sociala pot cere fonduri europene de 40.000 Euro - 100.000 Euro, pentru investitii in afacere, informeaza miercuri Ministerul Fondurilor Europene.

Depunerea proiectelor prin intermediul sistemului informatic MySMIS 2014 se poate face incepand din 21 septembrie 2016 si se incheie in data de 14 noiembrie 2016, ora 16:00.

Apelul de proiecte "SOLIDAR - Sprijin pentru consolidarea economiei sociale", deschis miercuri, are o alocare totala de 20 milioane de euro din Programul Operational Capital Uman (POCU).

Peste 200 de intreprinderi de economie sociala vor obtine fonduri europene cu o valoare cuprinsa intre 40.000 si 100.000 de euro, sub forma de ajutor de minimis, in cadrul acestui apel de proiecte, a mentionat sursa citata.

Solicitanti eligibili eligibili trebuie sa se incadreze in conditiile Legii 219/2015 privind economisa sociala, acestea putand fi:

  • Societatile cooperative de gradul I;
  • Cooperativele de credit;
  • Asociatiile si fundatiile;
  • Casele de ajutor reciproc ale salariatilor, respectiv ale pensionarilor;
  • Societatile agricole;
  • Federatiile si uniunile persoanelor juridice de tipul celor mentionate mai sus;
  • Orice alte categorie de persoana juridica

Solicitantii trebuie sa fie atestati sau in curs de atestare ca intreprindere sociala conform Legii economiei sociale 219/2015.

Pentru a beneficia de sprijin, o entitate de economie sociala trebuie sa aiba un grup tinta minim de 10 de persoane. Grupul tinta vizat: Persoanele din intreprinderi de economie sociala existente (personal angajat, membri, voluntari).

Cu banii europeni, intreprinderile pot sa faca urmatoarele cheltuieli:

  • Consiliere, mentorat si formare (profesionala si/sau in domeniul social) si dezvoltarea abilitatilor persoanelor implicate in intreprindere;
  • Servicii de consultanta pentru dezvoltarea intreprinderii;
  • Dezvoltarea capacitatii de productie, furnizare de bunuri, executie de lucrari si/sau prestare de servicii a intreprinderii, inclusiv prin identificarea si/sau dezvoltare de piete de desfacere;
  • Promovarea vizibilitatii intreprinderii sociale /a intreprinderii sociale de insertie, a marcii sociale si a atestatului de intreprindere sociala;
  • Accesibilizarea locurilor de munca in functie de nevoile persoanelor si adaptarea locului de munca la capacitatea persoanei;
  • Transferul de know-how cu alte comunitati si cu actori relevanti la nivel de tara sau din alte State Membre ale Uniunii Europene;
  • Activitati de dezvoltare a misiunii sociale a intreprinderii, retele de sprijin si de cooperare, diseminarea de bune practici.

Ghidul solicitantului a fost lansat in consultare publica in data de 25 iulie si dezbatut in sedinta publica din data de 23 august 2016.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a finalizat normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii privind economia sociala. In baza acestor norme, intreprinderile cu vocatie sociala vor putea sa obtina un atestat de intreprindere sociala, de la compartimentul de Economie Sociala din cadrul Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, pana la sfarsitul acestui an.

Atestarea intreprinderilor sociale si certificarea intreprinderilor sociale de insertie

MMFPSPV a infiintat un compartiment dedicat economiei sociale, care functioneaza in cadrul Directiei Politici de Ocupare Competente si Mobilitate Profesionala. Acesta se ocupa de elaborarea politicilor si strategiilor in domeniul economiei sociale, promovarea si sprijinirea intreprinderilor sociale si, de asemenea, furnizeaza informatii specifice persoanelor fizice si juridice interesate, la adresa unica de contact: intreprinderisociale@mmuncii.ro .

Totodata, la nivelul ANOFM si a fiecarei agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca au fost constituite compartimente specializate de economie sociala, cu atributii privind informarea si inregistrarea cererilor de atestare si acordare intreprinderilor sociale a marcii sociale.

Pentru obtinerea atestatului de intreprindere sociala si a marcii sociale, persoanele juridice de drept privat interesate vor putea depune sau transmite prin posta o cerere adresata compartimentelor de economie sociala infiintate in cadrul Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, care vor elibera atestatul sau certificatul, dupa caz, in termen de 30 de zile de la solicitare.

Resurse utile:

Parallax

Vizualizari
330
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri