CZ

Cei 40.000 Euro pentru romani care vor sa-si deschida mici afaceri: salariati, someri, inactivi. Se pot cere banii pentru proiectele mari, de vineri 16 septembrie. Ce trebuie sa faca antreprenorii aspiranti

Imagine principala
Cei 40.000 Euro pentru romani care vor sa-si deschida mici afaceri: salariati, someri, inactivi. Se pot cere banii pentru proiectele mari, de vineri 16 septembrie. Ce trebuie sa faca antreprenorii aspiranti
Incepand de vineri, 16 septembrie, s-a deschis oficial apelul pentru proiectele prin care romanii vor putea sa primeasca granturi europene de pana la 40.000 de euro pentru a-si deschide mici afaceri. Antreprenorii aspiranti nu pot, insa, sa ceara acum banii, dar pot sa puna presiune pe autoritati sa aduca si in localitatile lor fondurile europene pentru start-upuri.

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat, vineri, 16 septembrie 2016, deschiderea sectiunii din sistemul online MySMIS aferenta apelului de proiecte "Romania Start-Up Plus", cu o alocare financiara de 105 milioane euro. Apelul va ramane deschis pana pe 30 octombrie 2016, ora 16.00, conform MFE.

Schema face parte din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa
prioritara 3 - Locuri de munca pentru toti, Prioritatea de investitii
8iii - Activitati independente, antreprenoriat si infiintare de
intreprinderi, inclusiv a unor microintreprinderi si a unor
intreprinderi mici si mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. -
Cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor cu profil
non-agricol din zona urbana
.

Cu acesti bani, MFE spera ca se vor infiinta peste 1.500 de firme noi si mai mult de 10.000 de persoane vor fi formate in domeniul educatiei antreprenoriale.

Beneficiarii finali - salariatii, somerii, persoanele inactive etc. - NU vor putea accesa direct cei pana la 40.000 de euro de persoana disponibili in aceasta schema pentru infiintarea si dezvotarea unor mici afaceri.

Oamenii pot insa sa puna presiune pe autoritati (mai ales in aceasta perioada electorala de pana la algerile parlamentare din decembrie 2016) si sa faca demersuri la organizatii non-guvernamentae (ONG) si universitati, pentru ca acestea sa depuna proiecte mari prin sistemul MySMIS si sa acceseze banii europeni si sa-i aduca in localitatile respective.

Abia in aceste proiecte mari, de pana la 5 milioane de euro fiecare, gestionate de institutii si ONG-uri ca administratori de granturi, vor fi inclusi si viitorii antreprenori, dintre care, eventual, o parte vor primi granturile europene de pana la 40.000 de euro fiecare.

Institutiile si alti beneficiari asteptati sa depun acum proiectele sunt:

  •     furnizori de FPC (formare profesionala continua) autorizati, publici si privati;
  •     organizatii sindicale si patronate;
  •     membri ai Comitetelor Sectoriale si Comitete Sectoriale cu personalitate juridica;
  •     autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale);
  •     asociatii profesionale;
  •     camere de comert si industrie;
  •     ONG-uri;
  •     universitati;
  •     Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si institutii/ agentii/ organizatii subordonate/ coordonate de acesta;
  •     parteneriate intre categoriile mai sus mentionate.

Banii sunt disponibili in toate judetele tarii, cu exceptia judetului Ilfov si a municipiului Bucuresti. Firmele nou-infiintate trebuie sa fie un mediul urban, dar viitorii antreprenori si angajatii lor pot fi atat din zona urbana, cat si rurala.

Ghidul solicitantului, alte documente utile si informatii relevante despre schema Romania Start-up Plus sunt disponibile in articolul umator:

40.000
de euro pentru romani care deschid mici afaceri. Cum vrea statul sa
faca patroni din someri, inactivi si salariati, cu fonduri UE. Descarca Ghidul final pentru banii din Romania Startup Plus

Parallax

Vizualizari
61
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri