Claudiu Zamfir

UPDATE Doua banci au fost selectate sa imprumute antreprenorii debutanti si firmele noi, pentru a putea accesa banii de la stat. Cat este dobanda

Imagine principala
UPDATE Doua banci au fost selectate sa imprumute antreprenorii debutanti si firmele noi, pentru a putea accesa banii de la stat. Cat este dobanda
Ministrul Economiei a selectat doua banci pentru a oferi antreprenorilor debutanti si startup-urilor credite pentru a acoperi partea de cofinantare proprie si investitia initiala in cadrul programelor Start si SRL-Debutant, prin care statul ofera micilor afaceri ajutoare nerambursabile de pana la 26.000 Euro, respectiv 10.000 Euro.

Cele doua banci selectate de stat sunt Banca Transilvania si CEC Bank, a anuntat marti Ministerul Economiei.

La Programul Start, banca trebuie sa ofere firmei solicitante credit in cuantum de minimum 10% din valoarea eligibila a cheltuielilor aprobate in cadrul investitiei. La Programul SRL-D, cuantumul creste la minimum 50% din valoarea eligibila a cheltuielilor aprobate.

In plus, bancile trebuie sa acorde la cererea solicitantilor un credit pe termen scurt, in conditiile institutiei de credit, corespunzator alocatiei financiare nerambursabile aprobate, pentru efectuarea cheltuielilor, precum si pentru cheltuielile care nu sunt eligibile pe proiect, de tipul taxei pe vaoare adaugata (TVA) aferenta valorii proiectului de investitii si alte cheltuieli legate de planul de afaceri.

"Faptul ca cele doua institutii de credit au indeplinit cerintele solicitate si ca ofertele de creditare prezentate sunt similare, am decis sa oferim aplicantilor la cele doua programe nationale posibilitatea de a alege institutia de credit prin intermediul careia vor implementa programele in anul 2016", a declarat Claudiu Vrinceanu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, potrivit unui comunicat al institutie.

Conform sursei citate, derularea proramelor SRL-D si Start 2016 in parteneriat cu bancile conduce la:

timp suplimentar de efectuare a cheltuielilor de catre beneficiari in comparatie cu anul trecut
incurajarea creditarii firmelor aflate la inceput de drum.

Mai departe, pentru a intra ca parteneri in programe, bancile trebuie sa semneze cu Ministerul Economiei o conventie de colaborare in care se angajeaza sa respecte conditiile impuse.

Dobanzile si comisioanele

Cele doua banci au fost si singurele care au oferit oferte conform cerintelor Ministerului Economiei, au precizat, pentru StartupCafe, surse guvernamentale.

Cele doua banci trebuie sa ofere credite in urmatoarele conditii, in programele Start si SRL-D:

  • dobanda la credit: ROBOR la 6 luni + max. 3%, actualizare semestriala. La 30 august 2016, dobanda ROBOR la 6 luni era de 1%.
  • comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;
  • comision de gestiune: max 1% din valoarea creditului - se incaseaza la efectuarea primei trageri din credit;
  • alte comisioane: max 1% din valoarea creditului - se incaseaza la efectuarea primei trageri din credit;
  • termen de creditare: max 60 luni;
  • garantii: 80% din valoarea creditului garantat  FNGCIMM, 20% din valoarea creditului, garantat de  bunurile achizitionate in cadrul programului;
  • sa nu perceapa comision la rambursarea anticipata a creditului.
  • perioada de gratie: minimum 12 luni la Programul Start si minimum 6 luni la Programul SRL-D.

De asemenea, bancile selectate au indeplinit o serie de conditii, printre care:

  • sa aiba cel putin cate o sucursala in fiecare judet;
  • sa aiba conventie cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.-IFN (FNGCIMM), prin care creditul bancar acordat in cadrul acestui Program sa fie garantat in proportie de 80%;
  • sa aiba cate un reprezentant la nivelul fiecarei sucursale pentru evaluarea Planurilor de Afaceri ale solicitantilor de alocatie financiara nerambursabila (AFN) si credit bancar.

Daca sistemul va functiona, s-ar rezolva, macar partial, o problema importanta de finantare care in anii trecuti a impiedicat multi antreprenori sa acceseze ajutoarele nerambursabile de la stat.

Pentru a obtine banii de la stat, un antreprenor treuie sa vina el cu partea de cofinantare, cu banii pentru nvestitia initiala si cu plata TVA. Astfel, la programul SRL-D, de exemplu, trebuie sa ai de la inceput disponibili 20.000 Euro, plus TVA, pentru a face investitia, dupa care statul iti ramburseaza cheltuieli in limita a 10.000 Euro. Prin parteneriatul cu bancile, antreprenorul isi poate acoperi atat cofinantarea, cat si investitia initiala cu un credit bancar, dupa care statul ii plaeste direct bancii partea de ajutor nerambursabil pe care antreprenorul a accesat-o eligibil.

Resurse utile:

Descarca de AICI conditiile de creditare ale Bancii Transilvania in programul Start 2016

Descarca de AICI conditiile de creditare ale CEC Bank in programul Start 2016

Descarca de AICI conditiile de creditare ale Bancii Transilvania in programul SRL-D

Descarca de AICI conditiile de creditare ale CEC Bank in programul SRL-D
Parallax

Vizualizari
495
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Mda Nu am mici o tangenta cu ei dar cred ca B.T. la ora actuala ,este de departe cea mai buna banca din Romania.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri