Claudiu Zamfir

Statul vrea sa cheltuiasca 20 milioane Euro cu intreprinderi care nu urmaresc in principal profitul. Descarca propunerea de ghid

Imagine principala
Statul vrea sa cheltuiasca 20 milioane Euro cu intreprinderi care nu urmaresc in principal profitul. Descarca propunerea de ghid
Statul vrea sa dea 20 de milioane de euro, din fonduri europene si din bani nationali, unor intreprinderi care sa nu urmareasca in principal profitul, se arata intr-o propunere de documentatie pentru o viitoare linie de finantare, lansata indezbatere publica, luni, de Ministerul Fondurilor Europene.

Prin linia de finantare "Solidar", care urmeaza sa fie deschisa, in perioada 1-30 septembrie 2016, in cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, statul va oferi sume nerambursabile de 50.000-100.000 de euro asa-numitelor intreprinderi de economie sociala.
 
Acestea sunt cele care ar contribui la "rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunitati" - potrivit MFE.  

In cadrul proiectului, aceste intreprinderi nu vor fi nevoite sa vina cu contributie proprie.

Bugetul total al schemei de finantare va fi de 20 de miloane de euro, din care 17 milioane euro din fonduri europene si 3 miloane de euro, cofinantari nationale.

Banii, alocati prin Axa Prioritare 4, PI 9.v, OS 4.16 din cadrul POCU 2014-2020, vor fi disponibili in aproape toata tara, cu exceptia Bucurestiului si al judetului Ilfov - considerate a fi mai dezvolate.

Ce sunt intreprinderile de conomie sociala

Intreprinderile de economie sociala pot fi cooperative, fundatii, federatii sau alte entitati care deruleaza activitati de conomia sociala.

Economia sociala reprezinta "ansamblul activitatilor organizate independent de sectorul public, al caror scop este sa serveasca interesul general, interesele unei colectivitati si/sau interesele personale nepatrimoniale, prin cresterea gradului de ocupare a persoanelor apartinand grupului vulnerabil si/sau producerea si furnizarea de bunuri, prestarea de servicii si/sau executia de lucrari" - potrivit legii 219/2015.

Economia sociala are la baza initiativa privata, voluntara si solidara, cu un grad ridicat de autonomie si responsabilitate, precum si distribuirea limitata a profitului catre asociati - se mai arata in lege.

Concret, acesti bani europeni vor putea fi ceruti de entitati de economie social existente, organizate intr-una din urmatoarele forme juridice:

 1.    societate cooperativa de gradul I, care functioneaza in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata;
 2.    cooperativa de credit, care functioneaza in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
 3.    asociatie sau  fundatie, care functioneaza in baza Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
 4.    casa de ajutor reciproc ale salariatilor, care functioneaza in baza Legii nr. 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor si al uniunilor acestora, republicata;
 5.    casa de ajutor reciproc ale pensionarilor, care sunt infiintate si functioneaza in baza Legii nr. 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
 6.    federatie sau uniune ale persoanelor juridice de la 1-5
 7.    orice alte categorie de persoana juridica atestata ca intreprindere sociala.

Cererea de finantare nu se depune in parteneriat.

Pentru ce afaceri se pot cere banii

Potrivit propunerii de Ghid al solicitantului in cadrul liniei de finantare "Solidar", intrerinderile solicitante vor putea urmari profitul, insa proiectul finantat din POCU nu va avea ca principal scop profitul.

"Prezentul apel vizeaza cu precadere tema orizontala a inovarii sociale. Inovatia sociala este o solutie structural noua la o problema  sociala, solutie care produce o schimbare sociala in sensul unei imbunatatiri a situatiei existente  si a unei cresteri a calitatii vietii pentru grupuri de indivizi, comunitati   si societate in ansamblu, solutie care a fost difuzata  si adoptata si al carei principal scop nu este profitul unui grup de persoane" - se arata in proiectul de ghid.

De asemenea, solicitantii sunt pusi sa-si descrie modelul de afaceri: "activitatile economice curente ale intreprinderii - atat cele non-profit cat si cele cu scop comercial, for-profit, serviciile si produsele furnizate membrilor sau tertilor contra cost, modalitatea de distributie a profitului/ excedentelor".

Conform documentului scos in dezbatere publica, practicile propuse de intreprinderi vor fi apreciate ca inovatii sociale in masura in care:

  • 1. raspund unei probleme sociale sau unei nevoi sociale nesatisfacute;
  • 2. sunt o solutie la respectiva problema  sociala;
  • 3. activitatile sau produsele/serviciile furnizate au cel putin un aspect inovativ -  o schimbare de proces, de produs, o schimbare organizationala care, chiar daca nu sunt absolut noi, sunt percepute ca noi in contextul in care sunt aplicate;
  • 4. au potentialul de a produce schimbare sociala, o schimbare structurala  culturala, normativa  sau regulatoare a societatii. (de ex. nu putem vorbi despre inovatie atunci cand este introdus un nou tip de formular sau cand este introdusa  o noua  procedura   de inregistrare a beneficiarilor unui serviciu);
  • 6. produc un beneficiu pentru grupuri de indivizi, comunitati, societate in ansamblu, nu pentru indivizi particulari - inovatia sociala  nu este produsa  cu scopul de a satisface nevoile unui individ anume sau ale grupului sau de provenienta, ci are un impact dincolo de acesta, la un nivel macro.
  • 7. scopul principal al respectivei inovatii nu este profitul  - activitatile si serviciile inovative sunt motivate de scopul de a raspunde unei nevoi sociale, fiind difuzate prin organizatii, indivizi sau intreprinderi al caror scop principal este social.   

Cine va beneficia de banii europeni

Grupul tinta - adica benefiiarii banilor europeni si de la stat - va fi format din persoanele din intreprinderilee sociale existente:
  • Personal angajat;
  • Membri care fac parte din intreprinderile de economie sociala conform actelor de organizare si functionare;
  • Voluntari (cu contract de voluntariat).

Proiectul va preciza categoriile de grup tinta carora li se adreseaza si nevoile sociale ale acestora. Pentru a beneficia de sprijin, o entitate de economie sociala trebuie sa aiba un grup tinta minim de 20 de persoane.

Ce isi pot cumpara intreprinderile cu acesti bani

In primul rand, cu banii europeni si de la stat, intreprineirle de economie sociala solicitante isi pot acoperi cheltuieli cu salarii si contributii la asigurari sociale, dar si altele, cum ar fi:

  • deplasari cu taxiul, pentru proiect,
  • diurne,
  • consumabile
  • servicii te telefonie, posta
  • intretinere si reparatii echipamente si masini
  • inchiriere de sedii, masini
  • rate leasing masini, echipamente
  • constructie si reabilitare de cladiri

Perioada maxima de implementare a proiectului este de 24 de luni. Cererile de finantare care depasesc aceasta perioada vor fi respinse.

Ministerul Fondurilor Europene așteaptă recomandările pe marginea ghidului "Solidar", până la data de 10 august 2016, pe adresa: solidar@fonduri-ue.ro. Depunerea de proiecte este programată pentru perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2016.

Resurse utile:

Descarca de AICI propunerea de ghid al solicitantului.

Descarca de aici si alte documene scoase in consultare publica

Parallax

Vizualizari
35
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri