Claudiu Zamfir

Pana la 40.000 de euro pentru salariati, someri, inactivi care vor sa intre in afaceri. Cand se lanseaza programul Romania Start-up Plus, pe fonduri europene. Descarca propunerile de Ghiduri ale solicitantului

Imagine principala
Pana la 40.000 de euro pentru salariati, someri, inactivi care vor sa intre in afaceri. Cand se lanseaza programul Romania Start-up Plus, pe fonduri europene. Descarca propunerile de Ghiduri ale solicitantului
Romanii vor putea primi ajutoare europene de pana la 40.000 de euro, pentru a deschide si dezvolta afaceri, in cadrul noii scheme Romania Start-Up Plus, finantate prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, scoase, luni, in dezbatere publica de catre Ministerul Fondurilor Europene. Sunt vizati salariatii, somerii, inactivii, printre altii.

In cadrul schemei de finantare, romanii care vor sa isi deschida o afacere vor primi indrumare si consiliere in business, precum si bani - pana la 40.000 de euro pentru investitii.

Conform MFE, mecanismul de finantare propus este urmatorul:

  • In momentul semnarii contractului cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primeste o subventie in valoare de maximum 24.000 euro, reprezentand prima transa de finantare.
  • A doua transa de finantare, in valoare de maximum 16.000 euro, va fi acordata daca antreprenorul realizeaza venituri brute echivalente cu jumatate din valoarea primei transe.

Ministerul Fondurilor Europene asteapta propunerile si recomandarile din partea publicului, pe marginea ghidului "Romania Start-Up Plus" (RSUP) pana la data 25 iulie 2016, pe adresa: rsup@fonduri-ue.ro .

Administratorii de scheme de finantare (deci NU oamenii de afaceri debutanti sau aspiranti care vor beneficia) vor putea depune proiecte pentru acesti bani europeni incepand cu 15 august 2016.

Lungul drum al banilor de la UE catre romanii cu pofta de business

De la bun inceput, trebuie sa mentionam ca beneficiarii finali - romanii care vor sa faca afaceri - NU vor putea lua direct banii europeni. Va trebui ca ei sa se inscrie si sa fie selectati in cadrul unor proiecte europene mari care vor fi derulate si administrate de entitati cum sunt institutiile de stat sau organizatiile non-guvernamentale.

Sa luam, pe rand, pasii:

1. Bugetul. Potrivit proiectului Ghidului solicitantului scos in dezbatere publica, schema de finantare Romania Start-up Plus va avea la dispozitie fonduri totale de 105 milioane de euro pentru proiecte europene de stimulare a antreprenoriatului. Din acesti bani, doar 63 de milioane de euro vor ajunge efectiv la romanii cu aspiratii de antreprenori, sub forma de subventii (de maximum 40.000 euro fiecare). Restul va fi folosit de organizatiile care deruleaza proiectele mari.

2. In perioada 15 august - 30 octombrie 2016, ONG-urile si institutiile care vor derula proiectele europene de stimulare a antreprenoriatului vor depune in aplicatia electronica MySMIS 2014, cererile de finantare si propunerile de proiecte europene.
Aceste proiecte de stimulare a antreprenoriatului vor putea avea o valoare maxima de 5 milioane de euro.

In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte solicitantii eligibili (adica organizatiile care vor derula proiectele mari de pana la 5 milioane de euro) sunt:

  • Furnizori de FPC (formare profesionala continua) autorizati, publici si privati;
  • Organizatii sindicale si patronate;
  • Membri ai Comitetelor Sectoriale si Comitete Sectoriale cu personalitate juridica;
  • Autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale);
  • Asociatii profesionale;
  • Camere de comert si industrie;
  • ONG-uri
  • Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si institutii/ agentii/ organizatii subordonate/ coordonate de acesta.

3. In perioada 1 octombrie - 30 decembrie2016, sunt evaluate si selectate proiectele depuse de organizatii.

4. In perioada 1 ianuarie 2017 - 30 decembrie 2019, organizatiile trebuie sa isi deruleze proiectele mari (de pana la 5 milioane de euro) de stimulare a antreprenoriatului in Romania. Abia aici se poate ajunge, in sfarsit, la beneficiarii finali sau grupurile-tinta, adica romanii care vor sa se apuce de afaceri.

5. Organizatiile care le deruleaza ar trebui sa isi anunte cat mai bine proiectele si sa atraga si sa selecteze romani care vor sa faca afaceri.

6. antreprenorii - aspiranti sunt inclusi in tot felul de cursuri, sunt indrumati sa-si deschida firme, sunt invatati sa faca afaceri, sa caute profitul etc.

7. Romanii selectati pentru a face afaceri cu bani europeni de pana la 40.000 de euro vor primi aceste granturi in 2 transe:

  • 60% din subventie -prima transa -la semnarea contractului cu admnistratorul schemei de antreprenoriat. Efectueaza cheltuielile incluse in planul de afaceri in max. 12 luni de la semnarea contractului.
  • Primesc si restul de 40% din subventie - a doua transa - daca au realizat venituri brute echivalente cu jumatate din prima transa de finantare.

Cine va putea primi max. 40.000 Euro pentru afaceri

Cei pana la 40.000 de euro, care vor fi dati ca subventii romanilor care vor sa faca afaceri, fac parte dintr-o schema de minimis cu un buget total de 63 milioane de euro. Numarul estimat de beneficiari de ajutor de minimis in cadrul prezentei scheme este de 1.575 de firme.

Obiectivul prezentei scheme il constituie acordarea de sprijin financiar persoanelor fizice pentru infiintarea si dezvoltarea de afaceri, inclusiv prin furnizarea unor servicii specializate de consiliere in managementul afacerilor, formare antreprenoriala, atat in faza de infiintare a afacerii, cat si post infiintare.

Romanii care vor putea primi banii (membrii grupului-tinta) sunt:

Persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere (de exemplu someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca).

Atentie, in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte nu sunt eligibili ca grup tinta tinerii NEETs (care nu sunt incadrati nici intr-o forma de invatamant, nici in munca) someri cu varsta intre 16 - 24 ani. Separat, acestia pot beneficia de masuri pentru infiintarea de afaceri, inclusiv sprijin sub forma de consiliere, formare, mentorat in cadrul masurilor sprijinite din Axa prioritara 1, respectiv Axa prioritara 2.

Practic, NU antreprenorii ca persoane fizice vor primi granturile, ci firmele (microintreprinderi, IMM-uri) pe care ei le infiinteaza.

O conditie de accesare a banilor este ca antreprenorii sa nu fi fost condamnati penal in ultimii 3 ani, conform schemei de minimis.

Mai pe larg, schema prevede aici urmatoarele conditii cumulative:

Pot beneficia de facilitatile prevazute in prezenta schema, intreprinderile constituite conform "Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si conform OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, care indeplinesc urmatoarele conditii:

  • a)    sunt legal constituite in Romania si isi desfasoara activitatea in Romania;
  • b)    nu sunt in stare de insolventa, nu au afacerile administrate de un judecator sindic, nu au nici o restrictie asupra activitatii comerciale, nu sunt subiectul unor aranjamente intre creditori, sau nu se afla intr-o alta situatie similara cu cele mentionate anterior, reglementate prin lege;
  • c)    nu inregistreaza datorii publice si si-au platit la timp taxele, obligatiile si alte contributii la bugetul de stat, bugetele speciale si bugetele locale prevazute de legislatia in vigoare;
  • d)    reprezentantul legal al intreprinderii nu a fost supus unei condamnari de tip res judicata in ultimii 3 ani, de catre nicio instanta de judecata, din motive profesionale sau etic-profesionale;
  • e)    reprezentantul legal al intreprinderii nu a fost condamnat de tip res judicata pentru frauda, coruptie, implicare in organizatii criminale sau in alte activitati ilegale, in detrimentul intereselor financiare ale Comunitatii Europene;
  • f)    reprezentantul legal al intreprinderii nu furnizeaza informatii false;
  • g)    este direct responsabila de pregatirea si implementarea proiectului si nu actioneaza ca intermediar pentru proiectul propus a fi finantat;
  • h)    nu a fost subiectul unui ordin de recuperare in urma unei decizii anterioare a Comisiei Europene privind declararea unui ajutor de stat ca fiind ilegal si incompatibil cu piata comuna sau, in cazul in care a facut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executata si ajutorul a fost integral recuperat, inclusiv dobanda de recuperare aferenta;
  • i)    valoarea totala a ajutoarelor de minimis de care a beneficiat intreprinderea unica pe o perioada de 3 ani consecutivi (2 ani fiscali precedenti si anul fiscal in curs), cumulata cu valoarea alocarii financiare acordate in conformitate cu prevederile prezentei scheme, nu depaseste echivalentul in lei a 200.000 Euro (100.000 Euro in cazul intreprinderilor unice care efectueaza transport de marfuri in contul tertilor sau contra cost). Aceste plafoane se aplica indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmarit si indiferent daca ajutorul este finantat din surse nationale sau comunitare" .

Ce trebuie sa faca antreprenorii cu banii

Banii europeni de pana la 40.000 de euro vor putea fi folositi pentru investitii in afacere. Pentru a primi suma intreaga aprobata, firmele romanilor "convertiti" la antreprenoriat trebuie sa indeplineasca tot felul de obliective.

NU pot fi facute, de exemplu, afaceri in agricultura, pentru ca vorbim despre mediul urban si pentru ca spre agricultura pleaca bani europeni din alte linii de finantare (cum este Programul National de Dezvolare Rurala - de la Ministerul Agriculturii)/

Printre altele, vor fi create minimum 2 locuri de munca in cadrul fiecarui IMM infiintat prin intermediul acestui apel de de proiecte.

Aceasta conditie trebuie urmarita in primul rand de organizatia care deruleaza proiectul european mare (de pana la 5 milioane euro), in cadrul caruia sunt inclusi antreprenorii.

Fiecare proiect din acesta mare de stimulare a anreprenoriatului va prevede crearea si sustinerea prin intermediul ajutorului de minimis a cel putin 30 intreprinderi mici sau mijlocii, infiintate de reprezentanti ai grupului tinta (anreprenorii- benficiari finali).

Un reprezentant al grupului tinta nu va putea participa la cursurile de educatie antreprenoriala si nu va putea primi subventie de ajutor de minimis pentru infiintarea unui IMM si pentru implementarea unui plan de afaceri mai mult de o data in cadrul acestui apel de proiecte, atat in calitate de asociat unic sau in cadrul unui IMM infiintat de mai multi asociati.

Unde se vor putea face afacerile cu banii europeni

Afacerile din cadrul acestui program se vor infiinta doar in mediul urban. Si aici trebuie precizat ca Bucurestiul si judetul Ilfov NU vor fi incluse in programul Romania Startup Plus, pentru ca aceasta regiune este considerata a fi prea bogata.

Toate celelalte 7 regiuni de dezvoltare vor avea alocate cate 15 milioane de euro, pentru derularea e proiecte de stimulare a antreprenoriatului. Din acesti bani, 85% vin de la Uniunea Eropeana, iar restul din contribute nationala.

Organizatiile non-guvernamentale, alte astfel de entitati fara scop patrimonial si institutiile publice vor primi finantare publica totala, fara sa fie nevoite sa vina cu cofinantare proprie in proiectele europene de stimulare a antreprenoriatului.

Universitatile vor trebui sa asigure 2% cofinantare proprie pentru proiectele lor.

Persoanele juridice cu scop patrimonial (cum sunt companiile de exemplu) care vor derula proiecte europene de stimulare a antreprenoriatului vor trebui sa asigure 5% cofinantare proprie.

Resurse utile:

Descarca de AICI Proiectul Ghidului solicitantuui pentru Romania Startup Plus

Descarca de AICI Proiectul schemei de minimis pentru cei max. 40.000 Euro

Descarca de AICI toate documentele propuse in program

Descarca de AICI o prezentare scheatica a Programului Romania Startup Plus
Parallax

Vizualizari
991
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
CAPACITAREA FINANCIARE dificulta?i financiare este u?or de una dintre cele mai mari provocari ale timpului nostru ?i suntem în afaceri de a gasi solutions.To construi o comunitate în care oameni ca tine pot gasi asisten?a financiara în timpul lor de nevoie. Putem aranja un împrumut din gama de $5,000 USD pâna la $2,000,000 USD la rata dobânzii de 3%. Solicitan?ii interesa?i trebuie sa completeze un formular de cerere ?i returnare pentru procedurile ulterioare. De îndata ce solicitantul îndepline?te cerin?ele, împrumuturile ?i planurile de plata vor fi trimise la tine ?i toate celelalte informa?ii necesare. Pentru detalii suplimentare pentru a merge cu privire la achizi?ionarea de împrumut rapid! raspuns cu amabilitate imediat la acest e-mail: sterlingfinanceloancompany@gmail.comSERVICII INCLUDE1.Investors Credite 2.Debt Consolidare 3.Second împrumuturi ipotecare 4.Business Credit 5.Personal Credite 6.International Credit

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri