CZ

APIA: Unii fermieri nu si-au primit inca subventiile pentru ca necesita verficari amanuntite

Imagine principala
APIA: Unii fermieri nu si-au primit inca subventiile pentru ca necesita verficari amanuntite
Subventii europene de peste 330 de milioane de euro au fost transmise spre plata catre 725.000 de fermieri din Romania, in campania 2015, in primele 20 de zile de la debutul platilor, insa unii dintre agricultori nu si-au primit inca banii pentru ca verificarea si procesarea au necesitat mai muot timp, a afirmat, joi, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

"In ce priveste sesizarile primite de la fermieri si preluate in mass-media, privind lipsa banilor cuveniti in conturi, atragem atentia ca nu este vorba despre vreo lacuna in sistemul informatic sau despre vreo dezinformare a fermierilor. Exista insa cazuri, in special de fermieri cu suprafete mari, pentru care sunt necesare niste verificari amanuntite ale documentelor depuse impreuna cu cererea de plata, verificari care solicita un timp mai indelungat de procesare, astfel incat sa ne asiguram ca sunt respectate prevederile europene si nationale in vigoare", arata APIA, intr-un comunicat remis StartupCafe.

Restul cererilor care inca nu au trimise spre plata sunt in faza finala de procesare, fiind vorba despre fermieri care au facut parte din esantionul de control si pentru care mai sunt necesare clarificari, sau de fermieri pentru care au fost constatate diverse neconformitati si pentru care vor trebui ajustate sumele finale de plata - precizeaza sursa citata.

Agentia din subordinea Ministerului Agriculturii d asigurari ca depune toate demersurile necesare pentru a le finaliza si pentru a le calcula sumele de plata cuvenite.

Potrivit APIA, joi, la 20 de zile de la debutul platilor, agentia a autorizat pentru Campania 2015 si a trimis spre plata suma totala de 337,3  milioane de euro pentru un un numar de 725.252 de fermieri.

Aceasta suma cuprinde:

  • Schemele de plata finantate din FEGA, respectiv:
  • platile aferente SAPS, in valoare de 147,12 milioane euro, pentru o suprafata de circa 5 milioane ha;
  • schema de plata pentru micii fermieri in valoare de 68,42 milioane euro;
  • schema de plata redistributiva, in valoare de 49,05 milioane euro;
  • plata pentru tinerii fermieri, in valoare de 3,55 milioane euro.
  • Schema de plata avand ca sursa de finantare bugetul national:
  • plata pentru schema de ajutor national tranzitoriu pentru culturile in teren arabil (ANT1), in valoare de 69,1 milioane euro.

Conform APIA, in urmatoarea perioada se vor autoriza la plata urmatoarele scheme/masuri:

  • Schema de plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, pentru o suprafata de aproximativ 9,04 milioane hectare;
  • Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice, cuprinsa in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, pentru care au fost depuse un numar mare de cereri in Campania 2015 (cca 400 mii cereri cu o valoare estimata de cca 230 milioane euro).
  • In decursul lunii mai se vor autoriza si celalalte scheme de plata din cererea unica, astfel incat fermierii sa aiba banii in conturi pana la data limita de 30 iunie.

In ceea ce priveste campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2016, APIA mentioneaza ca stadiul primirii cererilor este urmatorul:

  • Din monitorizarile zilnice, incepand cu data de 1 martie s-au depus la APIA un numar de 550.523 cereri de plata, pentru o suprafata eligibila de 2.792.439 ha.
  • In ceea ce priveste procesul de depunere a cererilor din sectorul zootehnic - Campania 2016, care a inceput de luni, 25 aprilie 2016, pana la acest moment au fost deja inregistrate 15.831 cereri la nivelul centrelor judetene, acest numar urmand sa creasca in perioada urmatoare.  

APIA reaminteste fermierilor ca cererile se depun pana la data de 16 mai, data pana la care ei pot merge la centrele judetene sau locale ale APIA pentru a depune fara penalizare cererile unice de plata.

Cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 16 mai 2016, in termen de 25 de zile calendaristice (pana la 10 iunie 2016), dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare.

Agentia invita fermierii la centrele judetene, atat pentru depunerea cererilor de plata in sectorul vegetal cat si pentru completarea cererilor depuse deja cu informatiile privind animalele detinute sau solicitate la plata, pana cel mai tarziu la data de 10 iunie 2016. Dupa aceasta data cererile nu mai sunt admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acorda niciun fel de plata sau de sprijin.

Este important ca fermierii sa se prezinte la data si ora la care sunt programati la APIA, pentru a putea utiliza eficient timpul alocat, subliniaza sursa citata.
Parallax

Vizualizari
74
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri