CZ

Surse de bani europeni pentru afaceri cu plante energetice

Imagine principala
Surse de bani europeni pentru afaceri cu plante energetice
Antreprenorii care vor sa faca afaceri cu plante energetice vor putea accesa, anul acesta, fonduri europene si nationale din cateva surse de finantare gestionate de Ministerul Agriculturii.

Potrivit Ministerului Agriculturii, masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 care sprijina proiectele de obtinere a energiei din resurse regenerabile sunt:

- Masura 4 - Investitii in active fizice-  sprijina printre altele si investitii in instalatii pentru producerea de energie electrica si/sau termica, prin utilizarea biomasei. Alocarea financiara totala pentru perioada 2014-2020 este de 2,4 miliarde euro.

Masura 6 - Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor- sprijina investitiile in productia de combustibili din biomasa. Unul din domeniile de diversificare acoperite in cadrul sub-masurilor 6.2 - Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale- si 6.4 - Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole- este productia de combustibil din biomasa (ex.: fabricare de peleti si brichete), in vederea comercializarii, producerii si utilizarii energiei din surse regenerabile pentru desfasurarea propriei activitati. Alocarea financiara aferenta submasurii 6.2 este de 117,8 milioane euro, iar pentru masura 6.4 este de 152,6 milioane euro.

Alte surse de bani pentru afaceri cu plante energetice:

- In plus, culturile de plante energetice sunt eligibile atat la scheme de plati directe din fonduri europene, cat si la ajutorul national tranzitoriu finantat din bugetul national. Cuantumul la hectar al acestor plati, se stabileste anual prin Hotarare a Guvernului, dupa determinarea suprafetelor eligibile la plata de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, pana la finalul lunii martie.

- Tot din bugetul national, cultivatorii de plante energetice non-alimentare beneficiaza de rambursarea sumelor care reprezinta diferenta dintre acciza standard si acciza redusa de 21 euro/1000 litri motorina. Cuantumul nominal al sprijinului pentru anul 2016 este de cca. 1,8 lei litru, iar cantitatea maxima anuala de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare este de 100 litri/ha mentioneaza Ministerul Agriculturii.

In anul 2015 fata de 2014 numarul acestora a crescut la 442 de la 320 in 2014, iar suprafata totala solicitata la plata in 2015 a fost de circa 5.000 ha, potrivit unor date prezentate de Ministerul Agriculturii.
Parallax

Vizualizari
159
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri