Claudiu Zamfir

UPDATE Cei 50.000 de lei de la stat pentru femeile care vor sa intre in afaceri risca sa se anuleze in 2016. Ministerul Economiei da asigurari ca va lansa toate programele bugetate

Imagine principala
UPDATE Cei 50.000 de lei de la stat pentru femeile care vor sa intre in afaceri risca sa se anuleze in 2016. Ministerul Economiei da asigurari ca va lansa toate programele bugetate
Patru programe nationale pentru firmele mici si mijlocii, printre care si Programul Femeia Manager, risca sa se anuleze in anul 2016, potrivit unor informatii comunicate de Directia Politici Antreprenoriale din Ministerul Economiei. Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afacerida (MECRMA) da asigurari ca va implementa toate programele nationale de sprijin pentru IMM si va incerca sa rezolve problemele care au ingreunat in trecut aceste scheme de ajutor.

UPDATE
"Antreprenorii romani trebuie sa stie ca vom implementa toate cele zece programe nationale destinate mediului de business. Sunt increzator ca in perioada de guvernare a echipei din care fac parte, ne vom concentra pe continuarea politicilor si programelor care au dat rezultate in economia nationala si vom incerca sa aducem schimbari acelor aspecte care au ingreunat acest proces de sprijinire a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii", a spus Claudiu Vrinceanu, secretar de Stat in MECRMA, presedintele Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM-urilor, citat de un comunicat transmis de minister.

Potrivit comunicatului, procedurile celor 4 programe nationale bugetate si neanalizate in reuniunea de saptamana trecuta a Comitetului Consultativ vor fi elaborate si publicate spre dezbatere publica ulterior, dupa etapizarea primelor 6 programe.

Stirea initiala:

Saptamana trecuta, Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea IMM-urilor (CCDIMM) a analizat 6 programe de sprijin pentru aceste firme, insa alte 4 scheme, printre care si Femeia Manager, au fost omise de la discutii.

"Procedurile celor 4 programe nationale bugetate si neanalizate in reuniunea CCDIMM din 21.01.2016 vor fi elaborate si publicate in dezbatere publica in cazul in care, in urma analizei capacitatii de implementare a oficiilor si structurii de specialitate, se vor regasi resurse umane si materiale necesare acestui demers", a comunicat Directia.

Cele 4 programe IMM puse in pericol sunt:

1.
Programul Femeia Manager.
In anul 2016, i s-a alocat deja un buget total de 500.000 de lei, la
jumatate fata de cat a avut in anul 2015. Programul Dezvoltarera
culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM
ofera femeilor antreprenor un ajutor financiar de maximum 50.000 de lei,
reprezentand 90% din investitii. Femeile trebuie sa contribuie cu
restul de 10%. In program se pot inscrie, in baza unor planuri de
afaceri, IMM-uri detinute de femei sau care au printre asociati si
femei.

2. Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri. Are
alocat in anul 2016 un buget de 7,057 milioane de lei. Obiectivul
general il constituie dezvoltarea sectorului IMM, prin infiintarea unor
noi incubatoare de afaceri in apropierea unei intreprinderi mari, precum
si prin dezvoltarea incubatoarelor de afaceri deja existente. Prin
program, autoritatile publice locale partenere pun la dispozitia
incubatoarelor de afaceri spatii cu titlu gratuit si facilitatile
necesare pentru a asigura functionalitatea acestora in beneficiul
IMM-urilor selectate sa functioneze acolo.

3. Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului. Are
alocat in anul 2016 un buget de 890.000 de lei. Prin program,
mestesugarii si artizanii vor putea participa gratuit la targuri de
profil din Romania. Vor fi suportate cheltuielile de transport pentru
beneficiari si pentru produsele acestora (daca este cazul), cheltuielile
de cazare a beneficiarilor pe perioada desfasurarii evenimentului, etc.
doar pentru participarea la Targ.

4. Programul UNCTAD/ EMPRETEC - Romania pentru
sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. Acest
program are alocat un buget total de 504.000 lei in anul 2016. Prin
Program se finanteaza workshop-urile UNCTAD (Conferinta Natiunilor Unite
pentru Comert si Dezvoltare) EMPRETEC Romania pentru sprijinirea
dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii in domenii de interes
pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale, in scopul dobandirii
cunostintelor teoretice si cu aplicabilitate practica, necesare
inceperii si dezvoltarii unei afaceri.

Personal putin si platit prost

Oficiile Teritoriale ale Directiei Politici Antreprenoriale "se confrunta de la an la an cu un volum crescut de munca generat de marirea numarului de programe nationale, in conditiile in care personalul este redus, slab remunerat iar capacitatea tehnica este la un nivel critic" - se arata in sinteza discutiilor Comitetului consultativ condus de secretarul de stat Claudiu Vrinceanu, dar din care fac parte atat reprezentanti ai unor institutii ale statului, cat si ai unor patronate.

"Desi structurile din teritoriu trebuie sa acopere in medie 4 judete fiecare, acestea nu dispun nici macar de un autovehicul necesar verificarilor impuse de legislatie la fata locului. Echipele minime impuse de procedurile de implementare fiecarui Oficiu in parte (echipe de evaluare/ monitorizare/ certificare/ plata/ contestatii/ ofiter inregistrare) depasesc cu mult numarul angajatilor existenti, drept pentru care se impune suplimentarea urgenta a personalului din oficii si gasirea unei solutii de remunerare normala a acestuia, pentru a evita un blocaj al activitatii" - s-au plans oficialii la sedinta Comitetului consultativ.

Si directorul Directiei Politici Antreprenoriale din Ministerul Economiei, Adrian Panait, a reclamat lipsa de personal si salariile mici din directia sa.

Conform sursei citate, el a spus ca oamenii din subordinea sa au ajutat la crearea a 6.195  de noi locuri de munca in economia romaneasca, in 2015, "un an dificil de implementare" a progrmelor de fonduri nerambursabile.

Panait a subliniat ca acest nurmar de locuri de munca este "considerabil mai mare decat cel generat de alte structuri care gestioneaza fonduri nerambursabile si asta cu personal insuficient si si remunerat necorespunzator in medie cu 1.100 de lei lunar", se arata in sinteza discutiilor Comitetului  consultativ.

"Deciziile bugetare tarzii" din 2015 puteau bloca ajutoarele pentru IMM

Directorul Panait, conducatorul structurii guvernamentale de specialitate in domeniul implemementarii si gestionarii masurilor de sprijin de la bugetul de stat a intreprinderilor mici si mijlocii, a prezenat si un raport al implementarii programelor in anul 2015.

El a evidentiat "deciziile bugetare tarzii si nepotrivite ale anului 2015, decizii care puteau conduce la blocarea activitatii de sprijinire a sectorului IMM prin finantare de la bugetul de stat, acest fapt fiind evitat numai prin eforturi suplimentare ale personalului din cadrul oficiilor din subordine si a directiei de specialitate", se arata in sinteza discutiilor din Comitetul consultativ, pubicata pe site-ul aipimm.ro.

Posibila solutie pentru desfasurarea tuturor programelor IMM 2016

Consiliul consultativ condus de secretarul de stat din Ministerul Economiei Claudiu Vrinceanu a adoptat ca posibila solutie la lipsa de personal din oficiile teritoriale ale Directiei Politici Antreprenoriale preluarea de atributii de la Ministerul Fonurilor Europene, cu tot cu personalul aferent.

Potrivit unei propuneri adoptate de Consiliul Consultativ privind IMM-urile,  Ministerul Fondurilor Europene ar putea prelua astfel calitatea de organism intermediar pentru axele de antreprenoriat bugetate din fonduri comunitare.

CCDIMM invoca aici "experienta structurilor din domeniul IMM dovedite prin rezultate concrete in economie ale activitatii".

Comitetul crede ca aceasta este si o prima solutie in rezolvarea problemelor de salarizare si a fluctuatiei permanente de personal generate de nivelul salarial.

Resurse utile:

Descarca de AICI sinteza discutiilor din Comitetul executiv condus de secretarul de stat Vrinceanu, prin care s-a evidentiat riscul anularii a 4 programe de sprijin pentru IMM bugetate in 2016.

Citeste si:

Noile ajutoare de stat pentru afacerile mici in anul 2016: Pana la 120.000 de lei de la Guvern, cu 10% bani de acasa

50.000 de lei de la stat pentru femeile care fac afaceri. Cand incep inscrierile


Parallax

Vizualizari
61
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri