CZ

​VIDEO 3 linii de finantare pentru afacerile mici in 2016. Explicatii de la ministrul fondurilor UE despre cei 200.000 de euro fara bani de acasa si alte finantari europene

Imagine principala
​VIDEO 3 linii de finantare pentru afacerile mici in 2016. Explicatii de la ministrul fondurilor UE despre cei 200.000 de euro fara bani de acasa si alte finantari europene
​Fondurile europene de pana la 200.000 de euro fara cofinantare proprie si finantarile de pana la 25.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri in domenii creative se numara printre sursele de bani europeni care nu trebuie ratate in anul 2016 de catre micii antreprenori. StartupCafe a stat de vorba cu ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, pentru cateva explicatii despre aceste linii de finantare destinate afacerilor mici.



Operator, editor imagine: Balazs Nitsch-Petioky. Video realizat cu echipament Nikon.



 - 25.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri in domenii creative

Somerii, persoanele inactive si salariatii din Romania vor putea primi fonduri europene de pana la 25.000 de euro pentru a-si deschide firme, prin noul Program Operational Capital Uman. Banii ar urma sa se dea prin programul "Romania Creativa",  prioritatea de investitii 8.iii/ obiectivul specific 3.7 din cadrul POCU 2014-2020.

Ajutorul nu este pentru orice fel de afaceri, ci pentru persoanele care vor sa-si deschida firme in industrii creative. Aici intra: publicitatea, arhitectura, artele, mestesugurile, design-ul, moda, editarea (publishing), cercetarea si dezvoltarea, software-ul, jocurile si jucariile.

De asemenea, banii NU vor fi disponibili pentru regiunea Bucuresti - Ilfov, care este considerata a fi una dezvoltata.

Cei vizati pentru sprijinul de pana la 25.000 de euro sunt: persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere (someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca) cu profil non-agricol in zona urbana, intr-una din regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est si Sud Muntenia), intr-unul din domeniile aferente industriilor creative.

Conform proiectului de Ghid al solicitantului publicat de MFE, banii se acorda in 3 etape: Etapa I: Educatie antreprenoriala si program de mentorat, Etapa II: Dezvoltarea planului de afaceri, Etapa III: Infiintare firma/ afacere/ exploatarea ideii de business.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a declarat, pentru StartupCafe, ca linia de finantare Romania Creativa ar urma sa se deschida in primele 6 luni ale anului 2016. Ea inclina pentru o solutie in care programul va fi administrat un ONG sau o institutie publica in calitate de administrator de global grant, care sa preia cererile de finantare de la antreprenori.

"Am vrea sa evitam birocratia. Vrem un sistem de global grant, sa avem o institutie care sa gestioneze grantul extem de rapid. Poate sa fie si institutie publica", a sous Raducu, pentru StartupCafe.

Mai multe despre finantarile Romania Creativa, AICI.

- Finantarile de pana la 200.000 de euro pentru microintreprinderi, fara bani de acasa

In anul 2016 urmeaza sa se lanseze mult-asteptata prioritate de investitii 2.1 - o linie de finantare europeana din Programul Operational Regional (POR) care ofera microintreprinderilor sume cuprinse intre 25.000 si 200.000 de euro, fara ca acestea sa aiba nevoie de cofinantare proprie.

Finantarile se adreseaza firmelor cu maximum 9 angajati, care activeaza in mediul urban si au un istoric de functionare de minimum 1 an.

Principala activitate sprijinita prin intermediul acestei prioritati de investitie vizeaza constructia / modernizarea si extinderea spatiului de productie / servicii microintreprinderilor, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale.

Prin acest apel de proiecte sunt finantate proiecte in baza Schemei de ajutor de minimis, ceea ce inseamna ca valoarea maxima a ajutorului ce poate fi acordata unei intreprinderi unice, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi, este de 200.000 de euro, intensitatea ajutorului fiind de 100%.

NU sunt acceptate in aceasta schema persoanele fizice autorizate sau intreprinderile individuale, conform proiectului de ghid intermediar publicat in prezent.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Aura Raducu, autoritatile romane analizeaza posibilitate aca si taxa pe valoare adaugata sa fie acoperita din fondurile europene. "E o problema de clarificat la comisie, o perioada a mers TVA neeligibil, o perioada TVA eligibil. Aceasta este o decizie luata la nivel national, nu este luata la nivel european, deci fiecare stat isi considera cheltuielile eligibile dupa cum vrea. Dar fiind niste probleme tot de interpretarea TVA-ului, suntem inca in discutii cu Comisia Europeana, ultimele zile, sa vedem daca putem sa includem si acest TVA ca eligibilitate sau nu pentru a creste gradul de absorbtie" - a spus Raducu, pentru StartupCafe .

POR 2014-2020 este gestionat direct de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Un tutorial pentru accesarea acestei finantari, AICI .

- Fonduri europene pentru afaceri non-agricule in mediul rural, prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii Sorin Radu, in anul 2016 aceste linii de finantare vor fi deschise, cel tarziu, in luna martie.

"Cel mai tarziu in luna martie a anului viitor dorim sa lansam sesiunile. Mai sunt chestiuni tehnice de pus la punct in ceea ce priveste platforma online de depunere a poriectelor. Nu sunt probleme majore cu platforma online, ea trebuie doar adaptata pentru a continua acest proces de depunere online", a declarat, recent, oficialul din MADR, chestionat de StartupCafe.ro, la un eveniment, in Bucuresti.

In 2015, prin Submasura 6.2 "Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale". oamenii de afaceri au depus 1000 cereri de finantare, insumand 59,89 milioane de euro. Sprijinul financiar s-a acordat sub forma de suma forfetara pe baza unui plan de afaceri. Valoarea finantarii individuale a fost de 50.000 de euro/proiect, cu posibilitatea majorarii sprijinului pana la valoarea de 70.000 de euro/proiect in cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism (agropensiuni).

De asemenea, prin submasura 6.4 "Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole" sau depus on-line, pe www.afir.info , 502 proiecte de investitii cu o valoare totala nerambursabila de aproximativ 76 milioane de euro, potrivit datelor de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Individual s-au acordat maximum 200.000 de euro, sub forma de rambursare a costurilor eligibile suportate si platite efectiv. Intensitatea finantarii a fost de 70% cu posibilitatea de a majora la 90%. Cu acesti bani se pot deschide si dezvolta, de exemplu, mici unitati de productie de textile sau afaceri in activitati mestesugaresti non-agricole sau cabinete de servicii medicale sau de servicii veterinare.

Un tutorial pentru afacerile non-agricole de la sate poate fi accesat AICI .

Nu neglija nici oportunitatile de finantare din bugetul de stat pentru anul 2016, prezentate AICI.

Citeste si:

VIDEO Tutorial. Cum va functiona noul sistem online MySMIS prin care vom putea cere fonduri europene

Cand vin banii europeni 2016 pentru fermieri. Explicatii de la cel mai inalt nivel


Pana la 55.000 de euro, ajutor de stat pentru fabricute IMM.Descarca proiectul de procedura

Parallax

Vizualizari
472
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
6.2, 6.4 Sa inteleg ca se relanseaza 6.2 si 6.4 in martie 2016 ?
poza de profil
ok interesant video interviul, felicitari!
poza de profil
ar fi bine asa spune secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Sorin Radu
poza de profil
Multumim Multumim. Ne-ati facut un frumos cadou de Craciun
poza de profil
Mulțumim ! Mulțumim pentru articol !
poza de profil
irigatie buna ziua ma numesc mihai am 50 de ani si traesc in italia as-i vrea sa ma intorc in tara ,cu un proect 100% conceput de mine e un sistem gravitational permanent de irigatie pe verticala si inclinat la 40 grade sa nu fiu inteles gresit apa urca liber la deal fara nici un fel de consumde energie . AS-I PUTEA OBTINE FONDURU EUROPENE PENTR-U A CONSTRUI SI BREVETA ACEST PROECT VA MULTUMESC cu respect mihai

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri