Raluca Abrihan

Cum te feresti de o investitie toxica – finantarea care dauneaza firmei tale

Imagine principala
Cum te feresti de o investitie toxica – finantarea care dauneaza firmei tale
Sa gasesti finantare pentru un startup abia creat este de cele mai multe ori o provocare uriasa. Trebuie sa treci prin nenumarate intalniri si discutii cu potentiali investitori pana sa reusesti sa ajungi la o intelegere care sa fie avantajoasa si pentru firma si pentru investitor si sa poti sa mergi mai departe cu planul de afacere. Totusi, sunt doua tipuri de situatii in care un antreprenor ar putea sa
refuze un investitor: cand ii ofera o investitie "toxica" si cand nu se
vede clar valoarea adaugata pe care o poate aduce acesta, sustine omul
de afacer Carlos Espinal, investitor in programul de accelerare
Seedcamp.


Ce este o investitie toxica?

O runda de finantare "toxica" ar putea fi definita ca etapa de investitie care ar putea pune compania finantata in imposibilitatea de a mai atrage si alte investitii ulterioare. Iar acest lucru este influentat de termenii si conditiile pe care ii impune investitorul, conditii care ar putea indeparta alti potentiali investitori care ar putea sa iti o fere o a doua runda de finanatare, arata Carlos Espinal, intr-un articol pe blogul sau.

Cativa dintre termenii care pot duce la acele investitii toxice sunt:


  • fondatorul cedeaza peste 60% din companie pentru 100.000 de euro, in transe de finantare
  • fondatorul cedeaza peste 75% din companie catre investitor pentru a primi o pre-finantare, inainte de a primi practic prima transa
  • compania cedeaza peste 70% din actionariat pentru o investitie de 100.000 de euro inaite de a trece printru accelerator de afaceri
  • compania primeste investitii de sub 30.000 de euro, care sa vina in mai multe transe pe parcursul unui an intre (cu alte cuvinte niciun ban jos, imediat)

Ceea ce ii va speria cel mai tare pe urmatorii potentiali investitori, atunci cand un startup accepta o investite "toxica" este faptul ca investitorul initial detine prea mult din companie si probabil va impune anumite reguli sau ideea ca interesul fondatorilor de a dezvolta tot mai mult startup-ul ar putea sa scada treptat din moment ce actiunile lor nu (mai putine) nu mai au o valoare foarte mare.

Odata acceptata o investitie toxica, singura solutie pe care o mai are firma finantata este de incerca sa renegocieze cu investitorul conditiile finantarii incercand sa ii convinga ca un posibil esec al startup-ului ar insemna ca acestia sa isi piarda investitiile facute, mai arata Carlos Espinal.

Omul de afaceri a mai explicat intr-un interviu pentru organizatorii How To Web care sunt cele mai des intalnite greseli facute de fondatorii startup-urilor:

  • O greseala ce se poate dovedi cruciala inca de la inceput pentru fondatorii startup-urilor implica lipsa discutiilor si intelegerii prealabile privind modul in care acestia isi impart actiunile, prin omiterea includerii perioadei prevazute pentru indeplinirea conditiilor de intrare in drepturi. Acest lucru poate avea ca rezultat pierderi de capital inca de la inceput, dar si certuri intre actionari.
  • In al doilea rand, referitor la ceea ce spuneam mai devreme legat de clienti, sunt companii care ajung sa nu mai puna asa de mult accent pe legatura cu utilizatorii: cum aleg acestia, modul in care iau o decizie, si, mai ales, nevoile pe care le au si pe care se asteapta ca firma sa le satisfaca, mai precizeaza  Carlos Espinal.

Cat despre cele mai mari provocari pe care le intampina o firma aflata la inceput de drum cand se afla in cautare de finantare, el susptine ca geografia este inca un factor care ingreuneaza procesul de fundraising: "Cel mai simplu lucru pe care il poti face, ca fondator de startup, este sa iti gasesti un investitor care opereaza la nivel international, care poate facilita interactiunea globala. Exista si solutia relocarii afacerii intr-o zona care ofera mai multe oportunitati ce raspund nevoilor financiare sau strategice ale startup-ului."

Refuzul nu este cel mai grav lucru

Cand apare refuzul din partea potentialilor investitorilor, startup-ul trebuie sa vada ce are de invatat din acea experienta. "Un refuz care vine insotit de un feedback detaliat, te poate ajuta sa cresti si sa devii mai bun. Asa ca acceptarea unui refuz, ca metoda de crestere, se poate transforma intr-o victorie odata ce treci peste socul emotional", spune Espinal.

El mai este de parere ca fondatorii ar trebui intotdeauna sa incerce sa stranga suficient capital pentru a demonstra progresul pe care il fac. Dar atrage atentia ca sumele prea mici, cerute prea des vor inlatura focusul de la dezvoltarea necesara pentru a-i impresiona pe viitorii investitori.

Carlos Espinal, investitor in programul de accelerare Seedcamp, a detinut functia de vicepresedinte al Doughty Hanson Technology Ventures, un fond londonez specializat in investitiile early-stage, a lucrat ca inginer pentru grupul de Advanced Communications Technologies al Bursei de Valori din New York, dar si pentru divizia de servicii profesionale a Baltimore Technologies, in postura de consultant pe probleme de securitate. A investit pana acum in peste 170 de companii.

El va fi prezent pe scena How to Web Conference 2015 pentru a lansa oficial in Romania volumul "The Fundraising Fieldguide"- in care explica ce trebuie sa faca un startup pentru a obtine finantarea necesara.

Sursa: thedrawingboard.me
Parallax

Vizualizari
23
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri