Claudiu Zamfir

​DOCUMENT Sute de antreprenori i se plang premierului Ponta ca Guvernul i-a pus sa faca investitii, iar acum nu le mai plateste ajutoarele de stat promise

Imagine principala
​DOCUMENT Sute de antreprenori i se plang premierului Ponta ca Guvernul i-a pus sa faca investitii, iar acum nu le mai plateste ajutoarele de stat promise
Un grup de antreprenori care spun ca reprezinta 600 de firme care au realizat investitii intr-un program de minimis, a depus, vineri, la Guvern o scrisoare adresata premierului Victor Ponta in care ii cer acestuia sa prezinte o pozitie clara a Guvernului privind deblocarea ajutoarelor de minimis de circa 200 de milioane de lei, pentru societatile comerciale. Oamenii reclama ca au cheltuit bani in proiectele de investitii, iar acum Guvernul nu le mai plateste ajutoarele de minimis in baza Hotararii de Guvern 274/2013.






documente






(25 Sept 2015)
PDF,
1MB





"Va rugam, in numele societatilor semnatare, sa ne prezentati cat mai urgent pozitia Guvernului roman privind situatia acordarii ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, schema de ajutor institutita prin HG 274/2013", ii scriu antreprenorii IMM premierului Ponta.

Oamenii de afaceri reclama si un tratament "umilitor" la care ar fi fost supusi de catre Ministerul Finantelor si Ministerul Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor., cand au cerut deblocarea platilor care totalizeaza 205 milioane de lei in acest an.

In context, anreprenorii se mai plang ca ministrul Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor, Dominic Gerea, a invocat inclusiv greseli de tipar in redactarea unei hotarari de guvern emise de Executivul Ponta, ca motiv pentru blocajul actual.

"Mai intai, H.G. 274/2013, cum justifica dl. Gerea, contravine legii 500 a finantelor, in sensul ca nu trebuiau semnate acordurile de finantare cu beneficiarii daca nu erau angajate credite de plata de aceeasi suma. Apoi aflam despre o greseala <<de tipar>> in textul de modificare a HG 274 (si care, in opinia noastra, nu este o greseala, ci o interpretare absurda) care contrazice toata procedura de desfasurare a Schemei de MINIMIS", ii scriu IMM-istii lui Victor Ponta.

Scurt istoric al blocajului ajutorului de minimis

In programul minimis prin HG 274/2013, in anul 2014, 1.000 de IMM-uri au semnat acorduri de finantare cu Guvernul (prin Ministerul pentru IMM-uri) .

Aceste acorduri obliga firmele sa demareze investitia in maximum 4 luni de semnarea acordului, dar plata ajutorului financiar se face prin rambursari de cheltuieli, in limita bugetului anual alocat acestei scheme de catre Guvern.

Practic, firmele s-au apucat sa faca investitii pe banii lor, au angajat 5 oameni, din care unul fara niciun fel de experienta, iar statul se mai gandea daca pune sau nu pune banii de rambursari in buget.

Si semnele de intrebare nu se opresc aici. Aceste acorduri contin o clauza suspensiva, care mentioneaza ca acordul intra in vigoare doar dupa data publicarii in Monitorul Oficial a actului normativ de rectificare a bugetului pe 2014, respectiv a bugetului pe 2015, pentru cei care aveau finantare pentru anul 2015.

Asa se face ca ajunsi in septembrie 2015, multi antreprenori se plang ca au facut investitii cu credite de la banci sau cu bani de acasa, dar statul nu le-a mai rambursat cheltuielile.

Alti oameni de afaceri  au obtinut linii de credit bancare pentru finantarea investitiei in 2014, dar nu au demarat-o, din cauza situatiei incurcate de la Guvern. Unii au declarat, pentru StartupCafe, ca si oficiile teritoriale ale Directiei Antreprenoriat din Ministerul Energiei le-au recomandat sa mai astepte cu investitia.

In fine, sunt si antreprenori care au proiecte in derulare, mai ales de constructii. Acestia au primit, conform planului lor de investitii, sumele cerute pentru 2014, insa in 2015 nu au mai primit nimic de la Guvern , pe motiv ca nu sunt bani in buget pana la rectificarea bugetara.

Rectificarea bugetara din 28 iulie 2015 nu a prevazut bani in plus, pentru aceste ajutoare de minimis. Urmatoarea rectificare bugetara va veni cel mai devreme in octombrie. Chiar daca le vor fi alocati bani, firmele nu vor scape de necazuri, pentru ca nu vor avea timp sa-si faca investitiile si toate procedurile legale pentru primirea rambursarilor de la stat, pana la 31 decembrie 2015, cand, in mod legal, programul minimis 2013 se incheie.

Aceste firme sunt in situatii foarte dificile, pentru ca si-au prevazut sa solicite rambursari in prima jumatate a anului 2015, pentru finalizarea constructiilor. Pentru acesti antreprenori nu mai este timpul fizic sa se finalizeze investitia, dar acordul de finantare minimis ii obliga sa termine pana la finele anului.

Sicanele reclamate de antreprenori

Revenind la situatia curenta, firmele afectate de blocaj au avut intalniri cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si cu cel al Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor, Dominic Gerea, insa antreprenorii se plang, in scrisoarea de vineri catre Ponta, ca nu au primit nicio solutie:

- "Din pacate, dupa ce dl. ministru al Finantelor, Orlando Teodorovici, ne-a promis alocarea sumei necesare in bugetul de stat, ne-am lovit de o rezistenta aproape disperata din partea unor functionari din Ministerul Energiei si chiar din partea domnului ministru Dominic Gerea. S-au invocat, in fiecare dintre cele doua intalniri, motive diferite de refuz de derulare a programului de Minimis.

- Motivul initial, acela al lipsei de fonduri pentru anul 2015 a fost inlocuit cu lipsa de legalitate a programului.

- Nu discutam faptul ca acest din urma motiv este aberant, ci dorim sa semnalam modul umilitor in care suntem tratati. Ni se spune mai intai ca nu sunt bani in buget. Apoi ca nu se poate ridica clauza suspensiva din contracte inainte sa intre banii in conturile Ministerului Energiei, desi in Acordurile noastre scrie altceva. Cand problema banilor pare rezolvata, apare problema de legislativa.

- Mai intai, H.G. 274/2013, cum justifica dl. Gerea, contravine legii 500 a finantelor, in sensul ca nu trebuiau semnate acordurile de finantare cu beneficiarii daca nu erau angajate credite de plata de aceeasi suma. Apoi aflam despre o greseala <<de tipar>> in textul de modificare a HG 274 (si care, in opinia noastra, nu este o greseala, ci o interpretare absurda) care contrazice toata procedura de desfasurare a Schemei de MINIMIS.

- Concluzia amara este ca cineva isi bate joc de sute de firme care au investit cu deplina incredere in scopul proiectului, acela de stimulare a investitiilor, de dezvoltare anumitor sectoare de activitate".


Mai multe despre blocajul din programul de minimis pe HG 274/2013, AICI.
Parallax

Vizualizari
62
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Opinie De ce o microintreprindere nu poate deduce din baza impozabila cheltuielile cu salariile , varsamintele legate de salarii , chiria , electricitatea si furnizorii la care e obligata prin lege sa apeleze ? De ce preotii pot decude cheltuielile personale si profesionale si noi nu ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri