Claudiu Zamfir

6 piedici in calea antreprenorilor care fac afaceri cu fonduri europene. Intrebare la banca: Tu ai dat cu sapa?

Imagine principala
6 piedici in calea antreprenorilor care fac afaceri cu fonduri europene. Intrebare la banca: Tu ai dat cu sapa?
Cel putin sase probleme le-au pus piedici fermierilor si altor antreprenori care au facut afaceri cu fonduri europene in vechiul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR). StartupCafe a stat recent de vorba cu cativa oameni de afaceri care au reusit sa ia bani europeni pentru business-uri in agricultura.

1. Lipsa cofinantarii private pentru proiectele finantate din fonduri europene. Intrebare la banca: Tu ai dat cu sapa?"

Andrei Iantoc (32 de ani), impreuna cu sotia sa, Evelina (25 de ani), si cu fratele lui, Stefan (29 de ani), si-a deschis o sera de rosii in comuna Nicolae Balcescu, aproape de Constanta.

Pentru investitie au avut nevoie de 1,7 milioane de euro in total. Andrei, care a fost fotbalist, spune ca a plecat la drum cu 50.000 de euro si a mai reusit sa obtina fonduri europene de aproape 800.000 de euro, prin PNDR 2007-2013.

Ca sa poata accesa banii europeni, cei trei tineri aveau, insa, nevoie de credit de la banca, pentru a-si asigura cofinantarea privata, adica partea lor de bani din proiect.

Banca a fost primul prag de care s-au impiedicat cei trei tineri oameni de afaceri. In 2009 au contractat finantarea europeana, insa abia in anul 2011 au reusit sa gaseaca o banca dispusa sa le dea creditul de 700.000 de euro de care aveau nevoie.

"Cu bancile a fost cel mai greu. Au fost directori de banci care ma intrebau <<Tu ai dat cu sapa?>>", povesteste Andrei Iantoc.

Peripetiile la ghiseul bancar nu s-au oprit aici. Au gasit o banca dispusa sa dea finantare, au trecut de etapele de evaluare si, chiar "in buza" semnarii contractului de credit, directorul bancii respective a fost schimbat, iar noul director a reluat procesul.

In cele din urma, au obtinut creditul de 700.000 de euro pe 7 ani de care aveau nevoie, iar acum au o sera de 8.600 mp, in care cultiva rosii pe suprafata din vata minerala in loc de pamant.

2. Controale "la sange"

Batai de cap le dau antreprenorilor care fac afaceri cu fonduri europene si controalele amanuntite ale functionarilor din autoritatile de management. Multi dintre beneficiarii care deruleaza proiecte europene se plang de pretentiile rigide ale functionarilor care verifica daca lucrarile din teren respecta specificatiile din proiect.

Andrei Iantoc, cel cu sera de langa Constanta, e un caz fericit, dar si el s-a confruntat cu verificarile rigide ale functionarilor de la Agricultura. "In proiect, camera frigorifica era prevazuta cu fereastra. Cand s-a executat constructia, eu am cerut sa se renunte la fereastra, pentru ca nu isi avea rostul, acolo trebuie mentinuta incinta intunecata si rece. Cand mi s-a facut verificarea ulterior, functionarii au constatat ca lucrarea nu respecta prevederile din proiect si era considerata neeligibila la finantarea europeana", a povestit Iantoc.

In schimb, functionarii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) dau vina pe beneficiarii care modifica proiectele in timpul derularii acestora:

- "Multe solicitari pentru modificari de contracte generate de corectii ale studiului de fezabilitate / documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie, pentru adaptarea acestora la situatia reala din teren, in ceea ce priveste solutia tehnica,  cantitatile de lucrari, modificari de amplasament" - mentioneaza AFIR intr-o prezentare a factorilor care au ingreunat absorbtia banilor europeni din PNDR 2007-2013.

- "Aceste modificari au generat modificari bugetare, modificarea termenelor de implementare si de executie ale proiectelor", mai spun functionarii.

- "Lucrarile suplimentare fata de studiul de fezabilitate" reprezinta alta problema in absorbtia fondurilor UE, in opinia AFIR.


Autoritatile au promis, insa, ca in noul Program National pentru Dezvoltare Rurala controalele vor fi mai blande.

"Vom avea o serie intreaga de controale comasate, pentru ca vom incerca sa ne rezumam la cerintele regulamentului. Adica, sa nu mai facem 100% controale la fata locului, in cel mai mare detaliu, pentru ca asa se fac in acest moment", promitea, anul trecut, pentru Agerpres, George Turtoi, pe vremea cand era seful Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), actuala AFIR.

In PNDR, regulamentul european prevede doua controale la proiectele europene: verificarea in situ - care se executa pentru fiecare cerere de plata pentru a constata daca investitia este reala, si verificarea on-the-spot, la care un esantion de 5% dintre proiecte este verificat in amanunt (cu devize de constructie, acte contabile, achizitii).

Cu toate astea, autoritatile romanesti nu se rezumau la controalele dispuse prin regulamentul de la Bruxelles. "Vom incerca sa ne rezumam in cerintele regulamentului, adica sa nu mai mergem, ca la ora actuala, cand facem control 'on-the-spot' pe fiecare cerere de plata 100%. Implica un efort foarte mare, iar pe final rezultatele nu sunt cu mari diferente fata de sistemul simplificat al regulamentului", marturisea, anul trecut, Turtoi, ajuns secretar de stat, intre timp.

3. Greu cu autorizatiile

Pe langa birocratia din sistemul de absorbie a fondurilor europene, antreprenorii trebuie sa faca fata si functionarilor din autoritatile locale sau din companiile private care detin monopolul asupra unor utilitati, in zona in care se realizeaza proiectul european respectiv.

Circa 100 de fermieri, cu un total de 1.600 de hectare, din judetul Tulcea s-au constituit intr-o organizatie de desecare-drenaj, "Balca" Macin, si si-au pus la punct sistemul de irigatii si pompare a apei, cu fonduri europene.

Cea mai mare problema au avut-o cu compania Enel, care are monopolul distributiei de curent electric acolo. "Ne-a luat 5 luni sa ne dea avizul de racordare si inca 5 luni sa ne racordeze la reteaua de energie electrica", s-a plans Cozma Serghei, manager al organizatiei, contactat de StartupCafe.

"Cei de la Enel ne tot plimbau cu dosarul, ba la Tulcea, ba la Constanta, ba la Bucuresti. Noi le faceam adrese si le ceream sa ne racordeze si ei ne tot plimbau cu dosarul", a povestit Serghei.

In cele din urma, organizatia a reusit sa-si puna la punct sistemul de irigatii intr-un proiect european cu valoare totala de 1,3 milioane de euro, din care 1 milion de euro au fost obtinuti din fonduri nerambursabile, prin PNDR.

Lista problemelor care au ingreunat absorbtia fondurilor europene in vechiul PNDR nu se opreste aici. AFIR arata ca au existat si alte piedici:

4. Perioada "destul de lunga" de la momentul depunerii cererii de finantare pana la contractarea proiectului care conduce la modificari si acte aditionale, care si ele la randul lor ingreuneaza derularea proiectelor de investitii.

5. Termenele lungi pentru obtinerea autorizatiilor si acordurilor necesare depunerii solicitarii pentru ultima transe de plata.

6. In procedurile de achizitie, contestatiile depuse de ofertanti au generat intarzierea depunerii documentatiilor de atribuire pentru avizare si implicit intarzierea implementarii proiectelor.
Parallax

Vizualizari
386
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
investitii non-agricole M. 6.4 Se poate accesa Sub-Masura 6.4 pentru a produce carbune sub forma de lingouri din carbunele exploatat in mine? Este un proces de prelucrare si compactare in forme ca lingourile. Daca puteti sa-mi dati un raspuns v-as fi profund recunoscator. 0725046044
poza de profil
Tipic Tipic pentru Romania: vrei sa deschizi o afacere, pac! ti se da in cap.
poza de profil
Da, dar exista solutii... 1. Daca autoritatea contractanta nu poate sa inteleaga ca un studiu de fesabilitate nu este acelasi lucru cu PT - imi pare extrem de rau de incultura lor si de lipsa lor de pregatire. Personal m-am confruntat cu o situatie absolut ridicola cand exista o singura persoana capabila sa analizeze o propunere de lucrari de modernizare la o locatie /adicalea altceva decat achizitia de utilaje, echipamente .../ si acea supercalifragilistica persoana era chiar sefa. Mi-am pus intrebarea daca nu cumva sefa nu ar fi trebuit sa isi scoleasca subalternii pe acest subiect avand in vedere ca ea stia prea bina ca ceilalti nu aveau habar??? Totusi sa ajungi sa evaluezi proiecte si sa nu ai habar de realizarea unor banale lucrari de modernizare necesare pentru o locatie imi pare ca anume acei subalternii erau toti ai unor anume persoane, fara sa stie si carte...In fine, mi-a murit de tot intrebarea pana au aprobat ei propunerea si erau sa ma omoare ei definitiv cand mi-au cerut ca Devizul de la Electrica sa fie conform normativelor lor interne nu asa cum il intocmea conform normelor interne aprobate si reglementate prin lege la Electrica...Mai fratica - m-a durut rau de tot capul....2. Institutiile statului se misca ca ochiul mortului.Nimic nou!Atunci cum sa fii intotdeauna in pas cu proiectul daca nu se impinge o boaba, doua si pe la acestelea... Solutia mea in raport cu aceasta problema a fost sa ma arat intotdeauna mai distept cu doua degete, dar prea plecat cu problemele lor si cu mare delicate si consideratie fata de neputilinta lor si sa NU DAU SPAGA - ca NU VREAU... S-au mirat toti clientii ca se poate si asa... Marturisirea este din capitolul - mi-au murit laudatorii si trebuie sa imi cant singur laude MIE!!!.
poza de profil
Da, dar exista solutii...- partea aIIa 3. Achizitiile - partea cea mai grea a problemei. Se poate disjunge in doua capitole:a. nu prea ai furnizori si atunci este cum este si mai poti sa dregi busuiocul...b. ai prea multi furnizori/prestatori si atunci fiecare vrea sa manance la masa cu tine ceea ce nu se poate.Concluzia mea: Consultantul este un artist care impaca si capra si varza si trece si raul.De aceea un proiect european sau unul cu finantare de la spagarii romani nu prea merge fara un bun consultant. Si daca merge fara consultant - atunci sa nu aud comentarii legate de DURATA prea LUNGA, sau de problemele intampinate in ACHIZITII si altele...Un om de afaceri se concentreza pe afacerea sa si nu poate sa isi aloce timpul si energia in asemenea masura incat sa mute muntii din loc pentru un proiect cu finantare nerambursabila, dar daca vrea poate sa incerce... Fiecare pasare poate sa moara pre limba sa.Dar consultantii intotdeauna fac viata beneficiarilor mai frumoasa si mai fericita -pentru asta si SUNT PLATITI. Nu oricine are capacitatea de a redacta si a implementa proiecte realiste.SUcces si spor la proiecte!
poza de profil
Romania lucrului bine facut este pentru oameni gen, sa fim seriosi, nu oricine primeste sute mii euro moka NERAMBURSABILI, sunt unii care chiar stiu cine este familia asta de machidoni ( agricultori? ha ha ha ) care are legaturi stranse cu PNL, oameni amarati...deci, sa revenim cu picioarele pe pamant! sunt multi agricultori care si ar permite avansul dat de ei dar cine le aproba lor proiectul? relatii&pile...cand cotizezi la partid este si normal sa te lipesti de ceva ca doar nu ala care voteaza trebuie sa traiasca bine ci astia care ne conduc ... in saracie pentru ca ei sa traiasca bineeeee!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri