Claudiu Zamfir

Antreprenor in Romania? Uite ce patesc "actionarii" cuponiadei si mamicile-antreprenor

Imagine principala
Antreprenor in Romania? Uite ce patesc "actionarii" cuponiadei si mamicile-antreprenor
Romanii care detin chiar si o singura actiune la vreo companie, fie si prin cuponiada de acum doua decenii, NU pot accesa sprijinul financiar de pana la 10.000 de euro de la stat destinat antreprenorilor debutanti, au explicat autoritatile romane, miercuri, la solicitarea StartupCafe. Aceasta aberatie legislativa nu este, insa, singura frana in calea romanilor care vor sa intre in afaceri cu sprijin de la stat. Cazurile au fost semnalate de cititorii StartupCafe.

Aberatia cu actiunea

Statul, prin Ministerul Energiei, ofera an de an un sprijin financiar de pana la 10.000 de euro pentru persoanele care isi deschid o afacere pentru prima data, in cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii SRL debutant. Una dintre conditiile de accesare a programului, care anul acesta este programat sa inceapa pe 24 august, este ca antreprenorul debutant sa nu fi detinut nici macar o singura actiune in vreo companie.

StartupCafe a intrebat Ministerul Energiei (care gestioeaza programul SRL-D) daca pot accesa programul si romanii care au dobandit actiuni prin cele doua "cuponiade" din 1992 si 1995 sau cei care au mostenit de la parinti actiuni care fusesera obtinute prin cuponiade.

Mai departe, Ministerul Energiei si-a declinat responsabilitatea si ne-a indrumat sa cerem informatii de la Oficiul National al Registrulului Comertului (ONRC).

"Persoana care a detinut/ detine o singura parte sociala avand o valoare minima de 10 lei sau o singura actiune avand o valoare minima de 0,1 leu nu poate infiinta o societate cu raspundere limitata debutant" - a explicat, pentru StartupCafe, Oficiul National al Registrului Comertului, intr-o adresa emisa miercuri.

ONRC invoca art. 2 din O.U.G. nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, aprobata, cu modificari, prin Legea nr.301/2011.

Aici, una dintre conditii spune ca antreprenorii debutanti, "anterior datei inmatricularii societatii in Registrul Comertului, nu au mai detinut si nu detin calitatea de actionar sau asociat al unei intreprinderi constituite in spatiul economic european".

De asemenea, anreprenorul completeaza si o declaratie pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale, cum ca indeplineste aceasta conditie.

"Tinand seama de dispozitiile legale susmentionate, va rugam sa observati ca legea impune intreprinzatorului debutant in afaceri obligatia ca, anterior datei inmatricularii societatii in Registrul Comertului, sa nu fi detinut si sa nu detina calitatea de actionar sau asociat al unei intreprinderi constituite in spatiul economic european, fara a distinge cu privire la numarul de actiuni/ parti sociale", ne atrage atentia ONRC.

Loviti de aceasta prevedere din OUG 6/2011 sunt, de pilda, romanii care obtinut actiuni prin cele doua cuponiade ale Guvernului Vacaroiu, cei care au mostenit astfel de actiuni, dar si cei care au cumparat actiuni destinate micilor investitori prin recentele privatizari de pachete minoritare din companiile de stat (Romgaz, de exemplu).

Aberatia cu indemnizatia

Un alt program guvernamental pentru sprijinirea mediului de afaceri este programul "Femeia antreprenor", prin care statul finanteaza, cu pana la 50.000 de lei, cele mai bune planuri de afaceri depuse de romance. Anul acesta, programul este prevazut sa inceapa in 3 august.

Acelasi stat roman care ofera acest ajutor romancelor le pune, insa, si frane unora dintre ele. Mamicile care sunt angajate undeva si care se afla in concediu de crestere a copilului risca sa-si piarda indemnizatia de crestere a copilului, daca se hotarasc sa intre in afaceri.

Ministerul Muncii a explicat, intr-o adresa remisa StartupCafe, ca mamicile-antreprenor isi pot pierde indemnizatia de crestere a copilului, daca, prin firma pe care si-au deschis-o singure sau in asociere, le revin venituri care depasesc 3.000 lei intr-un an calendaristic.

"Indemnizatia pentru cresterea copiilor se acorda pe perioada concediului in conditiile prevazute de OUG nr.111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta insemnand suspendarea oricarei activitati care ar putea aduce venituri supuse impozitului pe venit, respectiv din activitati salariale, activitati independente sau activitati agricole.

Prin modificarile OUG nr.111/2010 aduse de Legea nr.126/2014 s-a permis parintilor aflati in concediul pentru cresterea copiilor realizarea de venituri care sa nu depaseasca nivelul de 3.000 lei (6 ISR) intr-un an calendaristic", indica Ministerul Muncii cadrul legal.

"Aceasta inseamna ca parintele care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului si care, in conditiile in care are mai multe contracte de munca sau desfasoara activitati generatoare de venituri supuse impozitului din cele mentionate anterior, poate sa realizeze venituri care sa nu depaseasca 3.000 lei intr-un an calendaristic, cu conditia mentinerii suspendarii uneia dintre activitatile pe baza careia s-a stabilit dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor.

Prin urmare, in cazul expus de dumneavoastra, daca parintele are contractul de munca suspendat, dar in aceasta perioada isi deschide propria afacere sau un nou contract de munca, se poate acorda indemnizatia pentru cresterea copilului, in conditiile in care veniturile realizate de parinte nu depasesc 3.000 lei intr-un an calendaristic. Daca in urma verificarilor se constata ca veniturile depasesc acest nivel, potrivit actului normativ mentionat, acordarea indemnizatiei va fi suspendata sau incetata, dupa caz, si se vor recupera toate sumele acordate necuvenit cu acest titlu", conchide Ministerul Muncii, interpretand legea, in adresa remisa StartupCafe.

Epilog:

Miercuri, Guvernul a mai aprobat deblocarea unei sume, de 5 milioane lei, aferente lunii iulie, pentru derularea, in 2015, a programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.

"Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri aplica stategia si programul de guvernare in domeniile energetic si resurselor energetice, intreprinderilor mici si mijlocii, cooperatiei si mediului de afaceri, in concordanta cu cerintele economiei de piata si pentru stimularea initiativei operatorilor economici", da asigurari Guvernul, intr-un comunicat remis StartupCafe.

In comunicat, Guvernul, enumera toate cele 7 programe ale sale pentru IMM-uri, printre care si "Programul SRL-D" si "Femeia antreprenor".

Curtea de Conturi a criticat transant guvernele Romaniei din
perioada 2011-2013 pentru modul in care au gestionat programele de
sprijinire a firmelor mici si mijlocii si a tinerilor antreprenori, din
fonduri publice.

In Raportul de audit privind performanta programelor
bugetare pentru IMM-uri, Curtea de Conturi constata ca prea putine firme
mici si mijlocii au putut beneficia de sprijinul de la stat, iar in
trei programe statul a finantate doar un numar restrans de beneficiari,
reprezentand doar 7% dintre solicitanti.


Citeste si:

CALENDAR Cand si cum poti cere ajutoare de stat pentru IMM, in 7 programe de zeci de milioane


Parallax

Vizualizari
76
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
nu reusesc sa identific problema pe care vreti sa o evidentiati Cred ca legea este clara - nu ai voie sa fi sau sa fi fost actionar. Cuponiada te descalifica. Corect. De ce este o problema ? Da, nu poti cumula ajutoarele de stat - indemnizatii de concediu cu sume de ajutor in pornirea unei afaceri. Unde este problema ?
poza de profil
frectii la picior de lemn nu cu 10,000 aruncati praf in ochi se face treaba. ce sa-si deschida cu banii aia? covrigarii? sa vanda sifoane?mai bine sprijiniti imm-urile infiintate sa aiba acces la credit normal de la banci decat sa aruncati banii pe aiureli. cand creditul e cel mai ieftin peste tot la noi imm-urile sunt plesnite peste bot, si cand li se ofera credit e la 10-11% si ala cu zeci de restrictii
poza de profil
Dreptul la opinie Dreptul la opinie nu poate si nu trebuie sa vi-l ia nimeni, dl. Mihai. Puteti considera mai departe ca oamenii care au o actiune de 0,1 lei ramasa de acum 20 de ani de la cuponiada nu pot sa utilizeze sprijinul financiar de la stat pentru deschiderea unei afaceri (si creare de locuri de munca). Puteti considera mai departe si ca trebuie sa-si piarda indemnizatia mamele care, la un moment dat, se hotarasc sa-si urmeze sotul intr-o afacere de familie, ca sa scape de saracie si sa le dea , eventual, si altora un loc de munca. Dvs. puteti, eu nu pot
poza de profil
avantaj intoarcere la munca mamici Daca parintele aflat in concediu de crestere a copilului se intoarce la munca mai repede primeste 500 ron pe luna stimulent de insertie pana cand piticul implineste 2 ani. Asta pe langa salariu. Eu cred ca e foarte bine, statul incurajeaza deja revenirea la munca. Nici mir nu mi se pare normala aceasta deprofesionalizare voita a mamelor care stau 2 ani acasa, unele chiar 3 pt ca isi declara copilul bnav.
poza de profil
cuponiada este o aberatie>. CNP-ul era inregistrat in baza de date si bunica mea care avea 85 de ani si nu mai era constienta a primit. Bineinteles ca nu a subscris nicaieri si a fost repartizata la SIF-uri si am aflat dupa ce a murit. Pentru chestii de genul asta ar trebui facute campanii de presa, nu sa apara un articol si atat.
poza de profil
Abuz, descriminare - hoas legislativ. Salut Mihai,Este vorba despre descriminare.Tu ai un drept pe care eu nu-l am doar pentru ca am primit o mostenire 3 actiuni.Normale si morale erau reglementari care sa depinda de mine: sa fi platit toate taxele mereu la timp, sa nu fi avut amenzi penale, dar nu ca am primit o mostenire.Cu alte cuvinte puteau sa dea o lege prin care Alex nu are voie sa faca SRLD pentru ca numele lui incepe cu A, dar Mihai poate pentru ca numele lui incepe cu M.Despre asta este vorba.Sper sa fie oameni cu cap si posibilitati care sa poata sa faca dreptate in aceste situatii in care legile sunt facute textual de o echipa de 4 functionari, sefii lor semneaza in graba, si apar niste texte in legi care afecteaza oameni nevinovati.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri