Alex Mihaileanu

Cum functioneaza finantarea startupurilor de la fonduri de capital de risc

Imagine principala
Cum functioneaza finantarea startupurilor de la fonduri de capital de risc

Gasirea unui investitor este unul dintre cele mai obiectivele majore ale startupurilor. Desi exista multe modele de finantare, inclusiv prin business angels sau programe de accelerare, banii "cei multi" vin intotdeauna de la fonduri de capital de risc (venture capital). Despre cum functioneaza finantarea startupurilor pe filiera fondurilor VC, explica Bogdan Iordache, fondator al How to Web, cel mai mare eveniment din regiune dedicat startupurilor de tehnologie.



Iordache a ocupat pana recent si pozitia de Investment Manager in cadrul 3TS Capital, fond ce administreaza 15 milioane euro disponibili pentru piata locala.



Stagiile finantarilor



Un startup poate primi investitii din mai multe surse. In cazul companiilor la inceput de drum precum exemplele de succes din Silicon Valley, primii bani sunt economiile personale sau imprumuturi de la familie si prieteni. In multe cazuri, urmatorii bani atrasi vin de la business angels sau de la acceleratoare si abia dupa ce exista un produs sau un serviciu functional se pune problema atragerii unor investitii masive de la companiile de venture capital.



O companie de venture capital nu este un fond in sine, in ciuda folosirii frecvente a acestui termen, ci este un administrator al mai multor fonduri de capital de risc. Practic, o astfel de companie este o afacere in sine, un intermediar de investitii private, in functie de domeniile de interes in care cei care au bani isi propun sa investeasca. De exemplu, pentru zona de tehnologie, exista fonduri pentru startupuri de software, fonduri pentru cele de hardware etc.



Cum functioneaza un fond de venture capital



"Fiecare fond Venture Capital (VC) trece prin mai multe etape etape, de la strangerea banilor la lichidarea investitiilor. In prima etapa, un fond VC atrage bani de la alte fonduri, precum cele de pensii, companii de asigurari, banci, oameni bogati, companii private etc. In acelasi timp, in acesti patru ani, fondurile VC prospecteaza piata de startupuri si companii pentru a crea o lista preliminara in care sa investeasca in viitor. Banii sunt atrasi pe baza unei proiectii care specifica felul de investitii pe care fondul urmeaza sa le faca, domeniile pe care se axeaza, cresterile asteptate etc., si aceste conditii creeaza o prima filtrare a startupurilor interesante pentru fond", spune Iordache.



Practic, in aceasta etapa, companiile isi construiesc un portofoliu potential pe care sa-l prezinte investitorilor ai caror bani vor sustine companiile alese. In aceasta perioada, fondul nu este activ si nu face investitii.



Abia in cea de-a doua etapa, cand fondurile VC devin active, se vor concentra, pentru urmatorii patru ani, pe investirea a jumatate din banii disponibili in companii noi, de obicei in cele din lista initiala. In cazul unui fond de 20 milioane (dolari sau euro), de exemplu, din cele 20 de milioane, vor fi facute zece investitii a cate un milion.



"Se recomanda ca fiecare fondator de startupuri in cautarea unui fond, atunci cand se intalneste cu un reprezentant VC, sa il intrebe pe acesta daca fondul este activ sau nu, astfel incat sa fie sigur daca are sanse sa primeasca bani sau daca doar intra pe lista de potentiale investitii candva, in viitor. Daca fondul e activ, poate fi util ca startupul sa aiba in board-ul companiei un membru care are cunostinte in lumea investitorilor si care poate sa recomande startupul, pentru a-i creste sansele de a primi o finantare", a mai spus Bogdan Iordache.



In cea de-a treia etapa, deja apar doua discutii, in functie de succesul companiei. Fondul de investitii poate viza fie un exit (vanzarea participatiei proprii), fie o noua runda de investitii. In cel de-al doilea caz, fondul va investi restul de bani (adica, in exemplul curent, cele zece milioane ramase) doar in companiile din propriul portofoliu, dar nu in toate, ci doar in acelea care au potential, tractiune si doar daca tendintele pietei arata ca vor avea succes in viitor. Deci, daca startupul are succes, este probabil sa primeasca o noua runda de finantare. Mai exact, este posibil ca investitorul sa participe la o noua runda de finantare fara a fi neaparat singurul investitor.



De retinul ca orice fond de investitii se va concentra, incepand din a treia etapa, pe vanzarea startupurilor si realizarea de profit.



"E bine de stiut ca fiecare fond VC se asteapta sa faca profit din fiecare investitie. De exemplu, daca investeste zece milioane intr-un startup, profitul asteptat este de cel putin jumatate din valoarea initiala a fondului", mai spune Bogdan Iordache.



Altfel spus, luand in calcul acest exemplu, dupa vanzare, un startup in care a investit in cele doua runde ar trebui sa genereze fondului de investitii cel putin zece milioane, fara a socoti partea investitorilor.



Investitii in startupuri romanesti



In ultimii ani, se remarca un interes tot mai mare pentru startupuri romanesti, mai ales ca urmare a numarului tot mai mare de afaceri locale de tehnologie care au intrat in programe de accelerare sau care au primit finantari internationale, fapt confirmat si de Daniel Dragomir, CEO How to Web Conference şi TechHub Bucharest.



"Am observat de la an la an o crestere a numarului de investitori si reprezentanti ai fondurilor de investitii care participa la How to Web Conference si la programul de pre-accelerare MVP Academy, pentru a identifica startupuri in tehnologie cu potential din regiune in care sa investeasca ulterior. Ne bucuram sa vedem ca produsele locale incep sa devina interesante pe plan international, acesta fiind un semn al faptului ca ecosistemul continua sa se dezvolte", spune Dragomir.



Pana in prezent, destuld e putine startupuri din Romania au beneficiat de venture capital. Cele mai cunoscute echipe care au fost finantate astfel sunt Avangate, Brainient, Ubervu, Mavenhut, 123Contact Forms, Green Horse Games si MonitorBacklinks.

Parallax

Vizualizari
1965
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri