Claudiu Zamfir

Sistem pentru finantarea simultana a firmelor mici din mai multe surse de fonduri UE

Imagine principala
VIDEO Sistem pentru finantarea simultana a firmelor mici din mai multe surse de fonduri UE
Ministerul Fondurilor Europene lucreaza la crearea unui sistem care sa faciliteze finantarea simultana a unor mici afaceri din mai multe programe sau axe de fonduri europene, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews, ministrul de resort, Marius Nica.

Tinerii care vor sa inceapa o afacere se plang de lipsa finantarii pentru start-up, a spus oficialul guvernamental.

"Si atunci am gandit un sistem in care sa putem sa finantam aceste planuri de afaceri. Un tanar, in functie de complexitatea afacerii pe care si-o doreste, sa poata sa atraga bani din toate programele operationale, acolo unde este posibil", a explicat Nica.

De exemplu, un om de afaceri la inceput de drum ar putea sa ia bani europeni in noul ciclu financiar 2014-2020 simultan din Programul Operational Capital Uman (noul POSDRU) si din Programul Operational Competitivitate.

"Adica as putea sa iau o sursa de finantare in planul de afaceri din POCU, care prezinta formarea. As putea sa iau o sursa de finantare sa zicem din competitivitate si sa-mi dezvolt o anumita latura a activitatii. As putea sa iau o anumita suma din fiecare, astfel incat sa-mi dezvolt cate o afacere, dar asta depinde in special de noi, de a crea acest instrument astfel incat sa-i permit acelui tanar care doreste sa-si dezvolte acest gen de afaceri si sa dau sansa crearii cat mai multor IMM-uri sa apara pe piata sa poata sa aiba un plan de afaceri corect", a mai spus Marius Nica.





Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Balázs Nitsch-Petioky

In schimb, MFE nu a gasit inca o solutie pentru a nu mai cere firmelor mici sa vina cu scrisoari de garantie bancara pentru accesarea fondurilor UE.

"Din discutiile pe care le-am avut cu IMM-urile, trebuie gasite acele instrumente astfel incat sa le facilitam accesul la finantare. Ieri, ONG-urile imi spuneau <<Domnule, daca imi impui iarasi acea scrisoare de garantie bancara, eu, care vreau sa iau o suma de 10-15-20 de mii de euro, pentru mine, care sunt un ONG puternic nu este o problema, dar pentru un beneficiar care are un start-up, atunci este o piedica si practic ne vom bloca>>", a recunoscut ministrul Fondurilor Europene.

El a aratat ca in lipsa unei scrisoari de garantie bancara, statul roman si-ar asuma riscuri bugetare in proiectele europene ale IMM-urilor.

"Este un dialog pe care il purtam inclusiv cu beneficiarii si cu Comisia Europeana. Riscul este al statului membru, adica ii acord o finantare acelui beneficiar, dar cum ii recuperez in conditiile in care ei pleaca?  Avem experti ai statului francez, la POSDRU. Am avut o discutie cu ei si i-am rugat sa ne faca o analiza pe statele membre sa vedem cu ce instrumente financiare au venit astfel incat sa-i pot facilita IMM-ului accesul la aceasta linie de finantare", a mai spus ministrul.

Nica a mai aratat ca Guvernul lucreaza in prezent la crearea unei banci de dezvoltare a statului, pe structura Eximbank, pentru finantarea IMM-urilor in vederea obtinerii cofinantarilor pentru proiectele europene, insa proiectul intampina dificultati.

"Exista si acel proiect cu transformarea Eximbank intr-o banca de dezvoltare. Am vorbit cu dl. ministru Teodorovici (ministrul Finantelor - n.r.). Practic, dificultatea acolo, principalele conditionalitati sunt reforma si adaptarea Eximbankului la rigorile pentru a o transforma intr-o banca de dezvoltare. Am vazut ca si dl. secretar de stat Jiru (Enache Jiru, secretar de stat la Finante- n.r.), care se ocupa, a avut o interventie pe aceasta tema. Este un instrument facil care poate ajuta. Depinde cat de repede vom reusi sa-l punem in practica", a precizat Marius Nica.

Intreprindele mici si mijlocii au la dispzitie circa 3 miliarde de euro - fonduri structurale si de coeziune in noul ciclu financiar multianual 2014-2020.
Parallax

Vizualizari
42
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri