Dan Popa

Avem idei de afaceri, pornim un startup. Dar ne putem baza pe banci?

Imagine principala
Avem idei de afaceri, pornim un startup. Dar ne putem baza pe banci?
Grigore e un fost profesor de informatica din Dambovita, care si-a
facut
o firma de publicitate. Omul stia sa lucreze bine in cateva programe de
grafica si, decat sa predea unor elevi dezinteresati pentru 1200 de
lei lunar, a discutat cu cativa oameni de afaceri locali care i-au
promis sprijinul, mai exact ca ii vor asigura mici comenzi. Asa incat
Grigore si-a cumparat un computer nou nout, cu o placa grafica de
invidiat, licente pentru programele pe care urma sa le utilizeze si a
decis sa ia si un imprumut bancar mic, de vreo 7000 de euro, care sa-i
asigure linistea financiara pentru cateva luni. Prima banca la care a
apelat l-a tinut peste o luna cu dosarul "in asteptare", ca sa-i spuna
in final ca nu poate primi imprumutul. Neoficial, Grigore a aflat de la
amicul lui, angajat al respectivei banci, ca institutia de credit avea
"interzis la creditare" codul CAEN pe care il avea Grigore. Ce nu mai
stia Grigore, e ca 8 din 10 cereri de credit depuse de IMM-uri ca ale lui, sunt respinse de banci.

Micile afaceri nu sunt intotdeauna pe placul bancilor, chiar daca esti "pe verde". Motivul? Teama bancherilor de a nu-si mai primi banii inapoi. Cei din banci isi au si ei dreptatea lor, pana la un punct insa. "Din 10 solicitari de credit pe care le primim, jumatate vin din partea unor firme care sunt ok cu documentele contabile, dar daca luam la verificat detinatorii acelor firme, observam ca au avut in anii interiori cate 2-3 firme pe care le-au indatorat la banci si apoi le-au bagat in insolventa. Cum sa mai imprumutam bani unei alte firme ale aceluiasi intreprinzator? Riscul ar fi prea mare, chiar daca repet, toate documentele indicau ca e vorba de firme solvabile", ne spunea joi vicepresedintele executiv al unei banci comerciale locale.




Ca numar, solicitarile de credite sunt in crestere, dar neincrederea e inca ridicata. Din pacate, numarul aplicatiilor respinse
este tot mai mare. Ca sa rezum, cifrele arata o indispozitie cronica a bancilor de a finanta
micile afaceri.
Mai jos avem un alt gtrafic: cel al micilor intreprinderi care au luat credite, versus cele care s-au descurcat fara imprumuturi bancare.  Din 10 mici afaceri, 9 are contractate imprumuturi si una singura se descurca fara sprijinul bancilor. Fireste, cele 9 IMM-uri cu credite au angajat un numar mai mare de personal decat cele fara credite si au de asemeneao  valoare adaugata mai mare.Click pe imagini pentru marire.




In plus, productivitatea pe angajat e mai ridicata la firmele fara credite decat la cele cu imprumuturi contractate.


Cele mai frecvente motive ale dificultatilor firmelor nou infiintate (cele legate de oferta) raman "lipsa de resurse", "fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti" si "accesul limitat la credite".

Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de cerere sunt "concurenta mare" si "clienti cu fonduri reduse".

"Lipsa de resurse" se observa cel mai  consistent in regiunile Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest si Sud-Vest Oltenia (91.2%, 89.8%, 81.4%, respectiv 81.2%); regiunea Vest se plange cel mai mult de "accesul limitat la credite" (65.2%) si tot regiunea Vest are cea mai mare "lipsa de tehnologie" (22.4%).  In ceea ce priveste dificultatile legate de cerere, regiunea Nord-Vest declara cea mai mare pondere pentru "clienti cu fonduri reduse "(78.4%); regiunile Sud-Muntenia si Nord-Vest are cea mai mare pondere la "concurenta mare" (84.8% si 84.4%); iar regiunea Nord-Vest are cea mai ridicata pondere la "inabilitate in marketing" (48.4%).





Daca ne uitam din ce zone provin cele mai multe cereri de credit aprobate, situatia sta ca mai jos







Pana la urma, nici nu stii ce sa-i recomanzi lui Grigore, cel de la inceputul articolului...Sa incerce sa se descurce fara a apela la banci sau sa-si faca o firma intr-un domeniu cu mai multe sanse de a primi finantare?

Poate ca una din solutiile cele mai bune ar fi apelarea la instrumentele financiare puse la dispozitie de Uniunea Europeana, prin Fondul European de Investitii si Banca Europeana pentru Investitii. Pentru Cadrul Financiar Multianulal al UE 2014-2020, Comisia Europeana a pregatit IMM-urilor doua programe importante care sa faciliteze accesul la creditare, insa cadrul de implementare se mai discuta la Bucuresti. Guvernul vrea sa constituie o banca de dezvoltare pentru a oferi si intermedia instrumente financiare in vederea accelerarii si potentarii absorbtiei fondurilor UE si a investitiilor.

Insa oficiali europeni au avertizat deja ca viitoarea banca trebuie sa fie independenta de factorul politic. "Noi nu suntem aici sa concuram cu pietele locale, ci sa dezvoltam pietele locale, fie in sectorul bancar, fie in sectorul capitalului de risc", a declarat, pentru HotNews/Euractiv.ro, Hubert Cottogni, director adjunct al FEI.
Parallax

Vizualizari
258
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
produceti bunuri, fratilor in tara asta nimeni nu mai produce nimic. mancare, constructii, farfurii, haine, suruburi, mobila, telefoane, strunguri, tractoare, medicamente....nimic. importam ce fac altii. toti vor sa fie agenti de publicitate, vanzari, psihologi, politicieni, avocati, purtatori de cuvant sau alte asemenea meserii de taiat frunza la caini. suntem o natie de "intelectuali" morti de foame.
poza de profil
Vasile Vasile are o firma cu 20 de ani vechime. Fara incidente, si-a platit intotdeaune creditele. Vasile cere un credit la o banca. Creditul este aprobat dupa o neobosita analiza de cca 8-9 luni. Se semneaza contractele de credit. Vasile vrea sa utilizeze banii, dar banca se razgandeste. Afacerea merge mai bine, nu mai rau, dar s-au schimbat niste oameni la risc. Vasile ramane in ceata.
poza de profil
aiureli bancare praf in ochi despre "trecutul" administratorilor de IMM. ca au indatrorat alte firme...prostii. Nici nu se ostenesc sa faca ei cercetari despre trecutul asociatilor sau administratorilor. va dati seama cate acte ar trebui ei sa ceara? si cu ce drept? nici nu exista baze centralizate de date. de unde scoti informatii? de la fiecare registru comercial jduetean? ceri informatii de la CRB numai pentru cel care te impueterniceste in scris...altfel cum? bai fratilor bancile nu au vrut sa dea bani "mici". ei vor sa dea cu toptanul ca e mai usor. un singur contract, o suingura persoana de contact, uin singur ofiter de cont. daca ar avea 60-70000 de contracte de urmarit ar trebui sa creasca numarul de angajati. iar ei nu vor. plus ca apoi ar intra bancile in cursa pentru credite si ar scadea dobanzile....ceea ce iar nu vor
poza de profil
Opinie Realitatea asta este , toti vor sa fie fuduli , toti vor sa faca activitati care nu produc nimic concret . Ma intreb citi dintre ei , atunci cind infuleca , se intreaba ,, Oare cine a produs ceea ce introduc eu acum in burdihan ?,, Toata lumea vrfea bani cistigati usor ; asta e motivul pentru care au aparut si bodegile de pariuri sportive . Cit despre sprijinul bancilor pentru start-up ...... Bancile nu isi vor asuma NICIODATA riscuri cot la cot cu cel care are o idee de afacere. Evitati bancile . Considerati ca nu exista . Folositi cit de mult numerarul , chiar si trocul . Bancile sint primele care trebuie sa moara intr-o economie care vrea sa se insanatoseasca .Nu va uiati in gura celor care guverneaza . Astia intotdeauna vor incuraja institutii care sa controleze cetateanul si activitatile lui . Aveti idei de afaceri . Analizati , cautati parteneri , business angels , prieteni , dusmani ......IN NICI UN CAZ BANCI . Si inca ceva ; economiile nu le mi dati de pomana bancilor sa faca ele profit pe seama lor ; investiti . Imprumutati pe cei care vor sa porneasca o afacere . Nu va mai ,,inchinati ,, la banci . Sint niste institutii ordinare .
poza de profil
O alta opinie. Eu personal nu cred ca avem o economie in colaps, un sistem de sanatate in colaps si un sistem de pensii in colaps, bine, nedeclarate oficial, din cauza lipsei banilor. In Romania ganditi-va ar putea veni instantaneu vreo 5-6 milioane de mici investitori cu 50.000-100.000 de euro, adica pana la 6 trilioane de euro! Cum? De unde? Pai avem 5-6 milioane de oameni plecat din acest colt de Iad! Dar de ce nu vin? Ei bine, pentru ca este colt de Iad! Mediul de afaceri in Romania este infect! Singurii care au "verde" la afaceri sunt coruptii din administratie si politica. Singurele afaceri care merg sunt cele peribugetare. Vezi asigurarile, pentru ca statul obliga fraierii sa-si faca asigurari, bancile (statul le da front de lucru doar prin imprumutul guvernamental), medicina, farmaciile din fondurile de asigurari de sanatate, pe vanzarile de teren agrigol si imobiliare s-au specializat sa paraziteze peribugetarii notari si cei cu masuratorile. Tot ce functioneaza in tara asta nu este voie sa concurezi, nu ai voie sa lucrezi decat ca angajat in domeniul respectiv, iar restul nu merge din cauza coruptiei crunte din tara. Concluzie? Domnul inginer nu stie, dar este norocos ca nu i s-a dat imprumutul pentru ca in 3-5 ani era mancat de pradatorii atroce din administratie - insectori, inspectorasi care sigur gaseau ei un nod in papura! Si bancile stiu asta. Ele traiesc din impunerile statului si nu au interes sa piarda bani intr-un colt de Iad! Nu pana nu va exista un mediu de afaceri mai cinstit si mai libertarian decat sa zicem in Germania, UK, Norvegia, Suedia, etc!
poza de profil
Nu e chiar asa Firmele noi chiar prezinta un risc mai mare de a nu-ti recupera banii.Gandeste-te invers. Din veniturile tale ai pus deoparte niste bani. Si vine la tine o banca noua, despre care nu stii nimic si-ti proune sa depui la ea banii tai. Ii depui fara sa te gandesti?Analiza riscului e o ramura foarte importanta intr-o banca. E drept, cine nu-si permite specialisti in analiza riscului e foarte posibil sa mearga pe calea cea mai sigura si sa nu mai riste nimic. Doar ca procedand asa, nici nu castigi prea mult si ajungi sa fii nevoit sa cresti costurile serviciilor oferite. E o problema foarte complicata, nu prea merge o analiza pe baza unei simplificari de genul "ce se intampla cand dl. X cere un credit".
poza de profil
... @smart: vbesti de la televizor stimabile. Afla ca-n tara asta se produc din greu si mancare (exporturile depasesc importurile si unele din cele mai mari ferme din Europa sunt in Ro) si constructii si haine (Ro a fost o buna vreme capitala "lohn"-ului confectiilor in Europa) si masini unelte si masini de mers pe strada, si nave maritime si fluviale, samd. Doar ca pt. a afla de asta trebuie inchis televizorul ala care spala pe creier si iesit in lumea reala, mers prin tara, vorbit cu oameni, etc.
poza de profil
Mulumitii lui Isarescu Pentru ca in Romania nu au voie sa existe banci de investitii (suntem singura tara din Europa), ca bancile comerciale nu vor sa riste, parte tot din cauza regulamentelor Bancii Nationale, si ptr. ca ne tot amana cu trecerea la euro, care ar mai stabiliza atat preturile cat si veniturile, dar Isarescu NU VREA!!!
poza de profil
Se poate Exista companii cu baze de date care iti dau pentru firme si persoanele asociate istoric complet, inclusiv aparitii in Monitorul Oficial si portalurile de judecata. Totul contra cost, fireste, dar bancile au inceput sa incheie contracte cu astfel de companii.Apoi, exista si varianta consultarii ONRC unde, pentru fiecare persoana cautata, poti vedea istoricul ca administrator si asociat in firmale in care a fost implicat, inclusiv starea acelor firme (de exemplu daca a fost radiata)
poza de profil
Companii de consultanta E plina tara de ele, oricine vrea sa isi faca firma si nu are inspiratie, isi deschide un SRL cu capital de 200 ron si CAEN 7022 Activitati de consultanta pentru afaceri si management. Zero active, ceva expertiza dar nu convingator, un contract obtinut printr-o relatie si fuga la banca pentru credit. Care banca fireste ca nu-i da credit, pentru ca daca treaba nu merge, cu zero active si capital 200 ron, firma isi baga repede insolventa iar banca ramane cu ochii in soare.
poza de profil
Cum să meargă lucrurile? Un lucru e cert. Se face atâta propagandă în biata țara noastră inutilă. Avem atâtea televiziuni, presă care propagă de toate, vrute și nevrute....! La un singur lucru dacă i s-ar pune capăt oprirea mărfurilor străine sau obligarea marilor magazine, marketurilor care au înflorit ca ciiuoercile după ploaie, să vândă marfă românească s-ar putea relansa activitatea în țară. Cum a spus cineva mai sus că nu mai producem nimic, nimic, nimic,...! Aducem lapte din Ungaria, Polonia, legume din Turcia etc. N-am auzit un conducător al țării până acum și nici acum să sufle o vorbă despre aceste lucruri sau cum s-ar putea relansa producția țării, că metode ar fi destule. De ce a trebuit să transferăm capitalul românesc băncilor străine, ca să asistăm acum la astfel de fenomene de a nu se da credite? Ce să mai înțeleagă simplu om de rând? Chiar atâta ascultare din partea conducătorilor nației, față de străini ca să-și păzească funcțiile, să nu-i supărăm?. Ar trebui aplicată politica care o aplică alții ”dinte pentru dinte”, câtă marfă vinde cineva la noi în țară atâta să vindem și noi în contrapartidă. Dacă băncile nu dau credite trebuie analizate și impunerea de sancțiuni, respectarea contractelor care au fost încheiate.
poza de profil
Finantarea privata Exista cel putin doua proiecte de lege care ar permite investitorilor privati, altii decat bancile, sa finanteze firmele care au nevoie reala de finantare:1. Proiectul de lege privind finantarea participativa (Crowdfunfing), proiect care a fost promovat la momentul sau si acum sade undeva prin ceva sertare ale cine stie carei comisiii guvernamentale sau parlamentare.2. Proiectul de lege privind Business Angels. Proiectul a trecut de Senat dar s-a impotmolit undeva pe drumul pana la Camera Deputatilor.In toata lumea civilizata, finantarea privata (private equities, debt financing, mutual funds, etc.) e motorul real al finantarii ce duc economia in sus. La noi, TOATE bancile sunt banci comerciale, niciuna nu stiu sa fie banca de investitii, deci de unde apetenta sa finanteze o firma pe baza unui plan de afaceri, a unui due-diligence inteligent, a unor planuri de exit bine gandite si a unor riscuri asumate direct proportional cu castigurile scontate?
poza de profil
Asa este Din pacate asa este. Acum se pune problema, bine, ii dai omului credit dar, si-l poate rambursa? Cel mai rau este ca nu exista scoli de business adevarat. Ma refer la scoli care sa predea aplicatii practice. Cati stiu sa-si modeleze un cash-flow? Cati sunt in stare sa-si estimeze bine cheltuielile in conditiile in care exista o multime de taxe si impozite de platit precum si o multitudine de hartii de completat. In Romania nu se sustin afacerile. Incercati sau intrebati-va prietenii cati au fost calcati de incapabilii de la fisc sau din alte zone de tipul mediu, inspectoratul muncii, etc. Chiar daca incerci sa fii corect tot nu te lasa in pace. Si atunci....
poza de profil
Ai mare dreptate. Este exact ce am scris si eu mai Sistemul din pacate este mai corupt decat se arata la TV. Si ei stiu. Si ei perpetueaza acest lucru pentru ca tit ei sunt aceia.
poza de profil
Si tu ai dreptatae. Doar ca o banca desteapta pune niste conditii. Una dintre conditii este ipoteca. Daca vrei bani pui ipoteca pe ce ai. Ori o firma poate sa aibe active. Daca nu are active fixe poate sa aibe contracte pe care sa le cesioneze bancii (nu se poate sa nu aibe pentru ca altfel n-are obiectul muncii). Totodata o banca poate sa puna o clauza prin care toate sumele care provin din imprumuturi actionari sau din alte surse sa fie subordonate datoriei creditului. Problema stiti care este totusi? Nu banca ci statul. Daca se intampla sa intarzii cu plata la ve-o taxa, statul vine si iti blocheaza conturile. Ce-i pasa statului daca tu nu ai incasat suficient ca sa-l platesti. Puneti-va fata in fata cu asta.
poza de profil
Ce productie importul si saraciea salveaza Romania Ca sa intelegem despre ce tara vorbim:Conform Stategiei Nationale de Aparare fabricile din domeniul aparararii nationale vor fi inchise si ce se produce acum se va importa. Probabil este vorba despre tactica strameasca a pamantului parjolit – daca ne invadeaza cineva in cateva lunii pleca din cauza saraciei.Importanate sunt contractele gen Piranha ce daca are 20 grave defectiuni inclusiv tendinta de a se rasturna la viteze mari sau ca in primul lot 7 din 10 taransportoare au avut defectiuni iar al doilea lot nici nu a putu fi receptionat, ce daca nu are frane sau armamentul nu functioneaza ele trebuie cumparate.Nu conteaza ca la Moreni putem produce transportoare cerificate la standarde NATO si ca au piata extrena, cand au venit irakienii sa cumpere nu le-au dat aprobare sa vanda (atat de simplu), iar acum incerca sa il inchida pt. a putea cumpara linistiti Piranha.Si ca o concluzie saraciea si importul sunt strategiea de aparare a Romaniei asa ca nu mai visati la productie ci la cum sa inchidem mai repede fabricile ca este chestie de siguranta nationala.
poza de profil
bine, bine si atunci... Ce este de facut?O metoda rapida, dar interzisa prin lege, este sa ii lichidam fizic pe aia care opresc libera concurenta. Si chiar daca ar fi operationala metoda ar putea sa dureze ceva timp...Intre timp, pana se gaseste si se aplica metoda de curatare ALBALUX, pe unde o luam? Pare ca devine economia tot mai dependenta de stat.Din acest cerc vicios cum iesim? Sa mai punem de niste oua - start-upuri la clocit vegheate de niscavai vulturi sau sa asteptam sa avem o gaina care sa faca numai oua de aur sau numa sa mai stam un pic pe ganduri sa mai cugetam? Caci aceasta este trilema....
poza de profil
ei nu mai merge asa... Nu mai merge cu biciul!Ce a fost odata nu se mai poate intoarce - prosti am fost cand am dat totul din mana - banci, industrii, s.a.m.d. SI daca intram in uniunea monetara ce mai conteaza daca banca sau fabrica este a spaniolului sau a romanului??? Cica tot de un european este dusa...
poza de profil
Asta se numeste... ...gandire limitata! Pentru ca din cate vad nu sunt multi cei care au inteles importanta serviciilor in epoca de AZI!Sunt forme romanesti care produc si bunuri, poate numarul lor nu e atat de mare pe cat am vrea, dar eu ma bucur cand pot gasi in tari din vestul Europei haine, incaltaminte, mobila... fabricate in Romania. Si pot veni cu nume de firme care comercializeaza astfel de produse!In schimb nu am intalnit pana acum un adevarat expert IT care sa poata furniza servicii de consultanta ERP la un nivel calitativ superior.Abordarea subiectului depinde foarte mult de mediul in care "evoluezi", ca sa zic asa, intr-o forma acceptabila....Ii incurajez pe cei ce vor sa se lanseze in antreprenoriat de servicii, conditia esentiala fiind calitatea acestora pentru a putea iesi in evidenta pe piata.
poza de profil
... Sa inteleg ca va place cum arata CFR-ul azi (care e de STAT)! Sau companiile miniere, tot de STAT!Sa mai inteleg ca ai uitat pierderile de sute de milioane de lei pe care Petrom le afisa in fiecare an prin anii '90.Si da, suntem deja de cativa ani in UE, si regret ca vad inca romani gata sa blameze Uniunea. Incep sa nu ma mai mir de ce europenii ne desconsidera atat de mult.
poza de profil
Bancherul mamii "Din 10 solicitari de credit pe care le primim, jumatate vin din partea unor firme care sunt ok cu documentele contabile, dar daca luam la verificat detinatorii acelor firme, observam ca au avut in anii interiori cate 2-3 firme pe care le-au indatorat la banci si apoi le-au bagat in insolventa. Cum sa mai imprumutam bani unei alte firme ale aceluiasi intreprinzator?" - logic, dar asta se traduce prin: "eu nu vreau sa depun efort pentru a investiga si tria dosarele de credit, ci prefer sa le admit sau sa le resping din oficiu dupa cum mi se taie mie". Da, normal sa nu mai imprumuti omului care baga in insolventa firme cu nemiluita, dar pentru unul care nu a avut probleme? Ca bancher tu n-ai chef sa afli care e de fapt situatia lui Grigore ci ii respingi dosarul pe baza unei statistici.
poza de profil
ei, dar nici chiar asa... Nu imi place cum arata si ce face CFR-ul si de aceea folosesc alte companii de transport feroviar când sunt in nevoie....Un management se poate asigura la fel de bine un roman sau de un alt european. Nu este imposibil.. Apropo de PETROM cred ca dna Gheorghe este un exemplu de bun manager intr-o companie europeana...Mai cred ca firmele sau bancile puteau sa ramana in proprietatea PRIVATA a romanilor - dar probabil ca nu a existat capital suficient sau poate pregatirea necesara pentru a prelua si gestiona mai departe ca si firma cu capital romanesc. Exista si acum interese nationale in Europa - si nu ma sfiesc sa le identific.Cred ca UE nu ne face nici bine si nici rau - este ca apa sfintita - vezi cazul Greciei.Cred ca sunt multe lucruri care depind in principal de noi, de fiecare dintre noi, si inca nu le facem si pentru aceste mici, dar importante, actiuni nu cred ca este de vina UE ci fiecare dintre noi.
poza de profil
banci=camatari Bazati-va pe banci asa cum s-au bazat si imprumutatii in franci elvetieni.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri