CZ

Achizitii publice: Mai putine contestatii de la firme, dar valoare mai mare a licitatiilor anulate, in 2014 fata de 2013

Imagine principala
Achizitii publice: Mai putine contestatii de la firme, dar valoare mai mare a licitatiilor anulate, in 2014 fata de 2013
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a anulat, anul trecut, licitatii in valoare estimata de 846,3 milioane de euro, in crestere cu 47% fata de 2013, in contextul in care numarul contestatiilor inregistrate s-a diminuat cu aproape 35%.

Potrivit datelor CNSC publicate miercuri de Mediafax , Consiliul a inregistrat anul precedent 3.753 de contestatii formulate de firme, din care majoritatea (65,5%) au fost indreptate impotriva rezultatului licitatiilor, iar restul au vizat documentatia de atribuire.

Pe de alta parte, din totalul contestatiilor 42% s-au referit la licitatii finantate cu fonduri europene, iar restul proceduri de achizitie din bani publici.

Peste 97% din deciziile CNSC au ramas definitive si irevocabile dupa contestarea la Curtea de Apel.

In functie de obiectul contractului de achizitie publica, 1.491 de contestatii au vizat licitatii de executie lucrari, 1.003 - achizitii de produse si 1.259 - prestarea de servicii.

CNSC a emis anul trecut 3.758 de decizii, din care 2.407 au fost de respingere a contestatiilor si 1.351 de admitere.

Din punct de vedere valoric, pe parcursul anului trecut CNSC a pronuntat decizii pentru licitatii cu o valoare totala estimata de 38,3 miliarde lei (8,62 miliarde euro). Valoarea totala estimata a licitatiilor in care Consiliul a admis contestatiilor a fost de 12,5 miliarde lei (2,8 miliarde euro), in timp ce nivelul procedurilor pentru care au fost emise decizii de respingere a contestatiilor fost de 25,8 miliarde lei (5,8 miliarde euro).

CNSC a anulat licitatii de 846,3 milioane euro si a decis masuri de remediere pentru proceduri de 1,97 miliarde euro.

"Facand o comparatie intre valoarea totala anuala estimata a procedurilor initiate in 2014 in SEAP (77,4 miliarde lei, echivalent a 17,4 miliarde euro) si cea totala estimata a procedurilor de atribuire in care CNSC s-a pronuntat (38,35 miliarde lei) rezulta ca aceasta din urma a reprezentat 49,5% din valoarea totala estimata a procedurilor initiate in SEAP", se arata intr-un comunicat al CNSC.

CNSC a lansat miercuri raportul de activitate pe 2014.
Parallax

Vizualizari
51
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
se fura ca in codru... sau cel putin se incearca furturi mari.Despre firmele private - ele sunt din ce in ce mai putin interesate sa participe la aceste licittii unde se doveste clar ca sunt interese mari si ai nevoie de timp si de mukti nervi ca sa dobori hipopotami aflati la furat,

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri