Cristian Filimon

Cum alegi platforma de ecommerce (1): open, custom sau hosted

Imagine principala
Cum alegi platforma de ecommerce (1): open, custom sau hosted
​​Alegerea platformei pe care va fi dezvoltat un magazin online este o
decizie dificila care poate avea impact major intr-un startup online.
Din pacate, nu exista platforma ideala pentru orice nevoie, de aceea
cele mai multe business-uri aflate la inceput de drum trebuie sa ia o
decizie bine cumpanita cu privire la investitia facuta si tipul de
platforma pe care aleg sa-l utilizeze in primii ani de existenta.



Daca in business-urile offline ce nu necesita foarte multe integrari tehnice partea de alegere a softurilor poate fi tratata cu o mai mare lejeritate, acelasi lucru nu se poate aplica si pentru business-urile online in care una dintre principalele decizii ce trebuie luate este alegerea platformei de ecommerce pe care se va dezvolta magazinul.

Pentru multi antreprenori aflati la inceput de drum aceasta decizie poate fi greoaie si daca nu este luata avand toate datele necesare poate afecta pe viitor bunul mers si dezvoltarea business-ului. Si cand te hotarasti sa lansezi un business online, de fiecare data vei gasi "un prieten" care te va sfatui de bine, fara sa aiba intreaga imagine asupra a ceea inseamna "bine" pentru tine.

Inainte de a intreba un prieten, ar trebui sa stii ca in cazul platformelor de ecommerce lucrurile se impart in trei categorii mari: platforme de tip open-source, platforme custom si platforme de tip hosted. Si le vom trece  in revista, in asa fel incat sa stii ce sa ceri.

Platformele open-source


In ultima vreme au aparut mai multe platforme de tip open-source, insa voi enumera cele care fac parte din topul celor mai utilizate in ultimii ani: Magento, osCommerce, Drupal Commerce, Zencart, Ubercart, Prestashop, Opencart, Virtuemart (modul de ecommerce pentru Joomla), WooCommerce (modul de ecommerce pentru Wordpress).

De cele mai multe ori sunt confundate cu platformele gratuite insa acest lucru nu este obligatoriu. De fapt cele mai multe dintre ele au o versiune gratuita sau aproape gratuita ce are functionalitatile de baza pentru un magazin online si o versiune premium ce vine cu functionalitati mai avansate.

In momentul alegerii unei platforme de tip open-source ia in calcul cativa factori pentru fiecare dintre ele in parte. Ti-as recomanda sa incepi cu cei esentiali:

-costul anual al platformei unde ar trebui luate in calcul si solutiile de hosting in cazul in care sunt necesare solutii mai avansate (cum este pentru Magento, de exemplu);

-costul modulelor adiacente pentru ca sunt putine platforme ce se potrivesc perfect cu un business; cele mai multe au nevoie de module separate pentru functiile dorite;

-costul cu dezvoltatorii pentru ca orice magazin online are nevoie de o echipa de web development care sa asigure mentenanta si dezvoltarea ulterioara a site-ului;

-frecventa update-urilor pentru ca de cele mai multe ori update-urile vin cu functionalitati noi de care poti beneficia fie gratuit, fie in acelasi cost;

-dimensiunea comunitatii pentru ca se gasesc solutii mult mai rapide si mai ieftine la probleme ce sunt dezbatute sau analizate de mai multi oameni. In general multe firme de web development aleg sa nu dezvolte magazine online pe platforme mai putin cunoscute neputand apela la o comunitate in cazul in care este nevoie;

-posibilitatea de migrare fie catre varianta enterprise fie catre o alta platforma. Aici ar trebui luat in calcul, in primul rand, daca platforma dispune de o varianta enterprise, pentru momentul in care business-ul se va mari sau va avea alte nevoi. Apoi, ar trebui luata in calcul posiblitatea, costurile si conditile de migrare catre o alta platforma in cazul in care nu mai sunt satisfacute nevoile de business. De cele mai multe, ori migrarea este un subiect delicat, care aduce multe batai de cap atat ownerilor cat si developerilor.

-nevoile de business clasate pe grad de importanta (cat de mult ai nevoie ca un anumit proces sa se intample asa cum iti doresti tu) si pe ce perioada de timp (de ce functionalitati intuiesti ca ai nevoie pentru inceput, de ce ai nevoie peste 6 luni sau un an).

Platformele hosted

Platformele hosted sunt platforme gazduite la dezvoltatorii care le-au creat. Platfomele nu sunt de tip open-source pentru ca nu poti avea acces la codul aplicatiei. Accesul se face fie pe baza unui abonament lunar fix, fie un cost fix + comision din vanzarile realizate prin intermediul platformei. Printre platformele hosted se numara Shopify, Demandware,Volusion, Big Commerce si cateva din Romania precum Shopmania, Delazero, ContentSpeed, SilkMart (dezvoltata de Silk Web) si altele. Dezavantajul platformelor internationale ar fi ca nu sunt integrate cu furnizori locali de servicii (plata online, curierat, etc.) de aceea o parte mare din piata e servita de dezvoltatorii din Romania care vin la pachet cu module pentru cei mai cunoscuti curieri ori procesatori de plati romani.

Platformele de tip hosted sunt mai accesibile business-urilor mici pentru ca de cele mai multe ori vin cu o lista de functionalitati suficiente acestor tipuri de business, au un cost uniform pe toata utilizarea ei (deci nu necesita investitii initiale mari cum e cazul customizarii unei platforme open-source unde costul apare in momentul lansarii business-ului) si pot fi gata de utilizare intr-un interval scurt de timp (cele mai multe la distanta de numai cateva clickuri si un contract).

Daca pentru platformele open-source trebuie analizata mai mult partea tehnica si luat in calcul costurile cu dezvoltatorii, la platformele lucrurile acestea dispar, de cele mai multe ori existand o serie de module cu posibilitate de instalare fie gratuita fie contra cost, dintr-o interfata destul de prietenoasa.

Problema care ramane in cazul unei platforme hosted este de migrare catre o alta platforma, indiferent ca este open-source sau custom. Neavand acces la codul sursa ori la baza de date migrarea automata a istoricului de comenzi, produse si clienti facandu-se foarte dificil.

Ceea ce ar trebui analizat in cazul unei platforme hosted ar fi costurile lunare care sunt percepute in functie de diverse scenarii. In cazul in care se percepe un comision din tranzactie + diverse alte comisioane in functie de volumul de trafic, functionalitatile dorite, volumul de tranzactii cu cardul, etc. ar trebui calculat, dupa o serie de 2-3 scenarii mai pozitive sau mai negative, care ar fi costul total la final de luna astfel incat sa poti concluziona daca varianta hosted este cea mai potrivita pentru modelul tau de business.


Platformele custom

Platformele custom pot fi impartite si ele la randul lor in 2 categorii: platforme deja facute de dezvoltatori dar care nu sunt de tip open-source pentru ca nu au comunitati sau dezvoltatori independenti si platforme "facute de la zero".  Vom vorbi insa doar de prima categorie pentru ca pentru a doua, lucrurile se complica mai mult.

De cele mai multe ori cei care aleg o platforma custom aleg una de pe piata locala fiind mult mai usor de purtat relatia cu agentia de web development implicata. In momentul alegerii unei firme de dezvoltare este important sa analizezi istoricul acelei companii, sa te asiguri ca va mai exista cel putin pe termen mediu, eventual daca este posibil sa vorbesti cu alti clienti care sa fi utilizat platforma si sa-ti explice modul de lucru cu agentia implicata.

Principalul dezavantaj in cazul alegerii unei platforme custom este constrangerea de lucru pe toata perioada, cu echipa de development initiala.

Printre avantaje voi mentiona posibilitatea de dezvoltare rapida a functionalitatilor ulterioare avand in vedere ca vei lucra cu echipa care a creat initial solutia.

La nivel global sunt foarte multe platforme custom; la nivel local ar fi de mentionat Extended (dezvoltata de UIS), Magstoria (dezvoltata de Innobyte, bazata pe Magento) ContentSpeed (variantele Premium si Enterprise).

Tot la platforme custom ar putea fi incadrate si solutiile Enterprise pentru companii mari dezvoltate de principalii concurenti pe aceasta piata (Oracle, SAP, etc.)

Cum alegi, asadar, platforma de ecommerce?


Primul pas ar fi sa analizezi nevoile tale cat mai concret: de ce integrari ai nevoie (cu alte softuri de contabilitate, de gestiune, de depozit etc.), ce functionalitati ai nevoie (si aici cu cat este mai concret cu atat mai bine), ce buget orientativ esti dispus sa investesti, care te astepti sa fie volumul de vanzari in primele 6-12 luni, care sunt fluxurile principale de lucru, cum vezi dezvoltarea ulterioara a platformei si care sunt aceste necesitati.

O data ce ai clarificat aceste informatii, poti incepe sa treci prin specificatiile fiecarei platforme (fie ca e de tip open-source, hosted sau custom) astfel incat sa poata reiesi care este cea mai apropiata de nevoile tale. Apoi, daca exista o lista scurta de platforme poti cere oferte de pret de la dezvoltatorii sau producatorii in cauza, astfel incat sa poti pune in balanta si costurile implicate.

Important este sa analizezi mai multe variante si sa nu faci o alegere in necunostinta de cauza. Poti oricand sa colaborezi cu un consultant pe proiect care, ulterior, poate juca si rol de Project Manager, in relatia cu dezvoltatorii.  Managerul de proiect te poate ghida in a lua cea mai buna decizie si ar trebui sa se asigure ca lucrurile de care ai nevoie se dezvolta corect si in felul in care iti doresti.


Cristian Filimon este consultant de management si business developer pentru companii de tehnologie si online.
Lucreaza pentru startup-uri ce sunt conduse de pasiune, la care aduce o doza de abordare analitica si strategica.
Parallax

Vizualizari
2532
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Oh, zei şi semizei, ce limbă e asta ? Faceţi un abuz grosolan de cuvinte englezeşti. Este cazul să ieşiţi din climatul profesional atunci când vă adresaţi publicului larg. Facţi figură de Guliţă, din piesele cu Chiriţa ale lui Alecsandri ...
poza de profil
Magazin Online Magento sau Platphorma SQL? Noua ne-au facut site-ul www.airdom.ro cei de la Platphorma SQL si suntem foarte multumiti, mai ales de promovarea facuta pe Google si de optimizarea SEO. In 10 luni ne-au ridicat de la 0 in pagina 1-2 de google pe "baloane presostatice" fix ce ne intereseaza. Ei au platforma lor de magazin online si pare performanta din ce mi-au aratat, insa nu sunt sigur daca sa mergem pe o solutie locala sau pe ceva international cum este magento. Estimam un numar de 10.000 produse in maxim 1-2 ani.
poza de profil
Lectia Nr 1 in Software: Daca doriti sa aveti un rol in dezvoltarea de software (fie ca va faceti un magazin online, fie ca va faceti un website) sau sunteti profund interesat de domeniu ca hobby, si va steptati la servicii corecte, concrete, rapide si exacte de la dezvoltator, atunci trebuie sa vorbiti o limba mai apropiata de a lui. Limba romana nu este limba de dezvoltare, gestionare sau monitorizare software. Nu doresc sa creez impresia unei caste de initiati dar am avut de atatea ori experiente cu profani absoluti care erau nemultumiti ca fisierele word nu se deschid in browser, sau daca le transmiteam un URL il bagau in casuta de cautare a Google. Stiti ce-i acela un browser nu?In concluzie: Daca nu te pricepi, ori inveti sa folosesti aceeasi limbaj, ori consideri domeniul prea specializat si nu te mai bagi pe acolo. Nici macar cu comentarii lingvistice.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri