Claudiu Zamfir

Unde si cum se va mai putea face Telemeaua de Ibanesti, noul produs traditional romanesc protejat in Uniunea Europeana

Imagine principala
Unde si cum se va mai putea face Telemeaua de Ibanesti, noul produs traditional romanesc protejat in Uniunea Europeana
Telemeaua de Ibanesti a obtinut oficial recunoasterea ca prdus traditional romanesc, in Uniunea Europeana, prin Denumire de Origne Protejata (DOP), a informat, marti, Ministerul Agriculturii. Aceasta este al treile produs traditional romanesc protejat in UE, dupa magiunul de Topoloveni si salamul de Sibiu, care obtinusera Indicatia Geografica Protejata (IGP).

Astfel, Telemeaua de Ibanesti va putea fi comercializata sub aceasta denumire in Uniunea Europeana doar daca a fost prdusa pe teritoriul administrativ a trei comune din Romania: GurghiuHodac si Ibanesti, aflate in judetul Mures, teritoriile acestor comune formand in parte Valea Gurghiului.

Aceasta conditie este trecuta in Caietul de sarcini care a fost depus de Romania la Bruxelles, pentru inregistrare.


 
Aria de producere a Telemelei de Ibanesti in judetul Mures si localizarea judetului in Romania.
(Sursa foto: Ministerul Agriculturii)

"Aria geografica unde se produce branza Telemea de Ibanesti - Denumire de Origine Protejata corespunde in parte cu Valea Raului Gurghiu. Aceasta zona se caracterizeaza prin: existenta unei flore specifice care se preteaza pentru cresterea animalelor, in special a vacilor de lapte, existenta izvoarelor de apa sarata pe care locuitorii o folosesc in conservarea produselor din lapte, carne, legume si, nu in ultimul rand, a populatiei care pastreaza traditiile culinare si mestesugaresti stramosesti" - se arata in Caietul de sarcini.




DOP-logo




 
Documentul a fost intocmit la solicitarea Asociatiei pentru promovarea produselor traditionale de pe Valea Gurghiului, sat Ibanesti, judetul Mures. Initial, Grecia s-a opus cererii Romaniei de inregistrare a Telemelei de Ibanesti, pe motiv ca se aseamana cu un sortiment de branza grecesc, "telemes".

In urma primirii recunoaterii europene, Telemeaua de Ibanesti va fi comercializata purtand pe ambalaj un insemn distinctiv al Uniunii Europene.

Denumirea de Origine Protejata acopera produsele agricole si alimentare care sunt facute, procesate si preparate intr-o anumita arie geografica si folosind un anumit know-how. 

 
Telemeaua de Ibanesti - mod de prezentare
(Sursa: Ministerul Agriculturii)

Alte conditii pentru producerea acestui sortiment de branza sunt:

  • La momentul comercializarii, produsul prezinta urmatoarele caracteristici: pentru bucatile cu baza patrata, greutatea este 0,3-1,0 kg, iar pentru bucatile cu baza dreptunghiulara greutatea este 0,3-0,7 kg; masa compacta, legata, de consistenta uniforma, moale si untoasa; se rupe usor, fara a se sfarama; de culoare alba pana la alba cu nuante usor galbui, uniforma in toata masa, cu gust placut, dulceag-acrisor, putin sarat si care se intensifica pe parcursul maturarii.
  • Mirosul si aroma sunt delicate, placute si se intensifica de asemenea pe parcursul maturarii, cu arome pronuntate specifice pasunilor de munte; cu umiditate sub 62 %, continutul de grasimi raportat la continutul de substanta uscata sub 38 %; valoare energetica kcal/100 g produs este de 198 kcal. Continutul minim de calciu (Ca) si magneziu (Mg) din branza "Telemea de Ibanesti" este de 400 mg/100 de grame produs, respectiv 35 mg/100 de grame produs.
  • Se comercializeaza cu mentiunea "proaspata" sau "maturata". Branza "Telemea de Ibanesti" - Denumire de Origine Protejata proaspata se poate consuma dupa 24 de ore de la fabricare. Perioada minima de maturare este 20 de zile de la fabricare pentru branza "Telemea de Ibanesti" - Denumire de Origine Protejata - maturata
  • Materia prima utilizata pentru producerea branzei "Telemea de Ibanesti" - Denumire de Origine Protejata este constituita din lapte de vaca obtinut de la vaci sanatoase, crescute si intretinute in sistem extensiv pe Valea Gurghiului.
  • Pentru inchegarea laptelui se foloseste cheag de origine microbiana (daca e microbian, in cazul acesta, nu inseamna deloc ca e nociv, ba dimpotriva, acest tip de cheag este folosit la alimentele bio, la branzeturile evreiesti kosher sau la cele acceptate in Ilam, halal).
  • Pentru sarare se foloseste saramura extrasa din fantana cu apa sarata de la Orsova. Aceasta saramura se caracterizeaza prin: 184,4 mg calciu/l saramura si 94,6 mg magneziu/l saramura fata de saramura reconstituita din apa potabila si sare 88,2mg calciu/l saramura si 32,4 mg magneziu/l saramura la aceeasi concentratie de sare 21-23 %.
  • Vacile de lapte de la care provine laptele pentru branza "Telemea de Ibanesti" - Denumire de Origine Protejata, sunt hranite numai cu furaje fibroase provenite din aria geografica delimitata, de pe Valea Gurghiului.

Resurse suplimentare:

Descarca de AICI Caietul de sarcini pentru telemeaua de Ibanesti

Pagina oficiala a Comisiei Europene, cu produsele protejate

Citeste si:

Cealalta fata a protejarii Salamului de Sibiu: Lovitura pentru cei care vor sa produca in alte zone decat cele inregistrate. Cum va arata salamul original

Parallax

Vizualizari
547
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri