CZ

Oficial: Fermierii romani au abandonat proiecte PNDR de aproape 1 miliard de euro, din lipsa de cofinantare

Imagine principala
Oficial: Fermierii romani au abandonat proiecte PNDR de aproape 1 miliard de euro, din lipsa de cofinantare
Fermierii romani au abandonat proiecte europene in valoare de aproape 1 miliard de euro, din cauza lispei banilor necesari propriei finantari, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, a declarat joi un oficial din Ministerul Agriculturii.

"La ora actuala, vorbim de sute de proiecte reziliate pe PNDR 2007 - 2013, in valoare de 1,2 miliarde de euro, iar din aceasta suma aproape un miliard de euro reprezinta proiectele reziliate din initiativa fermierilor, iar restul din cauza unor nereguli, dar la initiativa agentiei", a declarat, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, David Eugen Popescu, citat de Agerpres.

"Cele mai mari probleme au fost pe masurile 121 si 123, privind investitiile in ferme si in procesare care, de fapt, presupun investitii de valoare mai mare, dar si o cofinantare proprie consistenta si din punct de vedere procentual, dar si in valoare absoluta. Cred ca sunt cateva sute de proiecte, in jur de 500 de milioane de euro pe masura 123 si peste 400 de milioane de euro pe 121", a mai spus el.

Popescu a precizat ca peste 90% din proiectele reziliate din initiativa fermierilor erau neincepute sau in faze incipiente, iar principalele probleme au fost legate de lipsa finantarilor proprii pentru pregatirea proiectelor, respectiv pentru consultanta sau pentru dobandirea unor documentatii tehnice, tinand cont de faptul ca pe aceste doua masuri valoarea medie a unui proiect este de circa un milion de euro.

"Majoritatea problemelor a fost legata de lipsa cofinantarii. Sunt proiecte in faza incipienta sau neincepute. Au mers pe la banci sa caute finantare si, negasind, au ajuns la concluzia ca ar trebui sa rezilieze proiectul. Doar in proportie de 10% sunt proiecte reziliate ajunse intr-o anumita faza de realizare", a explicat seful AFIR.
Acesta a anuntat ca, pana la sfarsitul lunii iulie, AFIR va publica pe site-ul propriu un ghid orientativ privind conditiile artificiale, care va veni in ajutorul beneficiarilor, pentru a sti indicatorii in care se incadreaza pe noul PNDR 2014 - 2020.

"Vrem sa fie o orientare pentru beneficiari pentru a vedea daca se incadreaza in anumiti indicatori si pentru a nu avea probleme ulterioare. Ghidul este o initiativa a noastra, a AFIR. Vrem sa vina in sprijinul fermierilor, deoarece Comisia Europeana a cerut sa combatem aceste conditii artificiale, mai ales ca a si facut verificari extensive in Romania privind conditiile artificiale.

Romania a cerut alaturi de alte state o norma emisa de Comisie sau un act legislativ, o directiva care sa identifice aceste situatii artificiale, insa Comisia a refuzat categoric sa emita un astfel de document motivand ca o situatie de conditii artificiale tine in mare parte de context, de persoanele implicate etc. Pe de alta parte, Comisia a facut un ghid pentru institutiile care se ocupa de implementarea proiectelor, dar care este greoi pentru fermieri. Noi vrem sa facem un ghid mai complex si care sa surprinda mult mai multe posibilitati si sa depaseasca aceste notiuni abstracte ale CE", a adaugat Popescu.
Parallax

Vizualizari
10
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri