Claudiu Zamfir

Veste buna de la Bruxelles: Romania poate deschide total noul program pentru banii europeni din agricultura 2014-2020

Imagine principala
Veste buna de la Bruxelles: Romania poate deschide total noul program pentru banii europeni din agricultura 2014-2020
Comisia Eurpeana a aprobat, marti, la Bruxelles, noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) al Romaniei pe perioada 2014-2020, ceea ce permite tarii sa deschida toate liniile de finantare din bani europeni pentru fermieri.

Prin decizia oficiala de marti, Comisia traseaza prioritatile Romaniei pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde de euro din fondurile publice disponibile pentru perioada de programare de 7 ani, din 2014 pana in 2020, a mentionat Executivul comunitar intr-un comunicat de presa remis StartupCafe.

In cei 9,5 miliarde de euro disponibili pentru investitii in agricultura si dezvoltarea satelor intra: 8,1 miliarde euro din bugetul UE (incluzand 112,3 milioane euro transferati din platile directe din cadrul Politicii Agricole Comune a UE), la care se adauga 1,34 miliarde euro reprezentand cofinantarea nationala.

Alocarea europeana pentru Romania, de 8,1 miliarde de euro reprezinta 8,18% din totalul Fondului European pentru Dezvoltare Rurala (FEDR) al intregii Uniuni Europene, conform sursei citate.

Programul de dezvoltare rurala al Romaniei se concentreaza in principal asupra a 3 domenii prioritare:

  • promovarea competitivitatii si restructurarea in cadrul amplului sector agricol din Romania;
  • protectia mediului si schimbarile climatice;
  • respectiv stimularea dezvoltarii economice, crearea de locuri de munca si o calitate mai buna a vietii in satele din Romania, care este de multe ori sub nivelurile UE si national.

In cadrul primei prioritati (segment al PNDR), "Competitivitatea sectorului agricol si exploatarea forestiera durabila", Comisia spune ca programul va sprijini modernizarea a aproximativ 3.400 de ferme si cooperative, dezvoltarea a peste 30.000 de ferme mici, precum si instalarea in zona rurala si inceperea activitatii pentru peste 9 400 de tineri fermieri.

In ceea ce priveste prioritatea "Refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor legate de agricultura si silvicultura", peste 1,3 milioane ha de teren agricol (peste 10 %) si peste 800 000 ha de padure (12 %) vor beneficia de plati pentru a sprijini biodiversitatea si pentru a promova practicile ecologice de gestionare a terenurilor.

Alte 4,7 milioane ha vor beneficia de sprijin pentru a preveni abandonarea terenurilor si eroziunea solului.

Competentele in domeniul agricol vor fi consolidate prin formarea a aproximativ 184 000 de persoane, in cadrul celor doua prioritati mentionate anterior.

In ceea ce priveste prioritatea "Incluziune sociala si dezvoltare locala in zonele rurale", se vor crea aproape 27 000 de locuri de munca in zonele rurale si vor fi sprijinite crearea si dezvoltarea a 3 000 de intreprinderi neagricole.

Aproximativ 27% din populatia rurala va beneficia de investitii de imbunatatire a infrastructurii rurale.

"Unul dintre cele mai mari atuuri ale conceptului acestui program il reprezinta prioritatile principale, insa fiecare stat membru sau regiune pot gandi programe care se potrivesc situatiei lor particulare. Acest lucru este evident acum - programul Romaniei concentrandu-se pe modernizarea fermelor si restructurarea in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol, pe conservarea biodiversitatii si promovarea practicilor agricole prietenoase cu mediul inconjurator, in paralel cu realizarea investitiilor pentru dezvoltarea economiei rurale si imbunatatirea calitatii vietii in satele romanesti", a aratat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.

Ministerul Agriculturii a deschis inca din 23 martie, pe raspunderea sa, 3 linii de finantare din noul PNDR, dintre care doua care se adreseaza direct fermierilor mici si mijlocii. Ulterior, ministerul a declarat ca intentioneaza sa deschida toate liniile de finantare din luna iunie 2015.

Alaturi de PNDR-ul Romaniei, Comisia a aprobat marti alte 24 de programe similare pentru 9 state membre UE, printre care: Bulgaria (2,36 miliarde euro), Cehia (2,3 miliarde de euro), Croatia (2 miliarde de euro).
Parallax

Vizualizari
13
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri