CZ

Comisia Europeana respinge eventuale restrictionari ale serviciilor tip Uber sau Airbnb si indruma tinerii antreprenori catre afacerile colaborative

Imagine principala
Comisia Europeana respinge eventuale restrictionari ale serviciilor tip Uber sau Airbnb si indruma tinerii antreprenori catre afacerile colaborative
Vicepresedintele Comisiei Europene (CE), Andrus Ansip, responsabil pentru piata unica digitala europeana, a declarat vineri, in cadrul unei intalniri cu oficiali romani, ca nu este de acord cu o reglementare care sa restrictioneze servicii ca Uber sau Airbnb, si a indrumat tinerii antrepenori din Romania sa faca afaceri in sharing economy.

Intrebat ce parere are despre servicii precum Uber, oficialul european a spus ca isi exprima sustinerea pentru economia colaborativa, segment din care face parte si Uber, deoarece aduce inovatie.

"Economia colaborativa este un fenomen nou. Trebuie sa colectam informatii despre ce este bine, ce este rau, care sunt acuzatiile si daca avem suficiente dovezi atunci putem interveni. Nu cred ca este o solutie sa reglementezi servicii precum Uber, ci este mai important cum sa vezi cum sa protejezi consumatorul", a declarat Ansip, citat de News.ro.

"Cred ca este o oportunitate mare pentru Romania, pentru tinerii antreprenori care gasesc solutii. Nu putem opri progresul. Intrebarea este daca noi participam sau nu?", a completat vicepresedintele Comisiei Europene.

Oficialul european a avertizat ca o mare provocare este lipsa de incredere, motiv pentru care Comisia Europeana vrea sa creeze un mediu in care sa stimuleze increderea intre oameni.

Comisarul european considera ca trebuie discutat modul de impozitare a acestor servicii, dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui ca aceste servicii sa fie interzise.

Legat de amploarea acestui fenomen, vicepresedintele Comisiei Europene a dat exemplul Japoniei, tara care a luat in calcul servicii de cazare de la Airbnb sau serviciile de transport ocazional de persoane de la Uber pentru elaborarea strategiei pentru Jocurilor Olimpice pe care le va organiza in 2020.

Uber si Airbnb sunt doua exemple de afaceri bazate pe economia colaborativa - sharing economy -, in care populatia isi foloseste in comun masinile persoanle sau locuintele in schimbul unor sume de bani, prin intermediul unor aplicatii de internet.

(7 lectii de la Harvard: Cum iti faci primii 1.000 de clienti? Dar 1 milion? Modelele Uber, Airbnb, Etsy)

Uber este o companie care ofera servicii de ride sharing in toata lumea. In Romania, Uber e disponibil in Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov si Timisoara, arata News.ro.

Ca si in alte regiuni ale lumii, Uber nu a scapat nici in Romania de acuzatiile de concurenta nelegala.

In acest context, aproximativ 800 de transportatori, majoritatea taximetristi, au protestat miercuri in fata Guvernului fata de ceea ce ei numesc pirateria din domeniul transportului de persoane, desfasurata in special prin platforma Uber.

O delegatie a transportatorilor a fost primita la Guvern de ministrul Consultarii Publice si al Dialogului Social, Gabriel Petrea, iar apoi o parte a transportatorilor au inceput sa plece, dupa ce ar fi ajuns la un acord cu Guvernul privind promovarea Ordonantei de Urgenta (OUG) pentru modificarea a doua articole de lege care sanctioneaza activitatea neautorizata de transport.

Ulterior, reprezentantii Uber Romania au anuntat ca au primit asigurari de la ministrii cu care s-au intalnit joi ca modificarile aduse legii taximetriei nu vor afecta in nicio masura serviciul Uber si nici soferii parteneri.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, cu privire la nemultumirile taximestrilor, ca intelege ca exista lucruri care nu sunt reglementate, ce trebuie rezolvate, insa nu prin incalcarea drepturilor altora, fiind nevoie de o dezbatere publica si un proiect de lege in acest sens, nu de OUG. El a precizat ca "in niciun caz" nu va fi emisa OUG.
Parallax

Vizualizari
132
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Bravo! Astfel de servicii sunt fiscalizate, banii intra la buget, nu la intermediari care trebuie "unsi" pentru autorizatii etc, mai putina birocratie. Transportul e chiar mai ieftin, f decent si curat, soferii politicosi. Concurenta a insemnat totdeauna progres, economii mai puternice, locuri de munca.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri