RA

Doua companii din trei vor ingheta angajarile in prima parte a anului urmator. Care sunt judetele cu cea mai mare cerere a fortei de munca

Imagine principala
Doua companii din trei vor ingheta angajarile in prima parte a anului urmator. Care sunt judetele cu cea mai mare cerere a fortei de munca
Circa 66% dintre angajatorii din Romania nu anticipeaza nicio schimbare in ceea ce priveste numarul de angajati, in timp ce doar 19% dintre rerprezentantii companiilor prevad cresteri ale numarului total de angajati, in primul trimestru din 2017, potrivit unui studiu al grupului de resurse umane ManpowerGroup, citat de News.ro.

Cea mai mare cerere a fortei de munca este in regiunea Vest, care include judete dezvoltate precum Timis si Arad, in timp ce Oltenia este regiunea cu cea mai slaba oferta de locuri de munca.

Doar 19% dintre cei 625 de angajatori intervievati din Romania prevad cresteri ale numarului total de angajati, 13% prevad reduceri, iar 66% nu anticipeaza nicio schimbare, mai arata studiul citat de News.ro.

Pe regiuni, cele mai mari intentii de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt ale companiilor din regiunea Vest, din care fac parte judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara si Arad (+22%), Nord-Vest (+16%) si Sud (+16%).

In schimb, in regiunea Sud-Vest Oltenia sunt cele mai slabe perspective de angajare pentru primul trimestru din 2017, cu nivel al previziunilor nete de -5%.

Cercetare mai arata ca, in intervalul ianuarie - martie 2017, numarul total de angajati ar putea sa creasca in opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate si in sapte din cele opt regiuni ale tarii.

Angajatorii din industria prelucratoare au cea mai optimista prognoza din toate cele raportate la nivel de sector, previziunea neta de angajare fiind de +33%, cu 13 puncte procentuale peste nivelul din primul trimestru din 2016. Pe de alta parte, intentiile de angajare in sectorul industriei extractive se reduc considerabil, atat comparativ cu anul anterior, cat si comparativ cu trimestrul al patrulea din 2016, angajatorii raportand un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale.

Previziunea neta de angajare din acest sector este de -1%, cea mai slaba raportata din trimestrul al doilea din 2012 pana in prezent. Pentru al optulea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul energiei electrice, apa si gaze raporteaza o previziune neta de angajare negativa, valoarea de -2% fiind totusi mai puternica fata de cea raportata pentru trimestrul al patrulea din 2016 cu 10 puncte procentuale, iar fata de cea raportata in primul trimestru din acest an cu 2 puncte procentuale.

Studiul mai arata ca oportunitatile de angajare ar putea fi insa favorabile in celelalte sectoare, indeosebi in comertul cu ridicata si cu amanuntul, unde angajatorii raporteaza o previziune neta de angajare de +26%, cea mai puternica prognoza din al treilea trimestru al anului 2008 pana in prezent.
Parallax

Vizualizari
47
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri