CZ

Stigmatul esecului in afaceri si initiativa europeana start-up. Cum vrea CE sa ajute micile firme din Romania sa se extinda in UE

Imagine principala
Stigmatul esecului in afaceri si initiativa europeana start-up. Cum vrea CE sa ajute micile firme din Romania sa se extinda in UE
Comisia Europeana a anuntat marti Initiativa start-up si scale-up, care reuneste mecanisme de investitii in firme, noi proceduri de insolventa, si declaratii fiscale mai simple, pentru ca antreprenorii sa poata deschide mai usor afaceri in statele membre si sa le extinda activiatea in alte tari UE.

Initiativa reuneste o serie de masuri noi si existente in scopul crearii unui cadru mai coerent, pentru a permite start-up-urilor sa se dezvolte si sa-si desfasoare activitatea in intreaga Europa, in special:

  • Imbunatatirea accesului la finantare: Comisia si Grupul BEI lanseaza un fond de fonduri paneuropean de capital de risc. UE va oferi investitiile esentiale, in valoare de pana la 400 de milioane EUR, iar administratorul (administratorii) de fonduri trebuie sa stranga cel putin triplul acestei sume din surse private, generand astfel un fond de capital de risc in valoare de minimum 1,6 miliarde EUR. Acest fond va fi gestionat de unul sau mai multi administratori de fonduri competenti si experimentati, pentru a garanta o abordare conforma cu realitatile pietei. El vine in completarea instrumentelor de finantare existente ale UE, precum Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), Programul european pentru competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii (COSME) si Orizont 2020, programul UE de finantare a cercetarii si inovarii.

  • A doua sansa pentru intreprinzatori: Comisia a prezentat o propunere legislativa privind legislatia in materie de insolventa. Aceasta va permite restructurarea din timp a intreprinderilor care se confrunta cu dificultati financiare, pentru a preveni falimentul si a evita concedierea personalului. De asemenea, propunerea respectiva va permite intreprinzatorilor cinstiti sa beneficieze de o a doua sansa, fara a fi penalizati pentru esecurile lor anterioare in afaceri, intrucat vor fi scutiti de toate datoriile dupa o perioada maxima de 3 ani.

  • Declaratii fiscale mai simple: Comisia lucreaza, de asemenea, la o serie de simplificari in materie de fiscalitate, inclusiv recenta propunere privind o baza fiscala consolidata comuna a societatilor (CCCTB), care ofera sprijin intreprinderilor mici si inovatoare care doresc sa isi extinda activitatile la nivel transfrontalier. Printre alte initiative se numara planurile de simplificare a sistemului UE privind TVA si extinderea orientarilor viitoare cu privire la cele mai bune practici privind regimurile fiscale din statele membre pentru capitalul de risc.

Comisia sustine ca Initiativa pune si accentul pe necesitatea de a ajuta aceste intreprinderi sa se orienteze printre cerintele in materie de reglementare, pe imbunatatirea sprijinului pentru inovare prin reformarea programului Orizont 2020 si pe promovarea unor ecosisteme in care start-up-urile sa poata intra in legatura cu parteneri potentiali, precum investitori, parteneri de afaceri, universitati si centre de cercetare.

Modificarile aduse programului Orizont 2020 vor pregati terenul pentru crearea unui consiliu european al inovarii si includ cerinta de a utiliza 1,6 miliarde EUR in perioada 2018-2020 pentru a furniza un sprijin de jos in sus pentru proiectele de inovare revolutionare realizate de start-up-uri cu potential de crestere. Reteaua Startup Europe va fi consolidata pentru a conecta grupurile si ecosistemele din intreaga Europa. In 2017, Comisia va prezenta propuneri privind un portal digital unic, care sa faciliteze accesul online la informatii privind piata unica, la proceduri, la asistenta si la consultanta pentru cetateni si intreprinderi.

Reteaua intreprinderilor europene (EEN) ofera servicii de consultanta specifice pentru start-up-uri - prin intermediul consultantilor in domeniul extinderii intreprinderilor - inclusiv cu privire la oportunitatile de finantare, la crearea de parteneriate si la modalitatile de participare la achizitiile publice transfrontaliere. Comisia va adopta un set de masuri menite sa sprijine utilizarea drepturilor de proprietate intelectuala de catre IMM-uri si va actiona in vederea facilitarii accesului start-up-urilor la piata europeana a achizitiilor publice in valoare de 2.000 de miliarde EUR.

"Start-up-urile locale de astazi ar putea deveni povestile de succes mondial de maine. Pentru ca dorim sa le ajutam sa ramana si sa se dezvolte in Europa, le vom ajuta sa se orienteze printre reglementarile percepute adesea ca obstacole, pentru a beneficia pe deplin de piata unica, le vom oferi posibilitatea de a beneficia de o a doua sansa, fara a fi stigmatizate daca nu reusesc din prima incercare si vom imbunatati accesul la finantare prin stimularea investitiilor private cu capital de risc", a declarat vicepresedintele CE Jyrki Katainen, responsabil pentru locurile de munca, crestere, investitii si competitivitate.

La andul ei, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, a recunoscut ca "in prezent, start-up-urile nu profita pe deplin de oportunitatile oferite de piata unica".

"Infiintarea si extinderea unei intreprinderi in Europa trebuie sa devina mai simple. Europa trebuie sa devina prima alegere pentru intreprinzatori atunci cand doresc sa-si concretizeze ideile de afaceri in intreprinderi de succes. Acest lucru va stimula crearea de noi locuri de munca, inovarea si competitivitatea in Europa", a mai spus ea.
Parallax

Vizualizari
45
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri