RA

”Facilitatea fiscală 20%” folosita de doar un sfert din companiile care au avut profit pentru sustinerea ONG-urilor. Care sunt domeniile care au atras cei mai multi bani

Imagine principala
”Facilitatea fiscală 20%” folosita de doar un sfert din companiile care au avut profit pentru sustinerea ONG-urilor. Care sunt domeniile care au atras cei mai multi bani
Anul trecut, 23% din societati comerciale au realizat profit in Romania au inregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totala directionata catre ONG-uri fiind de aproape 157 de milioane de euro, potrivit datelor ANAF, transmise de Fundatia HOSPICE Casa Sperantei, EY Romania si Asociatia pentru Relatii Comunitare.

In 2015, 150.541 de societati comerciale au realizat profit in Romania. "Daca toate acestea ar fi directionat catre sectorul non-profit suma maxima prevazuta de lege, peste 375 de milioane de euro ar fi putut sustine domenii cheie precum sanatatea, mediul si educatia", explica Laszlo Bodor - Director de Fundraising si Comunicare al HOSPICE Casa Sperantei.

In baza Legii Sponsorizarii si a Codului Fiscal, societatile comerciale ar fi putut sa directioneze, in anul 2015, peste 375 de milioane de euro catre sectorul neguvernamental. In realitate, doar 23% dintre companiile care au platit impozit pe profit au folosit aceasta facilitate fiscala, desi nu implica niciun cost pentru contribuabili. Chiar daca suma totala directionata a crescut cu 26% fata de anul precedent, ea reprezinta doar 42% din suma totala care putea sa ajunga la sectorul neguvernamental ¬ mai arata reprezentantii Fundatiei.

Anul 2016 a venit cu o noutate importanta. Mai exact, in loc de 0,3%, firmele pot sa scada din impozitul pe profit sumele acordate ca sponsorizari in limita a 0,5% din cifra de afaceri. Aceasta schimbare are un impact pozitiv asupra sumelor ce pot fi directionate catre mediul neguvernamental, potrivit specialistilor EY Romania.

"Incurajez utilizarea "facilitatii fiscale 20%", consider ca este o modalitate simpla si onesta prin care societatile comerciale pot investi  in sectorul non-profit si, prin urmare, in societate, fara niciun cost.  Ernst&Young poate oferi consultanta gratuita tuturor celor care isi doresc sa utilizeze aceasta facilitate¬, declara Gabriel Sincu, Tax Executive Director EY Romania.

Serviciile sociale, sanatatea si educatia - cele mai sprijinite domenii de activitate


Valoarea medie a sponsorizarii acordate anual este de circa 16.000 de lei, fiind determinata de cifra de afaceri si profitul redus al firmelor respondente. Cele mai sprijinite domenii de activitate sunt serviciile sociale, sanatatea si educatia, iar in coada clasamentului se afla educatia civica si protectia mediului si a animalelor, conform  Asociatiei pentru Relatii Comunitare
Parallax

Vizualizari
203
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri