Raluca Abrihan

Cu cat au crescut salariile si bonusurile din mediul privat, in cel de al treilea trimestru

Imagine principala
Cu cat au crescut salariile si bonusurile din mediul privat, in cel de al treilea trimestru
Al treilea trimestru al acestui an a adus o crestere a salariilor, dar mai ales a bonusurilor oferite angajatilor din mediul privat, potrivit Smartree Workforce Index. Astfel, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, salariile au avansat cu cateva procente, iar cele mai importante cresteri au fost inregistrate in domeniile IT si Retail.

Astfel, comparativ cu trimestru al treilea al anului trecut, salariile au avansat cu circa 8%, iar valoarea bonusurilor s-a majorat cu peste 22%.

"Evolutia salariilor a fost resimtita in toate zonele, indiferent ca vorbim de whitecollars sau de bluecollars. Acest lucru se explica prin concurenta tot mai puternica intre companii pe piata fortei de munca. In acest moment, multi angajatori se confrunta cu foarte mari dificultati in a gasi personalul necesar, in prima faza, si in a-i retine, in a doua faza", a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Acest lucru se intampla in special in domeniile IT si Retail, care sunt in plin avant in Romania, dar care sunt in situatia de a-si infrana dezvoltarea din cauza lipsei fortei de munca. Aceasta situatie a dat nastere la metoda recrutarii direct de la companiile competitoare, ceea ce a dus, bineinteles, si la marirea salariilor. La capatul opus, se afla domeniile Financiar-bancar, Asigurari, in care salariile au crescut cel mai putin.

Potrivit Smartree Workforce Index, salariile au evoluat in medie cu aproape 8% in al treilea trimestru al anului, fata de perioada similara din 2015. Spre comparatie, trimestrul trei al anului trecut inregistra un avans de doar 3% pe aceeasi categorie a Indexului, fata de trimestrul trei 2014.

Bonusurile mai mari, o masura de retentie a angajatilor

In contextul lipsei acute de candidati pentru pozitiile deschise, companiile au recurs la varianta introducerii bonusarii, respectiv marirea valorii bonusurilor deja oferite. In total, Indexul Smartree a inregistrat o crestere de 22,34% a bonusurilor in al treilea trimestru, fata de perioada similara a anului trecut.

"Companiile au inceput sa bonuseze activitatea angajatilor pentru a-i retine, dar si pentru a-i motiva sa fie cat mai eficienti. De asemenea, un alt motiv al acestei cresteri semnificative tine de evaluarea performantelor angajatilor, care se face din ce in ce mai mult in timp real, in functie de proiecte", explica Adrian Stanciu.

Astfel, potrivit reprezentantului Smartree, urmand trendul international in acest sens,  managerii nu mai asteapta sfarsitul de an pentru a bonusa angajatii corespunzator realizarilor, preferand sa faca acest lucru ¬din mers¬, ceea ce aduce mai multa eficienta in cadrul echipelor. Rezultatul este ca a crescut major frecventa cu care se acorda bonusurile. In plus, acest lucru este strans legat de faptul ca si performanta si rezultatele business-urilor sunt evaluate tot treptat, in timp real, nu doar la final de an.

Numarul angajarilor a evoluat cu 7%

"Desi cererea pentru noi angajati este foarte mare, in al treilea trimestru numarul angajarilor a crescut cu 7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Uitandu-ne la situatia din trimestrul trei din 2015, vom vedea ca atunci s-a raportat o  crestere de peste 10% fata de 2014, chiar daca nu auzeam la fel de des de nevoia stringenta de angajati. Acest lucru este determinat de lipsa candidatilor pe anumite segmente din piata", mentioneaza CEO-ul Smartree.

Industriile in care s-au raportat cele mai multe angajari, potrivit datelor Smartree, sunt Retail si Shared Service Center-e. 

Angajatii au solicitat mai multe zile de concediu de odihna

De asemenea, indexul Smartree ia in calcul atat situatia concediilor de odihna din piata cat si a concediilor medicale, cei 2 indicatori care influenteaza bunastarea angajatilor. Numarul de zile de concediu de odihna a evoluat in al treilea trimestru cu 13% fata de perioada similara din 2015, in timp ce numarul zilelor de concediu medical luate de angajati a crescut cu un procent semnificativ, de circa 17%.

"Toate aceste date ne arata ca piata muncii este din ce in ce mai activa si efervescenta. La acest moment, analizand indicatorii pe care ii luam in calcul trimestrial, in Indexul Smartree, observam ca asistam, pe de o parte, la o intensificare a dinamismului din piata, si, pe de alta parte, la o evolutie pozitiva a economiei", a concluzionat Adrian Stanciu.
Parallax

Vizualizari
23
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri