Raluca Abrihan

O echipa de 70 de voluntari lanseaza “Code for Romania”, proiect prin care dezvolta solutii IT menite sa rezolve din problemele societatii

Imagine principala
O echipa de 70 de voluntari lanseaza “Code for Romania”, proiect prin care dezvolta solutii IT menite sa rezolve din problemele societatii
A fost lansat oficial proiectul "Code for Romania", prin care o
comunitate de aproximativ 70 programatori, designeri, specialisti in
stiinte sociale sau comunicare ofera solutii digitale pentru rezolvarea
provocarilor societatii romanesti. Ideea acestui tip de organizatie s-a
nascut in San Francisco in 2008 sub numele de "Code for America", iar
modelul s-a perpetuat in toata lumea sub forma unor comunitati nationale
de profesionisti voluntari.

Organizatᅩiile "Code for" creeaza instrumente digitale de tip open- source pentru cetateni, societatea civila si  institutii publice si cred in puterea tehnologiei digitale de a deschide noi contexte prin care cetatenii se pot implica in sfera publica si pot avea un impact pozitiv asupra comunitatilor.

"Code for Romania" este o organizatie neguvernamentala neafiliata politic si apolitica, infiintata in 2016. In acest moment organizatia este sustinuta financiar de propria comunitate de 70 voluntari din Romania si diaspora, dintre care 13 membri in echipa de baza. Acestia sunt implicati in 8 proiecte din urmatoarele domenii: informare si acces la informatii publice, facilitare a accesului la servicii publice, implicare civica si colaborare, educare si promovare a culturii.

Voluntarii se pot implica oricat doresc, incepand de la o ora pe saptamana. Toate solutiile tehnice se dezvolta online si in format open source. Ideile de proiecte pot veni de la ONGuri, institutii publice sau din comunitatea noastra.

Cum functioneaza "Code for Romania"


Echipa de voluntari preia selecteaza anumite proiecte pe care oricine le poate prupune pe site-ul organizaitie. Pentru implementarea proiectulelor selecate, ONG-ul care propune proiectul trebuie sa fie pregatita sa acopere cateva costuri minime necesare, cum ar fi un domeniu, hosting etc. Daca proiectul vine din partea unei institutii publice, aceasta trebuie sa acopere si parte din costurile muncii depuse.

"Proiectul este publicat pe site-ul code4.ro si comunicat comunitatii. Vei putea vedea descrierea, cine se inscrie sa lucreze la solutia IT si cum decurg lucrurile. Lucram transparent si in format Open Source", arata initiatorii acestei organizatii.

Se formeaza apoi echipa care va lucra pe proiect, din voluntarii inscrisi pe site si echipa de baza Code for Romania. Aceasta echipa se angajeaza sa stabileasca solutia tehnica adecvata problemei pe care proiectul isi propune sa o rezolve; conform specificatiilor definite in fazele anterioare. "Solutia va avea la baza standarde clare de calitate a codului si a modului de lucru. Totul se intampla sub indrumarea unui tech lead care coordoneaza echipa si comunica activ cu toate entitatile implicate", se mai arata pe site-ul organizatiei. Dupa finalizarea proiectului urmeaza o perioada de monitorizare a lui din partea echipei dezvoltatoare.

"In acest moment avem 1 proiect finalizat si unul care se va lansa in urmatoarele zile. Ne gandim undeva la 5 proiecte finalizate si alte cateva in diferite stadii de dezvoltare, pana la finalul anului. Depinde foarte mult si de modul in care se va dezvolta comunitatea, de complexitatea proiectului, de datele necesare pentru a-l realiza si de cat de repede gasim in comunitate oamenii de care avem nevoie. Teoretic, pentru un proiect de complexitate mica spre medie, estimam undeva la 2-3 luni. Un proiect mai complex poate sa dureze si 6 luni sau chiar mai mult.

Momentan organizatia se sustine prin contributiile membrilor. Ne dorim insa sa atragem si sustinere financiara din exterior, din partea oamenilor si companiilor care cred in munca noastra. La nici 24 de ore de la lansare , avem primii 3 donatori. Avem incredere ca oamenii ne vor sustine si mai mult odata ce vor vedea ce proiecte dezvoltam si cum ajuta ele comunitatile sau societatea in ansamblu. Credem ca o societate mai informata si mai activa e un lucru care ne ajuta atat pe fiecare in parte, cat si mediul de business, asa ca ne asteptam ca si el sa investeasca in Code for Romania"
, spun reprezentantii proiectului.
Parallax

Vizualizari
305
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri