L.P.

Noua lege a impozitului forfetar. Cum si cat vor plati restaurantele

Imagine principala
Noua lege a impozitului forfetar. Cum si cat vor plati restaurantele
Legea care reglementeaza impozitul forfetar pentru hoteluri, restaurante si baruri inclusiv pentru microintreprinderi a fost adoptata marti de catre Parlament si urmeaza a fi aplicata incepind din 2017. Noul act normativ aduce modificari consistente, in special, coeficientilor pe baza carora vor fi impozitate afacerile cu restaurante impozitare. Varianta initiala a proiectului de lege favoriza marile restaurante, in ce priveste impozitul pe suprafata; in varianta adoptata azi de Parlament discrepanta se reduce insa calculele StartupCafe.ro arata ca nu foarte mult.

Noua lege introduce un impozit diferentiat care va fi calculat  in functie de suprafata si locatia afacerii; cu cat suprafata este mai mare si restaurantul mai aproape de zonele centrale din marile orase, cu atat impozitul forfetar anual va fi mai mare. Deputatii au redus diferenta de impozitare intre cele doua categorii, operand modificari la coeficientii de calcul. Comparativ cu varianta initiala a legii, micilor antreprenori (cei care au restaurante de pana la 30mp) li s-a marit impozitarea. Dupa coeficientii cei noi calculele arata ca deputatii au mersul pe principiul "mai scump pentru (aproape) toti".

Formula de calcul a impozitului forfetar pentru restaurante

Sunt trei coduri CAEN pe care legea le enumera in Anexa 1 ce stabileste formula de calcul a impozitului specific:
  • 5610 Restaurante,
  • 5621 Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente,
  • 5629 Alte servicii de alimentatie n.c.a.

Formula e calcul a impozitului forfetar pleaca, in cazul restaurantelor, de la un impozit standard de 1400 de lei, la care se aplica o serie de coeficienti, in functie de rangul localitatii, sezonalitate, zona si, cel mai important, suprafata.

Vezi aici varianta finala a legii

Rangul localitatii: cum se diferentiaza impozitarea

La impozitul forfetar in functie de rangul localitatii, parlamentarii au crescut coeficientul de impozitare cu un punct, ca de exemplu pentru zona A de la 16 la 17 pentru zona B de la 15 la 16 procente, samd.

In municipii se plateste in functie zona. Sunt patru zone - de la A la D
-, zona A este cea mai scumpa, zona D cea mai ieftina. La randul lor,
municipiile sunt impartite in trei categorii:
-Bucuresti (cel mai scump)
-Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Ploiesti, Sibiu Timisoara (cev mai ieftine decat capitala)
-celelalte municipii (unde, pe zone similare, impozitul este cel mai mic, intre municipii)

Tabel 1: Impozit forfetar pentru restaurante, in functie de rangul localitatii (coeficient)



Bucuresti*Zona A*17*

Zona B16

Zona C15

Zona D13,5

Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Sibiu, TimisoaraZona A15

Zona B14

Zona C13

Zona D11,5

MunicipiuZona A13

Zona B11

Zona C9

Zona D7

Oras5

Statiuni5

Comuna3


Cele mai importante modificari sunt la coeficientii pentru suprafata

Impozit forfetar in functie de suprafata utila se calculeaza pe baza unui coeficient care a fost modificat substantial. Incepand de la o suprafata intre 31-50 metri patrati se aplica un coeficient de 7 in comparatie cu 4 cat era propunerea legislativa initiala. De asemenea, o modificare substantiala se observa incepand de la suprafatele de 120 metri patrati unde se aplica un coeficient dublu fata de cel anterior.

Tabel 2: Impozit forfetar pentru restaurante, in functie de suprafata utila (coeficient)


mp

0-302

31-507

51-7012

71-9016

91-12021

121-160*29*

161-20038

201-24047

241-30058

301-40075

401-50080

501-60085

601-70090

701-80095

peste 801105
,
Sezonalitatea: cum influenteaza impozitul specific

La modul de calcul al impozitarii in fuctie de sezonalitate parlamentarii au redus coeficientii pentru statiunile turistice de interes national de la 0,35 la 0,30, pentru statiuni turistice de interes local de la 0,15 la 0,10 

Coeficientul de sezonalitate nu se refera la perioade calendaristice; reduce impozitul in functie de tipul localitatii. Tot aici exista o diferentiere, daca afacerea se afla intr-o statiune: de interes national sau local. Potrivit datelor disponibile public la Autoritatea Nationala pentru Turism, sunt 41 de statiuni de interes national si 48 de interes local. Statiunile de interes local au acelasi coeficient de sezonalitate, la impozit, ca satele si comunele.

Tabel 3: Impozit forfetar: ajustare in functie de sezonalitate (coeficient)


Bucuresti*0,45*

Brasov

Cluj Napoca

Constanta

Craiova

Iasi

Ploiesti

Sibiu

Timisoara

Municipii, orase0,35

Statiuni turistice de interes national0,30

Statiuni turistice de interes local0,10

Sate, comune0,10

Descarca: lista statiuni de interes national

Descarca: lista statiuni de interes local

De asemenea noua lege prevede ca impozitul specific anual pe unitate este in suma de 1500 lei pentru urmatoarele categorii de activitati, aferente codului CAEN 5610:
a) vanzatori ambulanti la tonete de inghetata
b) carucioare mobile care vand mancare
c) prepararea hranei la standuri din piete

Legea prevede ca proprietarii afacerilor vor trebui sa achite impozitul specific unor activitati de doua ori pe an (art.8 alin.1):

pentru Semestrul I, jumatate din suma, pana la 25 iulie inclusiv (prima plata, in 2017)
pentru Semestrul II, cealalta jumatate, pana la 25 ianuarie inclusiv (plata in 2018)

Impozitul forfetar. Exemplu de calcul, potrivit formulei din anexa la lege:

Restaurant situat in Bucuresti, zona A, suprafata totala utila 150mp (ipoteza evidentiata in tabele)

1.400(lei) x [17 + (29 x 0.9)] x 0.45 =  27.153 lei - 
echivalent 6034 EURO
(la curs 1 euro = 4,5 lei)

Vezi cat era impozitul calculat pe baza coeficientilor din versiunea initiala a proiectului legii

Proiectul de lege a creat controverse fiind trimis la reexaminare in Parlament de catre
presedintele Klaus Iohannis care semnala o discrepanta privind modul de
impozitare a marilor hotelieri si micii antreprenori.

Ce spune Titus Paul Dobre deputat PSD, initatorul legii

"Pe varianta initiala a legii am lucrat pe cifre si rapoarte impreuna cu membrii ai CECCAR ulterior, ceea ce s-a intamplat in aceasta vara, am discutat cu cei din alimentatia publica si ei au venit cu aceasta solutie pe baza diferentei dintre cei mari si mici. Acest impozit este fix, nu se poate deduce nicio cheltuiala din el.

O companie care are o activitate intensa, pe o suprafata foarte mare nu poate sa-si deduca din investite, amortizarea nu poate sa si-o deduca din impozit. Prin urmare, impreuna cu acestia am facut niste calcule. Ok, marim la cei mari dar nu le poti mari in asa fel incat sa le strici activitatea incat sa nu-si poata plati impozitul diferentiat. Am luat in calcul inclusiv ce impozite s-au platit in decursul timpului si cam ce activitati sunt.  

E adevarat creste putin impozitarea pentru cei mici, nesemnificativ. De exemplu, cei incadrati in 0-31 metri patrati sunt companii care au separat aceasta activitate, este o chestie suplimentara si se cam fereau sa plateasca impozit. Eu consider ca in momentul in care orice companie isi mentine activitatea chiar daca ii aduce pierderi, cred ca este o problema acolo".


Unul dintre cei care s-au aratat sceptici fata de noul impozit este deputatul UDMR, Laszlo-Odon Fejer care a comentat in plen initiativa legislativa.

"Astazi, inca o data, vrem sa aprobam o lege prin care am introdus o taxa noua. Nu suntem de acord cu impozit pe profit, dar nu inteleg de ce, ca impozitul pe profit este sigur. Platesti 16%, daca ai profit. Mai mult, nu platesti daca faci investitii. (...) Ce am facut acum? Ai profit, n-ai profit, platesti taxa. Deci nu inteleg ca, in urma cu o zi, vorbeam despre a nu schimba Codul fiscal, am ajuns acum sa schimbam. Am schimbat o formularistica destul de interesanta", a declarat deputatul UDMR Laszlo-Odon Fejer, citat de agentia Agerpres.
Parallax

Vizualizari
481
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Groaznic Dupa ce platesti impozit pe locuinta anual marit exagerat pentru ca la llcatie se desfasoara o activitate comerciala,acum mai platesti si forfetaru asta, nu erau destule. O sa inchidem toti afacerile ca nu mai putem sa traim asa,muncim de dim pana seara ca sa facem jumate jumate cu statul

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri