L. Pirvu

Semnal negativ din Parlament pentru micii antreprenori: Senatorii sustin varianta initiala a impozitului forfetar si resping cererea de reexaminare

Imagine principala
Semnal negativ din Parlament pentru micii antreprenori: Senatorii sustin varianta initiala a impozitului forfetar si resping cererea de reexaminare
Cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis privind legea impozitului forfetar a fost respinsa marti de catre Comisia Buget Finante a Senatului. Practic, senatori mentin impozitarea forfetara diferentiata considerata dezavantajoasa pentru micii antreprenori. Presedintele solicita Parlamentului sa modifice articolele din proiectul de lege care creeaza discrepanta majora intre impozitarea aplicata proprietarilor de hoteluri si restaurante si cea aplicata micilor antreprenori. Totodata, proiectul de lege a starnit controverse intre Parlament si Guvern dar si nemultumirea micilor antreprenori.

Comisia Buget Finante a Senatului a respins cererea de reexaminare a presedintelui fara a dezbate observatiile venite de la Cotroceni. Practic, Comisia de specialitate va recomanda plenului Senatului sa respinga observatiile facute de presedinte si sa mentina proiectul de lege adoptat in urma cu doua luni.

La sedinta comisiei, secretarul de stat in ministerul Finantelor, Gabriel Biris nu a fost prezent la discutii, reprezentantii Guvernului cerand o amanare a dezbaterii subiectului insa, solicitarea le-a fost respinsa.

Senatorii au dat semnalul ca vor sa mentina legea in varianta controversata insa deputatii sunt cei care vor decide forma finala. Potrivit procedurii parlamentare., dupa votul din plen al senatorilor, cererea de reexaminare impreuna cu raportul votat (raport ce respinge observatiile presedintelui) va merge spre dezbatere la Camera Deputatilor care este si forul decizional, in acest caz.

Camera Deputatilor va urma aceeasi procedura: dezbaterea in comisia de specialitate si validarea raportului, cu sau fara modificarile recomandate de presedinte, in sedinta de plen.

In cazul in care si deputatii resping cererea de reexaminare, proiectul de lege ramane neschimbat (mai exact in varianta care a starnit contreoverse) si presedintele este obligat sa promulge legea. Totusi, in calitate de sef al statului, Klaus Iohannis mai are o posibilitate de a bloca legea: contestarea proiectului la Curtea Constitutionala.

Este important de mentionat ca PSD impreuna cu ALDE si sustinuti de UDMR resping orice pozitie a actualului Guvern si chiar a presedintelui Klaus Iohannis si, totodata, detin majoritatea si controlul actelor legislative in Parlament.

Pe de alta parte, parlamentarii nu sunt obligati sa-si insuseasca punctul de vedere al presedintelui caz in care legea poate ramane neschimbata. In cazul unei cereri de reexaminare, alesii neamului au trei optiuni:
  • pot modifica legea conform solicitarii presedintelui,
  • o pot lasa in varianta adoptata in urma cu o luna,
  • pot introduce modificarile pe care le doresc ei.

Legea impozitului forfetar a fost adoptata pe 28 iunie 2016. Proiectul de lege prevede ca proprietarii de restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri, dar si tabere sau campinguri vor plati din 2017 un impozit forfetar, de doua ori pe an.

Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris a criticat legea adoptata de Parlament declarand ca aceasta nu este in favoarea afacerilor mici: "11.214 lei este suma minima ce va trebui platita de micile afaceri din domeniu (sub 20 metri patrati). Adica un restaurant de 20 mp (afacere mica, de subzistenta) va plati un impozit specific pe metru patrat cu 1.460% mai mare decat unul de 1.000 de metri patrati", explica secretarul de stat.

Presedintele Klaus Ioannis a atras atentia Parlamentului ca valoarea impozitului stabilit conform noilor reglementari va fi mai mare decat cea platita conform prevederilor Codului Fiscal pentru anumiti agenti economici, in timp ce alti agenti economici vor plati mai putin decat in prezent pentru aceeasi activitate desfasurata, ignorandu-se capacitatea de plata a contribuabilului la sfarsitul exercitiului financiar.

“Pe de alta parte insa, prin faptul ca pentru anumiti agenti economici introducerea impozitului specific va determina, in concret, o obligatie bugetara mai mica decat cea care ar fi stabilita in temeiul Codului fiscal, se poate interpreta ca acestia beneficiaza de un avantaj selectiv in raport de ceilalti, care se afla in aceeasi situatie”, se arata in cererea de reexaminare a presedintelui.
Parallax

Vizualizari
11
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri