Raluca Abrihan

Compania timisoreana Symme3D, producatoare de imprimante 3D, intra pe piata din Statele Unite. De ce investitii a avut nevoie

Imagine principala
Compania timisoreana Symme3D, producatoare de imprimante 3D, intra pe piata din Statele Unite. De ce investitii a avut nevoie
Producatoarul de imprimante 3D ultraperformate, Symme3D, startup infiintat cu un an in urma de 5 ingineri  timisoreni, si-a anuntat intrarea pe piata din Statele Unite, prin deschiderea unei filiale in Orlando, Florida. Costurile de infiintare a unei firme in SUA au fost de circa 1.500 de dolari. Iata care au fost provocarile si ce avantaje spun cei de la  Symme3D ca vor castiga odata cu aceasta extindere.

Startup-ul din Timisoara produce imprimante multifunctionale (pe sistem Delta) si dezvolta o platforma multifunctionala pentru imprimare 3D si gravura laser. Printeaza in special parti anatomice umane, care sunt apoi folosite de chirurgi pentru a determina cu precizie pozitia unor tumori, inainte de operatie. Compania a fost fondata in luna aprilie a anului trecut de Calin Brandabur, Bogdan Ciobotea, Vucomir Ianculov, Cristi Raita si Mihai Soare.

La sase luni de la lansarea primului produs, o imprimanta 3D multifunctionala de tip desktop, Symme3D a migrat catre tehnologii de printare la scara industriala, deschizand drumul catre industria automotive si medicala. In prezent, firma furnizeaza produse si servicii pentru companii mari precum Renault, Continental, Mahle, LTHD, Valeo si altele, revolutionand procesul de prototipare al pieselor mecanice. Symme3D numara aproximativ 500 de comenzi in asteptare , doar in Europa.

"Compania a luat aceasta decizie in urma cresterii accelerate a cererii potentialilor clienti de origine americana. Mai exact, Symme3D are o lista de asteptare care insumeaza aproape 200 de comenzi (in State), vanzarea produselor fiind conditionata de prezenta companiei in SUA pentru facilitarea platilor si, implicit, a colaborarilor", spun reprezentantii companiei.

Ce presupune extinderea unui startup romanesc in SUA

Obtinerea actelor de constituire a durat circa o saptamana, potrivit reprezentantilor Symme3D. Iar costurile relativ mici si simplitatea birocratiei americane a favorizat concretizarea rapida a planului de extindere, mai subliniaza ei. Pentru inceput, firma a investit:

  • 140 de dolari pentru depunerea actelor,
  • 500 de dolari pentru deschiderea unui cont bancar,
  • 900 de dolari, un cost lunar de pentru inchirierea unui birou dedicat intr-un spatiu de coworking din Orlando, Florida.

Forma juridica a companiei din SUA este de Limited Liability Company, un fel de echivalent al SRL-ului romanesc, cu avantajul posibilitatii de a accesa capitalul oricand. "Astfel, desi taxele fiscale sunt mai mari in comparatie cu alte forme juridice, aceasta miscare este benefica datorita volumului mare de vanzari", explica fondatorii Symme3D.

Rolul companiei de peste hotare va fi de a facilita vanzarile catre clientii americani, activand ca un pod de legatura intre departamentul de Cercetare si Dezvoltare din Timisoara si clientii B2B din SUA. Insa, pe viitor, compania isi propune sa dezvolte acolo chiar si o linie de productie.


 Coworking space SUA - Symme3D

"Nivelul scazut al taxelor statale si, implicit, mediul propice pentru business a jucat un rol important in deschiderea filialei in Orlando, Florida. In plus, Symme3D LLC profita de existenta unui  sistem transport marfa mai dezvoltat in SUA, comparativ cu Europa. Mai exact, perceperea unor costuri mai mici de shipping si garantia de livrare a produselor in maxim 24h oriunde in tara, in conditii de siguranta face diferenta cand vine vorba de a livra un asemenea produs", spun fondatorii Symme3D.

Startup-ul isi propune sa intre pe piata din SUA cu doua dintre cele cinci imprimante pe care le produce. Pentru inceput, firma va comercializa imprimanta 3D Junior, la pretul de 850 de dolari, respectiv Original Plus, la pretul de 1500 de dolari.

Startup-ul Symme3D a reprezentat Romania in cadrul competitiei dedicate startup-urilor Get in The Ring, de la Sofia si este castigatorul premiului pentru inovatia, in valoare de 5.000 dolari, in cadrul editiei de anul trecut a competitiei Startup Spotlight de la How To Web.

Citeste si:

VIDEO: Cum iti poti inregistra startup-ul in Statele Unite de la distanta si la ce te ajuta sa ai o firma in SUA

Parallax

Vizualizari
467
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri