Raluca Abrihan

Cum vad directorii care conduc afaceri in Romania evolutia mediului de business. Care sunt principalele probleme si de ce au nevoie IMM-urile de o atentie speciala

Imagine principala
Cum vad directorii care conduc afaceri in Romania evolutia mediului de business. Care sunt principalele probleme si de ce au nevoie IMM-urile de o atentie speciala
Aproape jumatate dintre directorii executivi care conduc afaceri in Romania cred ca nivelul investitiilor in tara noastra va stagna in urmatoarea perioada, in timp ce 46% sunt mai optimisti si estimeaza cresteri, potrivit unui studiu AmCham Romania. Iata care sunt parerile lor asupra progreselor inregistrate de tara noastra din perspectiva cadrului legislativ, administratiei publice, infrastructurii fizice, resurselor umane si a politicii fiscale si monetare.

Perspectivele pentru Romania raman, in opinia celor 200 de participantilor la sondaj, pozitive, avand in vederea ca un procent de 75% dintre acestia sustin ca Romania ofera conditii bune si numeroase oportunitati de afaceri, mai arata studiul realizat de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania).

Cercetarea mai arata ca:

  •  75% considera ca performanta functionarilor publici nu este monitorizata si gestionata in mod adecvat; sunt necesare eforturi consistente de imbunatatirea administratieipublice
  • Un procent de 95% din lideri sunt de parere ca actuala politica economica trebuie schimbata pentru a sustine nivele ridicate de crestere in tara.
  • 79% dintre CEOs percep ca slaba performanta a politicii economice este cauzata de dezacordul dintre partidele politice si utilizarea fiscalitatii ca un instrumentpolitic mai degraba decat ca pe unul economic (87%).
  • Increderea liderilor in guvern este redusa, cu un procent de 97% care vede coruptia ca un element care influenteaza elaborarea politicilor de catre Guvern.
  • 61% declara ca fenomenul coruptiei a mutat obiectivul proceselor de elaborare a politicilor de la crearea unui mediu corect si echitabil la protejarea unui grup restrans de interese speciale.
  • 56% dintre directori considera ca legile si regulamentele romanesunt maiputin atractive pentru mediul antreprenorial decat in alte tari UE
  • Punctajul scazut acordat cadrului legal se explica in mare prin perceptia ca legile romane sunt incoerente si neclare (83%) si sunt mult mai restrictive pentru concurenta comparativcu legile UE (37%).
  • in ciuda slabei evaluari in sectoare cheie ale politicii, 88% dintre directori au declarat ca investitiile lor in Romania raspund sau le depasesc asteptarile, cu 100% dintre directorii executivi ai companiilor cu o cifra de afaceri locala de 200 milioane de Euro sau mai mult declarand acest lucru.

Principalele masuri politice care ar trebui adoptate de autoritati in opinia directorilor chestionati corelate cu ultimele decizii la nivel guvernamental:

1. Reforma in sistemul educational
pentru a include dezvoltarea unor cunostinte mai aplicate, orientate catre satisfacerea nevoilor pietei

  • Acordarea unor facilitati fiscale cercetatorilor si serviciilor de cercetare-dezvoltare ce nu vor mai plati impozit pe venit incepand cu 1 august.
  • Incheierea consultarii publice pe invatamantul profesional dual.
  • Alocatia pentru sustinerea familiei.

2. Reglementari si legislatie clara, simpla, predictibila cu reformarea sectorului public, sistemului medical si politicii fiscale,  

  • Adoptarea noului Cod Fiscal si de Procedura Fiscala
  • Reducerea birocratiei (un pachet de masuri adoptate de Guvernun destinate simplificarii procedurilor si reducerii eforturilor cetatenilor de procurare a unor documente, precum si consolidarii procesului de digitalizare la nivelul administratiei publice centrale)

3. Reducerea coruptiei


  • Lansarea strategiei anti-coruptie 2016-2020

4. Dezvoltarea cu predilectie a infrastructurii

5. O mai eficienta gestionare a fondurilor UE, cu analiza posibilitatii de a urmari un management privat in acest sector,

Lipsa infrastructurii se afla in primele doua pozitii pe lista obstacolelor in calea afacerilor. Infrastructura este un subiect care are nevoie de atentie suplimentara. Punerea in aplicare a unui plan cuprinzator si coordonat in vederea imbunatatirii infrastructurii romanesti fata de standardele UE de calitate si de acoperire poate fi un catalizator in atragerea de noi investitii, precum si pentru extinderea celor existente, mai arata Camera de Comert.

Imbunatatireaabsorbtiei fondurilor UE ar trebui sa ramana o prioritate a Guvernului cu respectarea calitatii proiectelor si a relevantei acestora pentru mediul economic in ansamblu.

Alte masuri pt atragerea investitorilor:

  • mentinerea specialistilor in tara si inversarea fenomenul exodului de inteligenta;
  • stimularea investitiilor in principalele industrii exportatoare si crearea unor pachete de stimulare a investitorilor locali si straini pe baza unor criterii precum tehnologii inovatoare implementate, numarul de locuri de munca create si capacitatea de export cu valoare adaugata ridicata,
  • recunoasterea si dezvoltarea pietelor de capital ca o sursa alternativa importanta de capital pentru imprumutatorii atat privati cat si publici

Problemele intreprinderile mici si mijlocii ar trebui sa capete o atentie speciala sustine Ionut Simion, presedinte AmCham

Iata care sunt cele mai importante dintre aceste probleme:

  • accesul la finantare - pentru ca abilitatea IMM-urilor de a atrage resurse financiare la costuri rezonabile este mul mai mica decat in cazul multinationalelor, sustine Ionut Simion.
  • accesul la resurse bine pregatie - IMM-urile intotdeauna concureaza cu dificultate cu firmele mari pentru ca cele mai bune resurse se duc catre cei care platesc cel mai bine
  • capacitatea IMM-urilor de a-si aduce problemele pe care le au in atentia autoritoatilor

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca.
Parallax

Vizualizari
47
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri