Raluca Abrihan

Inventie romaneasca: Un sistem care obtine in 5 minute profilul psihologic al utilizatorului. Investitie de 500.000 euro

Imagine principala
Inventie romaneasca: Un sistem care obtine in 5 minute profilul psihologic al utilizatorului. Investitie de 500.000 euro
Psychometric Systems, startup clujean, anunta lansarea pe piata a unui sitem prin intermediul caruia promite obtinerea profilului psihologic al utilizatorului, in doar 5 minute, printr-o metoda de scanare non-invaziva. Solutia a fost inventata de fizicianul Dumitru Grigore si a fost realizata cu investitii de circa jumatate de milion de euro, potrivit reprezentantilor companiei.

Sistemul, denumit MindMi este compus dintr-un scanner - "Un stimulator non-invaziv si sensibil care inregistreaza modificarile electrodermale ale persoanei examinate" - dupa cum este descris de dezvoltarii lui, si o aplicatie software, MindDeck, care colecteaza datele transmise de scanner, le analizeaza, tanspune datele intr-o varietate de pattern-uri si profiluri psihologice si le stocheaza in Cloud, iar acestea pot fi  vizualizate ulterior cu  ajutorul unei alte aplicatii, MindMi Reports.

"Informatiile furnizate de sistemul MindMi sunt generate sub forma unor rapoarte personalizate care se bazeaza pe 62 de indicatori psihologici", explica Alexandru Galos, CEO, Psychometric Systems. Obtinerea unui profil psihologic, cu ajutorul sistemului MindMi, se realizeaza in doar 5 minute, urmand patru pasi:

1. Persoana examinata isi ofera consimtamantul pentru acest proces de evaluare si este familiarizata cu protocolul  non-invaziv al evaluarii;
2. Persoana examinata isi pozitioneaza ambele maini pe scannerul MindSpring, timp de aproximativ 5 minute;
3. Datele colectate sunt stocate in baza de date a aplicatiei web MindDeckTM  in cateva secunde iar utilizatorul selecteaza unul dintre tipurile de rapoarte permise de sistem;
4. Psihologul sau specialistul de resurse umane care face scanarea ii explica persoanei examinate rezultatele rapoartelor obtinute si ii poate face recomandari.  

Printre rapoartele psihologice realizate cu ajutorul sistemului MindMi se numara si raportul de personalitate, raportul de compatibilitate de grup, raportul potentialului inteligentei cognitive, raportul compatibilitatii interpersonale, raportul dominantei cerebrale sau alte tipuri de rapoarte personalizate - mai arata fondatorii startup-ului.

Acestia sustin ca nformatiile oferite de catre sistemul pot fi utilizate in diverse domenii de activitate: resurse umane, psihologie aplicata, coaching, sub forma unor rapoarte care faciliteaza eficienta si obiectivitatea procesului de evaluare psihologica. Specialistii din domeniul resurselor umane pot utiliza produsul in diverse contexte profesionale, precum orientarea in cariera, managementul aptitudinilor sau in evaluarea  si dezvoltarea grupurilor si echipelor formate la locul de munca.
 
CEO-ul companiei tine, totusi, sa sublinieze ca acest sistem nu vine sa inlocuiasca clasicele teste psihologice, el fiind doar un sistem complementar menit sa grabeasca obtinerea rezultatelor acestor evaluari si sa le aduca acuratete.

"Atunci cand vorbim de un lucru nou, de inventii, exista anumite reticente. Noi nu vrem sa contrazicem aceasta reticenta, noi vrem sa aratam care sunt avantajele acestui sistem, care este de fapt un sistem complementar - alaturi de alte sisteme, alaturi de interviu, spre exemplu, poat ajuta la realizarea unei evaluari psihologiece complete. Nu dorim in niciun caz sa insinuam ca vrem sa inlocuim alte sisteme", spune Alexandru Galos.

De asemena, el mai declara ca intreg modelul de business a fost creat in Canada, dar dezvoltarea produsului in sine a fost facuta pe plan local. Partea de software a fost externalizata catre o echipa de programatori, iar partea hardware este realizata la Cluj, de catre trei specialisti, dar componentele sunt importate in cea mai mare parte din China.

Produsul va fi lansat pe piata in luna iunie si vizeaza in special pietele europene, pentru ca "in Europa scolile de psihologie sunt destul de asemanatoare. Bineinteles, mici diferente exista, chiar si aici la nivel local. Spre exemplu scoala de la Cluj este mai tehnica, de aceea noi am gasit un teren propice, psihlogi apropiati de aceste elemente, care sustin aceste abilitati de a folosi instrumentele psihometrice, poate mai mult decat altii", mai spune Galos.

Reprezentantul companiei spune ca spera sa vanda pe plan local circa 100 de aparte in acest an, iar cifra de afaceri estimata pentru primul an de la lansarea pe piata a porudusului este de 400.000 de euro.

Cum se monetizeaza afacerea

Sistemul MindMi va putea fi achizitionat sub forma unor pachete de oferte personalizate. Pentru piata din Romania, pachetul de baza pentru MindSpring, MindDeck, MindMi Reports este de 11.249 lei (fara TVA). Insa, pentru ca evaluatorii sa aiba acces la rapoartele generate de acesta ei trebuie sa isi achizitioneze puncte valorice, fiecare raport costand un anumit numar de puncte. "Cu alte cuvinte am inlocuit sistemul de tip abonament, intalnit in cazul companiilor care ofera acces la o anumita platforma", explica reprezentantii companiei. Odata cu prezentarea produsului ei au mai anuntat ca pentru o prima utilizare a sistemului, clientii primesc 600 de puncte valorice bonus, pentru a explora in amanunt sistemul.

Inventatorul sistemului, inginerul fizician si  psiholog Dumitru Grigore spune ca a lucrat timp de 15 ani la dezvoltarea acestuia, timp in care solutia a fost testata pe mai mult de  5.000 de subiecti. Sistemul a fost patentat de catre el in 2013. Psychometric Systems, compania care produce aceste aparate, a fost infiintata in august 2014 si are ca obiectiv cercetarea si dezvoltarea de solutii in domeniul sistemelor de evaluare psihologica. Fondatorii ei sunt:  Dumitru Grigore si antreprenorii  Alexandru Galos si  Mihai Talpos.
Parallax

Vizualizari
184
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri