Ovidiu Popica

: Corporatist, expat, informatician. Antreprenor la Iasi, cu 7 milioane de angajati

Imagine principala
VIDEO: Corporatist, expat, informatician. Antreprenor la Iasi, cu 7 milioane de angajati
A pornit afacerea, spune antreprenorul, cu banii pe care i-ar fi dat pe un BMW X5 bine echipat. Are 7 milioane de lucratoare care muncesc cu sarguinta 24/24, fara prea multe pretentii. Dan Fenea, un informatician ratacit vreme de vreo sase ani prin America de Sud, nu detine cine stie ce multinationala cu unitati de productie in Asia si nici multimilionar nu e. Firma lui e intr-o comuna din judetul Iasi, Scheia.

Startupcafe.ro l-a intalnit la o conferinta de afaceri unde, intr-o pauza, isi prezenta produsele si afacerea, pe o tableta, oricui avea cateva minute sa asculte. Am aflat intr-un scurt interviu video cum s-a transformat din expat cu leafa frumusica in apicultor pasionat, ce face diferit fata de alti apicultori si cum isi promoveaza produsele folosindu-se de internet.  


Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Dan Fenea, antreprenor, Iasi:
Sunt antreprenorul cu 7 milioane de angajati, sunt 7 milioane de albinute care lucreaza non-stop, 24/24 sa produca miere din Poiana. Asta inseamna, mai exact, 150 de familii. In perioada asta o familie ara cam intre 40-80.000 de albinute.

Cum ai inceput?

Dan Fenea:
Eu vin din mediul corporatist, am lucrat 10 ani in corporatii internationale, din care 6 ani am fost expat in America de Sud, am revenit in tara si am vrut sa imi incep un business pe cont propriu. Am inceput un business in IT, specializarea mea, iar dupa aproximativ 7 luni am vrut sa incep un business in productie. Mai exact in agribusiness. Asa a luat nastere Miere din Poiana, un concept nu doar pe productia de miere de albine ci care vine si cu partea de agricultura. Deci, este un agribusiness care cuprinde mai multe: de la productie de goji, paulownia, lavanda. Si aici vorbim de la productia de samanta - pentru ca avem si o pepiniera - efectuam si plantatii (pantru terti) si plantatiile noastre, plus partea de apicultura.

Cum te-ai apucat de albinarit?

Noi avem o traditie de familie, in apicultura, dar a fost o afacere care m-a atras. O data, prin prisma rentabilitatii si doi, era mai accesibil datorita faptului ca aveam resursele. Aveam locatia, aveam cunostinte in familie si atunci era mult mai facil sa pot sa ma perfectionez eu, sa fac un set de cursuri astfel incat sa stiu despre ce este vorba. Avand si resursele umane, in interiorul familiei, am putut sa incep mult mai usor.

Cu ce bani ai pornit la drum?

Imi place sa zic ca e valoarea unui BMW X5 bine dotat :) Valoarea investitiilor, per total, a fost de aproximativ 100.000 de euro, fonduri proprii 100%, nu am apelat, pana in momentul de fata la nici un fel de finantare, nici europeana nici bancara, si toto ce genera afacerea din IT intra in agribusiness. Asa a fost conceput, iar conceptul de la Miere din Poiana poate fi gandit ori ca un business complet, ori ca trei business-uri separate; ideea a fost sa fie impreuna datorita modului in care vine cash flow-ul. (Banii) vin treptat de la fiecare...

Sunt multi producatori de miere, concurenta e mare, cu ce se diferentiaza afacerea ta de a altor producatori?

Cum ai zis, competitia e acerba, sunt multi, si producatori reali si pseudo-producatori - adica cei industriali....noi, pe langa faptul ca asiguram tot lantul de productie si venim cu produse naturale, ne diferentiem prin: imagine, marketing si produse inovative.
Miere din Poiana are cinci game, sunt peste 85 de produse...pe langa produsele clasice apicole - vorbim de miere de salcam, miere poliflora, polen si celelalte, venim cu produse in care am investit in design, de exemplu. Un exemplu este mierea de salcam cu anason, cu care am vrut sa reinventam putin modul de ambalare a mierii. Doi: am contractat un consultant nutritionist care sa ne ajute in dezvoltarea unor noi produse ce sunt specializate atat pe patologii cat si pe nise de piata.
De exemplu, suntem primii producatori de suplimente naturiste pentru sportivi care sustin performanta atat inainte de exercitiile fizice cat si dupa. Este o gama noua de produse pe care am lansat-o in ianuarie 2016 si cu care ma mandresc 100%! Acum suntem intr-un proces de promovare destul de puternica atat in online cat si in offline.

Apropo...cum ai inceput cu vanzarile? Online sau offline?

Am inceput in paralel, si cu online-ul si offline. A fost intai o munca de iesire in teren, targuri, expozitii, asta a servit si ca studiu de piata, sa vedem feedback-ul si reactia clientilor la vederea produselor, iar apoi am iesit cu tot ceea ce inseamna online, si aici am mers putin indirect, in sensul ca nu am lansat inca website-ul dar am plusat foarte mult pe Facebook cu integrarea in Facebook a e-shop-ului. Asta a fost strategia si modul in care noi ne-am adaptat ca sa avem o putere de penetrare mai mare in piata.

Inteleg ca o buna parte din vanzari vine din online...

Exact!

Cum va promovati?

Este un buget alocat lunar pe tot ce inseamna promovare directa pe Facebook, avem contracte si bartere cu canale media specializate pe anumite nise. Asta pe online...Pe offline, mizam foarte mult pe targuri si expozitii pentru ca avem o expunere directa. De asemenea, avem pe online, o serie de parteneriate cu magazine mari online care distribuie produsele noastre si organizam concursuri, competitii ca sa oferim o expunere cat mai mare a marii si a produselor noastre.

Cum arata afacerea in cifre?

Afacerea a inceput sa devina sustenabila, cam de la sfarsitul anului trecut. Am ajuns la o cifra de afaceri de aproximativ 50.000 de euro, este imbucurator, speram sa creasca. Noi acum suntem intr-o perioada in care trebuie sa incepem sa reducem costurile pentru a putea creste profitabilitatea.
Este o cifra de afaceri destul de consistenta in anul II, intram in anul III deja dar este foarte mult de lucrat la profitabilitate ca sa fie sustenabil business-ul si sa putem investi mai mult in crestere.
Trebuie sa investim foarte mult in capacitatea de productie si in cercetare si dezvoltare de noi produse. Asta este singura alternativa ca sa putem creste si dezvolta si sa devenim o marca recunoscuta la nivel national.

Nota redactiei: Interviul cu antreprenorul Dan Fenea, a fost realizat la Conferinta Afaceri.ro din Piatra Neamt unde StartupCafe.ro a participat cu workshop-ul ”Ce poate face internetul pentru afacerea ta”, realizat cu sprijinul Google Romania si Banca Transilvania.
Parallax

Vizualizari
211
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri