Raluca Abrihan

Cum vad antreprenorii romani accesul la finantare

Imagine principala
Cum vad antreprenorii romani accesul la finantare
Accesul la finantare a inregistrat evolutii pozitive, in ultimul an, in perceptia antreprenorilor romani. Acestia spun ca accesul la finantare s-a imbunatatit in anul 2015 s-a dublat fata de anul 2014, dupa o dublare si in 2014 fata de 2013, potrivit unui studiu EY Romania. De asemenea, 40% dintre oamenii de afaceri participanti la studiu spun ca intentioneaza sa acceseze credite bancare in urmatoarele 12 luni.

Daca in 2014 procentul antreprenorilor care spunea ca accesul la finantare este imbunatati, se situa la 16%, in 2015 la 30%, in 2016 acest procent a devenit majoritar, cu 62% dintre raspunsuri. Aceasta tendinta indica o imbunatatire treptata in ultimii ani a finantarii afacerilor, mai arata studiul citat.

In urmatoarele 12 luni, cei mai multi antreprenori se vor orienta catre creditele bancare pentru a-si finanta cresterea (40% dintre respondenti). La mare distanta urmeaza surse de finantare precum creditul furnizor (21%) si fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat si fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, in timp ce bursa de valori si sistemele alternative de tranzactionare se situeaza la 1% dintre raspunsuri.

"Ne bucuram ca editia din acest an a barometrului reflecta o perceptie pozitiva a antreprenorului matur asupra factorilor care sustin antreprenoriatul. Acest fapt poate constitui o premisa pentru ca pe termen lung si importanta in economie a companiilor medii si mici sa ajunga la maturitate, respectiv sa creasca progresiv catre media europeana. In prezent, acestea au o contributie de aproximativ 45% la PIB in Romania, fata de 60% in UE. Actiunile noastre vor sustine materializarea acestei premise", a declarat Cristian Sporis, Vicepresedinte pentru Corporate Banking al Raiffeisen Bank.

Antreprenorii din Romania muncesc in medie 10 ore pe zi la propria afacere

De asemenea, cercetarea mai arata ca cei mai multi antreprenori cu experienta dedica 10 ore afacerii lor in fiecare zi, ceea ce indica faptul ca lucreaza cu 21% mai mult decat angajatii cu norma intreaga din Romania si la fel de mult ca antreprenorii romani aflati la inceput de drum. Desi cei mai multi dedica 10 ore propriei afaceri, 20% dintre antreprenori depasesc limita celor zece ore, unii dintre acestia ajungand chiar la 16 ore de munca in fiecare zi.

"Daca am creiona profilul antreprenorului roman matur, asa cum reiese din Barometrul antreprenoriatului romanesc, acesta are peste 40 de ani, conduce o afacere cu o cifra de afaceri de peste 5 milioane EUR, munceste in medie 10 ore pe zi si participa cel putin o data pe saptamana la un eveniment de networking", adauga Alexandru Lupea, Strategic Growth Markets Leader si Partner, EY Romania.

Studiul Barometrul antreprenoriatului romanesc, realizat in acest an de EY Romania in parteneriat cu Raiffeisen Bank analizeaza raspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenti conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de euro, in timp ce alti 45% dintre respondenti se regasesc in intervalul 1-10 milioane eruo. 10% din companii au o cifra de afaceri mai mica de 1 milion EUR. Studiul are la baza un chestionar aplicat in perioada 28 martie - 20 aprilie 2016.

Descarca aici studiul complet
Parallax

Vizualizari
28
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri