Raluca Abrihan

Antreprenorii romani sunt optimisti. Lipsa unui cadru fiscal si legislativ stabil, ramane totusi un important obstacol - studiu

Imagine principala
Antreprenorii romani sunt optimisti. Lipsa unui cadru fiscal si legislativ stabil, ramane totusi un important obstacol - studiu
Increderea si optimismul oamenilor de afaceri in privinta perspectivelor oferite de mediul antreprenorial romanesc sunt in crestere semnificativa, arata un studiu realizat de EY Romania. Reducerea cotei TVA este considerata de acestia cea mai buna masura fiscala introdusa in ultimul an, iar scaderea impozitarii muncii ramane in continuare una dintre cele mai asteptate masuri.

66% dintre antreprenorii chestionati in cadrul acestei cercetari considera in 2016 ca Romania va oferi un mediu prietenos pentru afaceri in mai putin de 10 ani, fata de 55% din respondentii editiei 2015, arata studiul "Barometrul antreprenoriatului romanesc".

De asemenea, procentul celor mai pesimisti dintre antreprenori a ajuns la doar 5%, dupa o scadere de 14 puncte procentuale. Acestia se asteapta ca Romania sa ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor in mai mult de 30 ani.

Cu toate acestea, circa 70% dintre respondenti indica lipsa unui cadru fiscal si legislativ clar, corelat si stabil, dublat de birocratie si atitudinea neconstructiva a reprezentantilor institutiilor statului fata de afacerile private ca reprezentand cel mai mare obstacol in crearea si dezvoltarea unei afaceri in Romania.

Reducerea cotei TVA - cea mai buna masura fiscala introdusa in ultimul an

Majoritatea antreprenorilor (52%) considera reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, ca si reducerea cotei TVA pentru alimente, cea mai buna masura fiscala introdusa in ultimul an. La distanta apreciabila urmeaza scaderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (27% dintre respondenti) si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu ultimul trimestru din 2014 (7% dintre raspunsuri).

Nicio masura semnificativa in privinta facilitarii efortului de conformare


Cu totul altfel stau lucrurile in domeniul masurilor care fac viata mai usoara antreprenorilor din punctul de vedere al birocratiei si al efortului de conformare cu legislatia in vigoare. Cei mai multi antreprenori (42%) spun ca nu a existat nicio masura semnificativa in aceasta zona de mare interes pentru antreprenori. Doar 6% dintre respondenti au indicat o oarecare imbunatatire a sistemului public administrativ si masuri de debirocratizare.

Antreprenorii indica scaderea impozitarii muncii pentru angajati si angajatori ca fiind masura care i-ar ajuta cel mai mult in domeniul reglementarii si impozitarii (31%), urmata de asigurarea stabilitatii mediului de reglementare (26%), simplificarea legislatiei (20%) si reducerea fiscalizarii veniturilor si profiturilor companiilor (15%).

Studiul analizeaza raspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenti conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de euro, in timp ce alti 45% dintre respondenti se regasesc in intervalul 1-10 milioane euro. 10% din companii au o cifra de afaceri mai mica de 1 milion EUR. Studiul are la baza un chestionar aplicat in perioada 28 martie ¬ 20 aprilie 2016.
Parallax

Vizualizari
15
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri