Ovidiu Popica

Angajat la startup: "Frica de a esua poate fi cel mai mare dusman al inceperii unei afaceri"

Imagine principala
Angajat la startup: "Frica de a esua poate fi cel mai mare dusman al inceperii unei afaceri"
Ce-ai prefera sa alegi pentru primul job? O companie multinationala cu afaceri stabile si ierarhii bine asezate sau un startup care lupta sa-si gaseasca un loc un piata unde angajatii ies la bere cu fondatorii dar in care „situatia poate deveni un pic haotica, uneori”? Am discutat despre riscuri la inceput de cariera, provocari profesionale si experiente practice de antreprenoriat cu o tanara absolventa de master care si-a ales primul job la un startup de tehnologie din Copenhaga.

Patricia Iordache e unul dintre cei mai noi angajati romani de la Airtame, un startup danez de tehnologie wireless, pus pe picioare cu o idee de succes, finantata prin Indiegogo, una dintre cele mai populare platforme de crowdfunding din lume.  Compania are deja peste 30 de angajati iar sase dintre ei sunt romani. Am inceput interviul din studioul StartupCafe.ro cu o intrebare simpla:  de ce ai alege ca primul job, dupa terminarea studiilor, sa fie la un startup?

Din interviu, pe scurt:

  • Cum gasesti de lucru in Copenhaga
  • La ce e bun un masterat in inovatie si antreprenoriat
  • Cum e sa ai primul job la un startup
  • Angajat la startup sau in multinationala
  • Antreprenor afara sau in Romania


Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Patricia Iordache
: Tocmai ce terminasem master-ul, la Copenhagen Business School, in inovatie si antreprenoriat si imi cautam de lucru. Terminasem cu disertatia (stiam, de fapt, ca voi termina intr-o luna) si am aplicat la diverse platforme de job-uri online,  si am vazut un job acolo, pe mine ma interesa cumva marketing-ul si am aplicat.
Nu aveam neaparat experienta necesara, initial, insa am zis "de ce nu"! Si, am aplicat, am fost la un interviu...le-a placut foarte mult profilul meu, chiar daca realizaseram, si eu si ei, ca nu am experienta necesara, pe CV. In shimb asta a fost ideea: in fond, ei si-au asumat un risc, eu mi-am asumat un risc...si am reusit; eu sa demonstrez ca pot si ei ca ma vor in companie. Am mai avut un atu, faptul ca erau deja 5 romani in compania respectiva, care lucrau, demonstrasera si ei ca suntem o natie destul de ambitioasa si atunci a fost cumva, un atu cand am fost la interviu, ca am reusit sa completez echipa de sase romani existenti in companie.

Esential e sa imbini teoria cu practica

Ovidiu Popica: Tu ai studiat in Romania ASE...

(P.I.):
ASE, administrarea afacerilor cu predare in engleza.

(O.P.): Cand ai ajuns acolo, ai intrat pe un program mult mai practic.

(P.I.):
Da. Nu-i un secret, pentru nimeni, ca in Romania se promoveaza invatamantul teoretic, care nu pot sa spun ca m-a ajutat foarte mult. In Danemarca e mai mult practic...am avut studii de caz, am avut discutii in clasa, proiecte care au fost jurizate chiar de angajati ai companiilor pe care am facut studiile de caz si, acolo, a fost totul foarte, foarte practic. Foarte mult lucru in ehipa (teamwork)...Aici ( in Romania) a fost mai mult teoretic si am fost foarte fericita ca am reusit sa le combin pe amandoua, ca nu a avut parte doar de invatamant teoretic sau doar de invatamant practic. Consider ca este esential daca poti sa le imbini, cumva, pe amandoua. Eu am avut parte de asta si sunt multumita!

(O.P.): Cum studiati, practic, antreprenoriatul?

(P.I.): Am avut, o data un proiect de antreprenoriat social..era o companie de biciclete, care inchiria si vindea biciclete si un anumit priocent din banii respectivi ii donau in Africa. Nu prea avea foarte multa audienta...si noi trebuia sa venim cu o strategie, cum le crestem audienta...

(O.P.): Sa faceti afacerea mai vizibila..

(P.I.):
Da, sa facem afacerea mai vizibila, cum sa-si indeplineasca scopul. Si, am avut interviuri cu oamenii de acolo, i-am inregistrat, am reusit sa discutam cu ei, am avut intalniri si am venit la sfarsit cu un plan de afaceri pentru ei, plan care a fost jurizat de diferse companii si investitori, sa vada daca chiar ar fi rentabila sau nu propunerea noastra. Eram in echipe; tot timpul, toate proiectele noastre, totul se intampla pe echipe. 4-5 persoane eram non-stop si asta te invata sa lucrezi in echipa cu persoane cu care n-ai avut treaba pana acum, pe o afacere complet noua si cu metode complet noi. Era totul nou si trebuia sa fii acolo, trebuia sa arati ceva la sfarsit, nu puteai sa spui "nu stiu"!

„Trebuie sa iti iei anumite riscuri!”

(O.P.): Cum e experienta de angajat la un startup?

(P.I.): Este incredibila, imi place... Discutam si cu parintii mei ca exista riscuri si riscuri: Daca se intampla ceva? Daca compania respectiva nu face fata? Daca esueaza, ce ti se intampla?!...Iar raspunsul meu a fost super simplu: trebuie sa iti iei anumite riscuri si daca nu o faci la douzeci si ceva de ani n-o s-o mai faci mai tarziu cand probabil o sa ai o familie.

Este foarte interesant sa lucrezi la un startup mai ales cand este in primii ani pentru ca experienta aceea nu ti-o ia nimeni. Inveti intr-o luna cat inveti in sase, in alte companii si o spun din proprie experienta. Poti sa spui ca faci ceva in compania respectiva dar de fapt faci de toate iar comunicarea este exceptionala. Noi suntem trei mari departamente, fiecare in alta camera. In camera noastra, la departamentul "Experience", am ajuns sa vorbesc si sa comunic, pe proiecte, cu absolut toata lumea ceea ce este uimitor si mi se pare ca in multe dintre marile corporatii si alte companii nu se intampla deoarece ierarhia este mult prea mare. Aici este complet plana si daca ai ceva de rezolvat si n-ai primit un raspuns la un email, imediat te duci la CEO sau la oricine si iti iei raspunsul respectiv, e o comunicare impecabila. Pui bazele afacerii respective, o vezi cum creste, totul e scalabil, poti sa vei de la saptamana la saptamana ca ceea ce ai facut tu se vede si satisfactia asta nu ti-o ia nimeni!

(O.P.): Ai avut o perioada de stagiatura si intr-o corporatie mare, intr-o companie din Big Four (n.r - grupul celor mai mari multinationale de audit financiar). Daca ar fi sa faci o comparatie, cum era in compania mare, multinationala, si cum e aici? E mai bine aici sau mai bine dincolo?

(P.I.): Pentru mine, e mai bine aici dar e de dezbatut..Sunt persoane care prefera sa lucreze intr-o companie mult mai mare, insa totul e mult mai ierarhic. Ai nevoie de foarte multe aprobari, trebuie sa dai email-uri peste email-uri, trebuie sa astepti...Mi se pare mult mai eficienta comunicarea intr-un startup...aici poti sa vorbesti cu absolut oricine, toata lumea ti-e egala, nu conteaza, poti sa vii cu ideile tale, initiativele tale, care nu trebuie sa treaca o mie de aprobari ci, pur si simplu se intampla! Daca sunt bune, imediat, cineva va recunoaste: "da, e o idee super, hai sa trecem la treaba!" E foarte multa proactivitate, intr-un startup, comparativ cu o corporatie mult mai mare.


Foto: Airtame workcamp

Cand ceva gresit se intampla, toata lumea devine o echipa

(O.P.): Daca e o idee buna se pune repede in aplicare, lumea e receptiva. Daca ai comis o eroare, vine cineva, iti ia capul, te concediaza? Cum se intampla?

(P.I.): Aceeasi proactivitate intervine si cand faci o greseala. Prima chestie este: "ok, ce facem acum?" Nu se arata cu degetul, ce facem acum ca sa rezolvam..Ulterior, in companie la noi avem sesiuni de feedback, la fiecare luna sau doua luni, in care se discuta ce s-a intamplat bine, ce s-a intamplat gresit, se face o evaluare, ceea ce este foarte important pentru ca automat poti sa corectezi greselile, constant, fara sa lasi sa treaca timpul si apoi sa explodeze, pur si simplu.
Este foarte sanatos, o comunicare foarte sanatoasa, nu se arata cu degetul si, intr-adevar cand ai sesiunile de feedback, da, se studiaza cauza, efectele, ce se poate face mai bine...Dar e foarte important ca atunci cand ceva gresit se intampla, (...) se lasa la o parte orice altceva si toata lumea devine o echipa, nu se arata "uite ce a facut X" si ar trebui sa fie in orice companie asa.

(O.P.): Cum e relatia cu fondatorii startup-ului? Ii vezi, te intalnesti, discuti cu ei?

(P.I.): Da, initial au fost doi, ulterior s-au mai alaturat doi..Cu doi dintre ei sunt in aceeasi camera, suntem prieteni, chiar si azi am vorbit, avem un canal - Slack se numeste - vorbim constant, asta imi place foarte mult: oricand ai ceva de rezolvat imediat te duci cobori sau urci un etaj si ai vorbit cu persoanele respective si daca am norocul sa mai si stau cu doi dintre ei in aceeasi camera, totul se rezolva foarte rapid...

Din 30 de angajati, sase sunt romani

(O.P.): Sunteti sase romani, tu fiind a sasea, cea mai proaspat angajata..Ce fac ceilalti cinci?

(P.I.): Sunt cinci baieti, care lucreaza ca programatori, fiecare se ocupa de diverse proiecte. Sunt foarte respectati si foarte admirati pentru munca pe care o depun acolo, chiar pot sa spun ca sunt mandra de ei si sunt convinsa ca toata lumea din companie, sunt foarte muncitori, isi fac treaba pana la capat. Eu am venit si fata, pe langa ei cinci, lucrez pe marketing mai mult...in schimb mi se pare o combinatie foarte buna pentru companie...Avem 9 nationalitati din treizeci si ceva de angajati...

(O.P.): Si cum va intelegeti cu ceilalti?

(P.I.): Perfect! Toata lumea mi se pare foarte diversa, nimeni nu seamana cu nimeni acolo..

(O.P.): E o experienta multiculturala interesanta..

(P.I.): Exact! Foarte interesanta, toti suntem foarte diferiti unul de altul, in schimb, toti ne intelegem exceptional. Am avut acum o tabara de lucru (workingcamp), am stat acolo timp de 10 zile si am locuit toti impreuna, a fost exceptional, parca ne stiam de o viata si am lucrat toti, am avut activitati impreuna, de la fotbal la piscina, totul a mers ca la carte.


Foto: Airtame workcamp

(O.P.): Descrii o situatie aproape idilica..angajatul care e multumit de locul de munca, de colegi..Nu exista nici o parte mai putin luminoasa?

(P.I.):Ar putea exista un dezavantaj care banuiesc ca exista in toate startup-urile. Ceea ce apropie oamenii, unii de altii, si face ca si comunicarea sa fie foarte buna face ca si totul sa fie un pic haotic, uneori. Adica, tocmai ca nu tii intotdeauna evidenta... cand ai nevoie de cineva, daca te duci la acea persoana, n-o sa tii intotdeauna evidenta prin email-uri sau prin foi sau prin aprobari si situatia poate deveni un pic mai haotica...poate nu-ti aduci aminte ce ai vorbit...deci, acesta ar putea fi un dezavantaj care exista orice startup si care cu timpul se rezolva dar, momentan, nu pot sa spun ca a creat probleme prea mari. Intr-adevar, da, poate e mai multa adrenalina, in schimb nu a creat probleme prea mari, totdeauna a fost o comunicare destul de buna, din punctul asta de vedere.
Finantarea propriei afaceri: prezenta de spirit si psihic tare

(O.P.): Te vezi cu propria ta afacere..

(P.I.): Exact!

(O.P.): In ce domeniu?

(P.I.): Ei...aici este marea intrebare! Cred ca tot in domeniul tehnologiei deoarece devin din ce in ce mai apropiata si incep sa cunosc din ce in ce mai multe si invat din ce in ce mai multe din diverse probleme pe care clientii nostru ar putea sa le aiba sau le-au avut si cred ca in domeniul asta, intr-un final...Dar nu voi zice 100%, tot timpul exista schimbari pe parcurs si circumstante..Dar da, cred ca cu cat ma integrez mai bine in industria asta, cu atat voi tinde sa raman in industria asta.

(O.P.): Va fi greu sa obtii o finantare suficent de consistenta ca sa poti sa incepi pe cont propriu?

(P.I.): Odata ce am vazut ce am vazut campania lor de la Indiegogo, care a fost cea mai mare atunci si practic ideea lor, IDEEA, simpla lor idee, a reusit sa convinga oamenii sa-i finanteze cu cea mai mare campanie a anului respectiv, nu mai consider ca e nimic atat de greu de obtinut. Bineinteles ca vor fi suisuri si coborasuri, trebuie sa fii pregatit psihic pentru asta, ca nu exista alta oportunitate dar sunt convinsa ca poate fi facut. Trebuie doar sa fii prezent, ai prezenta de spirit si sa fii puternic psihic si, odata ce le ai pe astea nu exista sa nu poti; am exemplu in fata mea..

(O.P.): Sincer...te vezi antreprenor in Romania?

(P.I.): Nu exclud posibilitatea sa ma intorc in Romania...de bine de rau Romania devine o piata de desfacere din ce in ce mai mare si este o optiune destul de mare....m-am gandit de multe ori la chestia asta...sa ma duc, sa explorez, sa vad lumea, sa-mi iau experienta necesara si, ulterior, sa vin inapoi, aici. Deci, asta ar putea fi 50% din optiunile mele, chiar. Pentru ca e Romania...

(O.P.): Cu ce stii acum despre ce se intampla in ecosistemul antreprenorial, asa cum e el in Romania, ce te-ar opri sa vii aici, sa incepi o afacere?

(P.I.): ....Nu m-ar opri nimic...Poate doar frica de a esua, care va fi intotdeauna si va fi in orice tara, va fi si aici, va fi si acolo...Frica de a esua poate fi cel mai mare dusman al inceperii unei afaceri...Dar, pana la urma suntem generatia Y, suntem generatia Tech, suntem generatia internetului, mai mult de frica de a esua nu ar puta sa ma opreasca si, oricum Romania ramane tara mea si, automat, va prima intr-un final, fata de alte tari.

Despre Airtame

Compania daneza a pornit cu o idee simpla: un fel de ruda corporatista a dispozitivului Chromecast, creat de Google.  Doi antreprenori au creat un dispozitiv HDMI wireless care se conecteaza la ecrane mari sau proiectoare si permite, pe de o parte, streaming fara fir, pe unul sau mai multe ecrane mari, a continutului video de pe laptop sau tableta ori, pe de alta parte, vizualizarea unui URL public intr-un browser propriu, prin optiunea „dashboard”.


Foto: Airtame

Airtame – cum se numeste dispozitivul – s-a lansat cu una dintre cele mai de succes campanii de finantare pe platforma Indiegogo si a reusit sa atraga finantari de peste 4 milioane de euro.   Dispozitivul, impreuna cu aplicatia prin care poate fi operat,  a fost gandit special pentru companii si mediul universitar.
Parallax

Vizualizari
155
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
? A incercat cineva dispozitivul celor de la https://airtame.com ?
poza de profil
De ce sa-l incerce? La 299 € cat costa stickul ala iti cumperi 10 stick-uri hdmi Chromecast sau 20 de stick-uri hdmi de pe Alibaba. Probabil ca si ala tot din China e comandat cu 10$ si e vandut cu 300€ ... La asemenea eminenta care se ocupa cu marketingul ... Ei sa fie sanatosi.
poza de profil
Despre productia Airtame Pentru cine are nelamuriri legate de Airtame - ceea ce il face unic printre competitori este ca atunci cand platesti pentru el, nu platesti doar hardware-ul. Platesti pentru development-ul constant aferent, insemnand ca echipa noastra de ingineri lucreaza constant la imbunatatirea produsului si la noi aditii si update-uri de care clientul va beneficia gratuit odata ce sunt lansate. De asemenea, beneficiaza de supprt tehnic constant din partea echipei noastre. Legat de productia Airtame - produsul este proiectat si dezvoltat de la zero in Danemarca si fabricat in Polonia. Aici este un link care explica tot procesul pentru cei interesati: https://youtu.be/yrTooYkUhqg
poza de profil
Glumesti? Glumesti cand spui ca pretul urias de vanzare/achizitie AIRTAME e sustinut de update-urile constante gratuite, nu-i asa?Chromecast-urile se actualizeaza free all the time...
poza de profil
For Businesses & Education Daca te vei uita la noi pe site, vei vedea ca nu targetam B2C ci doar B2B - business & education. Daca vrei sa streamuiesti filme Cromecast, Apple TV sunt produsele pe care le cauti. Iar ei nu sunt competitorii nostri pentru ceea ce targetam. Barco Clickshare sau wetransfer etc sunt competitorii nostri care au un pret de cumparare dublu sau chiar triplu fata de al nostru. De asemenea, Airtame dispune de dashboard user case care la ora actuala e singurul care dispune de asa ceva, iar spre deosebire de Chromecast, AIrtame nu depinde de un anumit browser cum ar fi Google Chrome.
poza de profil
For Businesses & Education Daca te vei uita la noi pe site, vei vedea ca nu targetam B2C ci doar B2B - business & education. Daca vrei sa streamuiesti filme Cromecast, Apple TV sunt produsele pe care le cauti. Iar ei nu sunt competitorii nostri pentru ceea ce targetam. Barco Clickshare sau wetransfer etc sunt competitorii nostri care au un pret de cumparare dublu sau chiar triplu fata de al nostru. De asemenea, Airtame dispune de dashboard user case care la ora actuala e singurul care dispune de asa ceva, iar spre deosebire de Chromecast, AIrtame nu depinde de un anumit browser cum ar fi Google Chrome. Ceea ce Airtame face in plus fata de competitorii sai este dezvoltarea unui sistem de Cloud a carui subscriptie va fi gratuita.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri