Raluca Abrihan

SRL, SCS sau alta modalitate de organizare: Cum alegi ce este potrivit pentru startup-ul tau

Imagine principala
SRL, SCS sau alta modalitate de organizare: Cum alegi ce este potrivit pentru startup-ul tau
Orice business la inceput de drum trebuie sa inteleaga ce structura juridica, din punctul de vedere al infiintarii societatii, se potriveste cel mai bine obiectivelor sale de natura economica pe termen mediu si lung, a explicat pentru StartupCafe avocatul Daniel Moreanu. Iata cateva dintre optiunile pe care le au startup-urile din Romania.

Pe langa societatile pe actiuni, cateva dintre modalitatile potentiale de organizare a unei firme sunt:
  • societatile cu raspundere limitata (SRL),
  • societatile in comandita simpla (SCS),
  • societatile in comandita pe actiuni (SCA) sau
  • societatile in nume colectiv (SNC).
O diferenta importanta intre tipurile de societati mentionate mai sus este legata de raspunderea potentiala a actionarilor/asociatilor pentru garantarea indeplinirii obligatiilor asumate de companie, explica avocatul Daniel Moreanu.

Spre exemplu, asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii comanditati in societatea in comandita simpla sau in comandita pe actiuni raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale. Creditorii societatii se vor indrepta mai intai impotriva acesteia pentru obligatiile ei si, daca societatea nu le plateste in termen de cel mult 15 zile de la data punerii in intarziere, se vor putea indrepta impotriva acestor asociati.

Prin opozitie, actionarii, asociatii comanditari, precum si asociatii din societatea pe actiuni ori cu raspundere limitata raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris (pentru SRL-uri, capitalul social minim este de 200 lei, iar in cazul SA-urilor 90.000 lei).

Tocmai de aceea, SA-urile si SRL-urile sunt cel mai de uzitate tipuri de societati intalnite in practica, ceea ce nu inseamna ca societati foarte mari din Romania nu sunt organizate sub alte forme societare [spre exemplu, ca societati in comandita simpla (SCS)].

Reamintim ca poti incepe, insa, afaceri si ca persoana fizica autorizata (PFA).

Ce optiuni ai cand vrei sa faci un exit


Exista doua potentiale modalitati utilizate prin care se poate face exit-ul dintr-un business.

  • Prima modalitate este vanzarea actiunilor/partilor sociale, in intregime, catre un investitor. In astfel de cazuri, de obicei, conditia este ca managementul sa se pastreze cel putin 1-2 ani dupa momentul exit-ului.
  • A doua modalitate este de cesiune in parte a actiunilor/partilor sociale, iar aici, din nou, fondatorii trebuie sa decida daca vor sa pastreze sau nu controlul luarii deciziilor asupra companiei. In unele societati, investitorul nu va accepta sa achizitioneze un pachet de actiuni/parti sociale care sa nu ii ofere controlul in luarea deciziilor.


Avocat Daniel Moreanu

Aspectele de natura juridica ce trebuie urmarite in ipoteza unui exit sunt multiple pornind de la garantiile sau, respectiv, limitarea garantiilor oferite cumparatorului, pana la posibilitatea rezolutiunii ("intoarcerii vanzarii") in cazul aparitiei unor evenimente neprevazute sau cu impact negativ, ca sa dam doar cateva exemple. Este recomandabila asistenta juridica specializata pentru ceea ce se numeste, in limbaj corporatist, procesul de merger&acquisition (M&A - sau, pe romaneste fuziuni & achizitii).

Cum iti poti stimula angajatii prin metoda "profit sharing"


Stimularea angajatilor, mai ales a celor care fac parte din managementul de top si de mijloc al unei companii, prin oferirea unui numar de actiuni in cadrul societatii, reprezinta o modalitate des uzitata in jurisdictiile cu experienta in domeniu, fiind considerata drept un mijloc de recompensare a angajatilor, in general, si a celor care au o influenta decisiva asupra succesului companiei, in special.

Planurile de profit sharing pot fi variate ca structura si complexitate, oferirea de actiuni in cadrul societatii reprezentand doar una dintre modalitati.

Si in Romania exista companii care au decis sa isi fidelizeze, spre exemplu, CEO-ul prin oferirea unui numar de actiuni in cadrul societatii. Una dintre potentialele modalitati este garantarea achizitionarii actiunilor la un anumit pret, in cadrul procesului de bonificare, in masura in care compania atinge anumiti indicatori economici pentru o perioada de timp, a mai explicat avocatul Daniel Moreanu.

Citeste si:

RESURSE VIDEO: PFA sau microintreprindere? Cum iti organizezi afacerea in 2016

Vrei sa intri in afaceri? 12 pasi esentiali pana la startup
Parallax

Vizualizari
5682
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri