Vlad Barza

Platforma de audio-streaming SoundCloud exceleaza la numarul de utilizatori, dar nu si la profitabilitate

Imagine principala
Platforma de audio-streaming SoundCloud exceleaza la numarul de utilizatori, dar nu si la profitabilitate
Despre SoundCloud nu se scrie la fel de mult ca despre Spotify, cel mai valoros startup european, insa platforma de audio-streaming SoundCloud are mult mai multi utilizatori datorita unui model de business care incurajeaza activ cresterea numarului de useri. Problema este ca "YouTube-ul" domeniului audio, asa cum e numit startup-ul cu sediul in Berlin, trebuie sa obtina anul acesta o runda semnificativa de finantare pentru a ramane in business.

SoundCloud a fost fondata de doi suedezi la Stockholm, in 2007, iar sediul a fost mutat la Berlin. Compania era evaluata la 700 milioane dolari in 2014, cand a primit ultima runda de finantare, iar numarul de useri comunicat era foarte mare: 175 milioane dolari.

Compania a avut insa pierderi de 39 milioane euro anul trecut si este de asteptat sa ramana pe pierderi si intre 2016 si 2018 fiindca a inceput de putin timp sa aiba venituri si nici nu are un model de afaceri care sa insiste pe monetizare, ci business-ul incurajeaza userii sa puna continut, pentru ca volumul de utilizare sa creasca.

Comparatia cu Spotify, cea mai mare companie de streaming audio, este edificatoare. Spotify are mult mai putini useri - 75 milioane - insa obtine venituri mult mai mari si este de zece ori mai valoroasa decat SoundCloud.

SoundCloud a inceput in 2014 sa semneze acorduri de licentiere cu cativa giganti ai industriei muzicale pentru a obtine venituri, avand intelegeri cu Warner Music Group si Universal Music Group, dar nu si cu Sony Music Entertainment.

Concurentii din domeniu obtin finantari mari, semn ca este loc de crestere. Americanii de la Pandora au obtinut 300 milioane dolari in decembrie, iar francezii de la Deezer au obtinut 100 milioane euro de la Access Industries si Orange dupa abandonarea unui IPO ce fusese planificat.

Spotify, liderul pietei, a obtinut jumatate de miliard finantare acumk opt luni si vrea sa mai obtina inca pe atat prin imprumuturi din obligatiuni convertibile.

Surse: Financial Times, TechCrunch
Parallax

Vizualizari
121
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri