Vlad Barza

De ce companiile mari sunt reticente in a cumpara startup-uri mici din tehnologie

Imagine principala
De ce companiile mari sunt reticente in a cumpara startup-uri mici din tehnologie
Marile companii cumpara mereu startup-uri care au dezvoltat idei excelente, insa decizia nu este luata usor si exista suspiciuni de ambele parti. Pentru companiile foarte mici, preluarea de catre o multinationala poate fi pasul ce permite ideeii sa devina realitate, insa marile companii sunt foarte atente la detalii si detesta lucrurile neclare, astfel ca tranzactia poate cadea usor. Despre obstacolele ce stau in calea preluarii, puteti citi in articol.

De cateva ori pe an apar stiri ce arata ca gigantii din tehnologie cumpara cu sume uriase de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de dolari mici companii care au doar cativa angajati, insa au creat lucruri excelente. Lucrurile nu sunt deloc simple pentru parafarea unor astfel de tranzactii.

Procedeul prin care o companie mare cumpara un startup care i-a starnit interesul poate fi lung si plin de obstacole deoarece este foarte posibil sa existe suspiciuni de ambele parti. Cei care vand,  considera in multe cazuri ca primesc un pret prea mic, iar compania mare care face achizitia vrea sa se asigure ca startup-ul preluat este intr-adevar valoros si util pentru proiectele viitoare.

Insa cateva aspecte fac ca marile companii sa fie reticente cand cumpara startup-uri, iar daca fondatorii business-ului tin cont de cateva lucruri, sansa ca un "deal" bun sa reuseasca este mult mai mare.

In cazul in care in contabilitatea micii companii sunt lucruri neclare sau nereguli serioase, multinationala ar putea renunta la achizitie. Integrarea din punct de vedere contabil a unei companii mici intr-una mare nu este complicata, insa cu conditia ca in compania preluata sa nu fie probleme grave in "scripte".

Lipsa unor documente esentiale poate si ea sa anuleze o posibila tranzactie. O companie cumpara un startup pentru o idee sau un serviciu care ii va fi de folos, insa daca nu exista toate documentele care sa sustina ideea si dezvoltarea ei, totul a fost in zadar. O scuza precum "documentul X s-a pierdut cand ne-am mutat sediul", este nepermisa

Proprietatea intelectuala este un alt aspect care trebuie tratat cu grija de compania care face achizitia. Daca se gasesc nereguli legate de brevetele de inventie, mai tarziu, cand ideea va fi devenit produs viabil, pot aparea litigii costisitoare. Si contractele angajatilor trebuie analizate pentru a se vedea in ce cazuri lucrurile create de acestia NU apartin companiei.

Inaintea unei achizitii, compania mare care cumpara un startup se asigura ca nu exista probleme intre fondatori, investitori sau/si fosti angajati. Daca micuta companie preluata va deveni in cativa ani puternica divizie a companiei care a preluata-o, ar fi posibil ca fosti investitori sau actionari sa vina cu pretentii, vazand ca este rost de bani. Tocmai de aceea, trebuie inca de la inceput verificate toate documentele pentru a nu aparea in cativa ani pretentii nejustificate.

Si o cunoastere buna a echipei si a mediului de lucru este necesara inaintea luarii deciziei de achizitie. In plus, daca fondatorii micii companii vor fi pastrati si dupa preluare la conducerea acesteia, trebuie din start stabilit sub ce forma se va face acest lucru. Fie ca au fost doi, trei sau cinci fondatori, intre ei exista orgolii ce se pot transforma in certuri dupa preluare, astfel ca trebuie decis exact fiecare ce functie va ocupa si mai ales cine va fi seful.

Sursa: business2community.com
Parallax

Vizualizari
18
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri