Vlad Barza

Silicon Valley vs Romania - Cum se poarta discutia pentru obtinerea finantarii si care este echipa ideala de fondatori

Imagine principala
Silicon Valley vs Romania - Cum se poarta discutia pentru obtinerea finantarii si care este echipa ideala de fondatori
​In Silicon Valley nu este usor sa reusesti sa creezi un startup de succes, fiindca dupa ce ai o idee buna, trebuie sa obtii si finantare, iar pentru asta trebuie sa treci un "examen" greu cu cei dispusi sa-ti dea o sansa. Cum arata echipa ideala a unui startup de succes, ce vor sa stie potentialii finantatori si despre cat de diferiti sunt antreprenorii americani fata de cei romani puteti citi in interviul realizat cu reprezentantii Gemini Solutions, o companie locala ce are angajati si in Silicon Valley si lucreaza in special cu startup-uri de acolo.

Gemini Solutions este o companie care s-a infiintat in 2005, obiectul prinicpal de activitate este dezvoltarea software, iar partea interesanta este ca o serie de clienti sunt startup-uri din Silicon Valley. Intr-un interviu pentru StartupCafe, directorii Gemini Solutions au povestit cum vad diferentele dintre Romania si Silicon Valley cand este vorba de antreprenoriat, finantare si dimensiunea echipei ideale a unui startup.

Serban Tir, director tehnic al companiei, spune ca in Silicon Valley sunt o serie de tendinte in functie de perioada. Acum cativa ani era trend-ul cu retelele sociale si aveai foarte mari sanse sa obtii milioane de dolari finantare daca puteai construi o retea sociala cu sute de mii de useri. "Daca veneai cu o idee din alt domeniu, chiar daca era extrem de promitatoare, nu prea aveai cum sa obtii finantare". In prezent, tendintele din Silicon Valley indica internet of things, aplicatii de mobile si domeniul big data.

Dar ce se intampla cand fondatorii unui startup se duc sa obtina finantare? "Cand antreprenorii se duc sa discute pentru obtinerea unei investitii, cei care au bani le pun in fata un checklist, o lista de intrebari de genul: Cat te costa sa cresti baza de useri?, Cat te costa fiecare user adaugat?, Cum intentionezi sa monetizezi aplicatia?, Ce concurenta ai?. Sunt intrebari bine definite.", spune directorul tehnic al Gemini Solutions.

Ce se intampla insa daca antreprenorul raspunde exact ce ar vrea investitorul sa auda, incercand sa-l induca in eroare? Serban Tir spune ca investitorul se uita foarte mult la echipa si se gandeste la ce incredere ii inspira. Nu doar ideea este luata in seama.

El mai spune ca e foarte important ca, pitch-ul, prezentarea menita sa aduca finantarea, sa fie realist, insa si mai important este ca antreprenorii sa stie ca dimensiunea ideala a unei echipe ce fondeaza un startup este de trei oameni. Chiar daca acesti trei oameni au mai avut esecuri, este esential ca au ramas impreuna. Esecul este privit ca o invatatura suplimentara. "In Californa a doua oara iei bani mai usor daca ai avut prima oara un esec, fiindca ai invatat cum stau lucrurile", completeaza Theodor Nissim, CEO Gemini Solutions.

El spune ca, in cazul ideal, un startup ar fi fondat de  un "trio" format dintr-un un om tehnic, un om de business si de cineva care sa faca jonctiunea (un designer, un om de produs). "Cand sunt mai mult de trei deja este prea mult"

"De baza este regula de trei. La un singur om este monolog, la doi este un dialog, noi vrem o discutie.(...) Un scaun poate sta pe trei picioare, insa daca de exemplu sunt sapte fondatori, deja fiecare va spune ca ideea lui este mai buna si nu e deloc ok pentru afacere"
, completeaza Theodor Nissim.

Problema nu este doar numarul, ci si specializarea. "Ce am observat este ca in Romania, desi echipele sunt formate din doi-trei oameni, ei au aceleasi competente, adica sunt trei programatori de la automatica. Asta nu e bine fiidca toti sunt concentrati pe scris cod si nu ii preocupa altceva. Sau in alte cazuri sunt trei oameni de business care nu au nicio tangenta cu ce se poate face", spune directorul tehnic al Gemini, Serban Tir.

O alta diferenta este legata de contextul istoric "In Romania exista si o anumita lipsa de pragmatism care vine si dintr-o lipsa a traditiei locale. Antreprenoriat nu a existat pana in 89', dupa acel moment insemna in special oferirea de servicii catre clienti mari din Vest si antreprenoriat in sine se poate spune ca exista doar in ultimii sase ani. In Silicon Valley fac asta de zeci de ani si mai ales sunt foarte aproape de sursa banilor", spune Serban Tir.

Cum difera insa afacerile pornite de un grup de prieteni aici fata de cele din Silicon Valley? Sunt cu mai mult succes acolo? Certurile apar mai rar? Serban Tir spune ca in SUA se pune mult mai mult pret pe cate si pe contracte stufoase. "Am stat de vorba cu antreprenori romani care nu stiau cui apartine codul sursa. Ei bine, acolo aceste lucruri se definesc foarte bine pentru ca la inceput, cand te duci la un investitor sa ceri bani, el te va intreba sigur cine are drept asupra codului. Daca spui ca e unul care a plecat si nu mai dai de el, pierzi totul inainte de a incepe. In cultura lor este foarte clar ca atunci cand te duci la un investitor, trebuie sa ai acte pentru tot, in caz ca afacere se destrama si fie clar ce obligatii si ce drepturi ii revin fiecaruia".

Theodor Nissim, seful companiei, spune ca sunt multe exemple in care membrii unei familii au fondat si dezvoltat cu succes un startup sau cand tatal, fiul si o persoana fara legatura cu ei a ceat o afacere de succes. "Daca e sa se certe, sa cearta si cei din familie, dar si oamenii de pe strada".

Au fost cazuri in care oamenii au avut o idee excelenta la timpul potrivit, s-au incadrat in tendinta obtinand si promisiuni ferme pentru finantare, insa totul s-a destramat dupa ce fondatorii s-au certat.

Despre companie

Gemini Solutions activeaza pe domeniul consultantei IT, avand ca obiect principal de activitate dezvoltarea software si domenii conexe, precum analiza de business, analiza de sistem si mentenanta. O buna parte dintre clienti sunt startupuri din Silicon Valley. Sediul central este in SUA, iar in Romania exista cateva birouri (Bucuresti, Cluj, Iasi).

Compania are peste 100 de angajati, departamentul R&D fiind integral in Romania, in timp ce in Silicon Valley este o echipa redusa ca numar.

Compania s-a infiintat in 2005 si cifra de afaceri a crescut in fiecare an cu ponderi inre 10-40%, cu exceptia lui 2009 cand a scazut. Anul trecut business-ul a crescut cu 25-30%.

In 2015 compania a angajat 20 de persoane, iar anul acesta ar putea adauga intre 40 si 80 de angajati. Gemini are printre clienti si "unicorni" adica startup-uri ce valoreaza peste un miliard de dolari din domenii precum retele sociale sau aplicatii mobile.
Parallax

Vizualizari
164
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri