Vlad Barza

Antreprenorii devin tot mai vizibili in Orientul Mijlociu, zona unde startup-urile aveau o prezenta stearsa pana de curand

Imagine principala
Antreprenorii devin tot mai vizibili in Orientul Mijlociu, zona unde startup-urile aveau o prezenta stearsa pana de curand
Antreprenorii din orase precum Amman, Beirut, Cairo si Dubai s-au zbatut in trecut fiindca nu puteau obtine finantari si nici nu aveau de unde sa invete cum sa dezvolte un business de succes. Insa in ultimii ani lucrurile s-au schimbat mult in bine, marile fonduri de investitii sunt si ele prezente si in special Egiptul se anunta o destinatie din ce in ce mai promitatoare, scrie TechCrunch. Regiunea Orientului Mijlociu devine si subiectul unor tranzactii importante si se anunta ani interesanti pentru cei care vor sa dezvolte de la zero afaceri.

In zona Orientului Mijlociu sunt multe tari bogate, dar si multe tari "macinate" de conflicte. Regiunea este prezenta in actualitate mai ales prin stirile negative legate de atentate si fundamentalism islamic, stirile pozitive despre proiecte economice de succes fiind foarte rare.

Startup-uri de succes exista in regiune, insa, raportat la populatie, exista mult mai putine decat in SUA, Europa, India sau Coreea de Sud.

Tarile din regiune nu au putut crea un ecosistem puternic de startup-uri tehnologice. Mai multi factori au dus la aceasta situatie, iar unul dintre ei tine de numarul foarte mic de ingineri extrem de buni.

Din pacate, in regiune exista putine locuri de unde antreprenorii pot invata sa dezvolte business-ul si mai ales ce lucruri sunt prioritare. Lucrul este foarte important deoarece, in multe cazuri, un mic business poate face bani dupa cativa ani, iar creatorii acelui business trebuie sa inteleaga asta inca de la debut si sa se pregateasca suficient.

Si cadrul legislativ este invechit si nu ajuta lucrurile. Birocratia este mare, companiile pot concedia greu si angajarile se fac dificil, neclare fiind si legile privind brevetele de inventie. In plus, in tarile Occidentale exista legi care favorizeaza companiile de tehnologie, scutindu-le de diverse taxe. In tarile din Golf astfel de ajutoare, fie nu exista, fie sunt abia la inceput.

Insa lucrurile se imbunatatesc rapid si un semn extrem de bun in acest sens tine de prezenta marilor fonduri de investitii Intel Capital, International Finance Corporation, Oak Investment Partners, Lumia Capital si 500 Startups.

In special Egiptul a devenit o destinatie interesanta, fiind o piata uriasa cu peste 80 de milioane de locuitori. De exemplu, fondul de investitii Sawari Ventures a investitit in noua startup-uri sume ce variaza intre 250.000 si un milion de dolari, iar acceleratorul de startup-uri Flat6Labs din Cairo a finantat 100 de startup-uri cu 100 de milioane de dolari.

500 Startups a anuntat lansarea unui fond cu buget de 30 milioane dolari pentru antreprenorii din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, planul fiind ca startup-urile selectate sa primeasca fiecare intre 50.000 si 100.000 dolari. 500 Startups investeste in companii ce valoreaza intre unu si cinci milioane de dolari, iar Dave McClure, fondator al 500 Startups, spune ca ar fi foarte posibil sa vedem un exit-uri de peste 250 milioane dolari din regiune.

Prezenta 500 Startups si a altor organizatii mari a atras atentia asupra potentialului Orientului Mijlociu ca destinatie viabila pentru investitii in companii noi.

Deja exista o serie de tranzactii importante in regiune. La inceput de an compania kuweitiana de livrari online de mancare Talabat,com a fost cumparata de Rocket Internet cu 170 milioane dolari.

In 2014 compania turca Yemeksepti a fost vanduta cu aproape 600 milioane dolari, activand tot in domeniul livrari de mancare si tot in 2014 a primit o runda de finantare Souq.com, magazinul online considerat "Amazon-ul lumii arabe".
Parallax

Vizualizari
15
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri