Raluca Abrihan

Cum văd oamenii de afaceri din România ideea de a înlocui o parte dintre angajaţi cu roboți

Imagine principala
roboti

Jumătate din locurile de muncă vor dispărea la nivel mondial, în următorii 20 de ani, iar aproape 250 de milioane de oameni vor fi înlocuiți de roboți, potrivit unor estimări din piaţă. Giganții de pe piața lanțurilor de restaurante, inclusiv fastfood-urile precum McDonald’s, încep deja să îi înlocuiască pe lucrătorii din bucătării și pe ospătari cu roboți din ce în ce mai performanți, iar în industria auto lucrurile sunt şi mai avansate. Cum vad oamenii de afaceri din România aceasta situaţie.

 

Acesta este contextul care face posibilă ascensiunea rapidă a companiilor din domeniul tehnologic. Se întâmplă și în România, unde cele peste 12.000 de bussiness-uri în domeniul tehnologiei raportau, la sfârșitul anului trecut, cifre de afaceri de peste 16 miliarde de lei și profituri de peste 2 miliarde de lei, conform unui studiu realizat de Creditinfo România, companie specializată în furnizarea produselor și serviciilor de management al riscului comercial.

În agricultura românească au fost introduse deja tractoarele fără șofer, supravegheate de un singur operator care coordonează, din fața unui computer, zeci de mașini agricole. Asemenea tractoare sunt folosite în Banat, Bucovina și în Insula Mare a Brăilei. Acestea sunt doar câteva activități care fac parte din ceea ce poate fi denumită a patra revoluție industrială, spun antrprenorii în cadrul conferinței „Afacerile viitorului. Viitorul afacerilor”, organizat de Elite Business Women.

Cea de a patra revoluție industrială, bazată pe cercetare științifică și evoluții tehnologice, care se petrece deja, nu ar trebui să ne prindă nepregătiți și fără o viziune clară. Ar trebui să investim deopotrivă în creativitate și în tradiție. Din pacate, legislația din prezent nu încurajează acest lucru. Costurile brevetării invențiilor românești sunt de peste două ori mai mari decât în Germania și de trei ori mai mari decât în Polonia, iar procedurile noastre de două ori mai lungi decât în Coreea de Sud. În aceste condiții, n-avem cum să fim competitivi pe piața mondială”, a declarat Andreea Paul, care a prezentat raportul „Afacerile viitorului. 12 mega-tendințe tehnologice care resetează viitorul afacerilor, meseriile și economia viitorului”, realizat de think-tank-ul INACO - Inițiativa pentru Competitivitate.

Transformarea digitală poate ajuta afacerile să supraviețuiască în vremurile de astăzi și să devină mai competitive în cele de mâine.

Speranța de viață a primelor 500 de firme listate de Fortune ca fiind cele mai bune este de sub 50 de ani. De ce? Pentru că aceste firme ratează să se adapteze la schimbările din mediul extern”, a declarat Bianca Tudor, fondator și președinte Elite Business Women.

Aplicabilitatea dezvoltărilor tehnologice este practic fără limite. Orice afacere are de profitat, orice business poate inventa, poate adapta.

Am dezvoltat platforma de comenzi de mâncare pornind de la nevoile consumatorilor. Am identificat încă de la început lucrurile unde se puteau aduce îmbunătățiri (cum ar fi plata separată la comenzile de grup, etichete personalizate pe caserole, traducerea meniului în mai multe limbi etc). Încurajați de utilizatorii fideli și de potențialul pieței de livrări de mâncare din România, am ajuns în scurt timp să aducem peste 1 milion de comenzi restaurantelor partenere, generând doar în 2016 peste 5 milioane de euro în plus pentru ele, în comenzi”, a declarat Ciprian Costa, administratorul Cloud Treats România, compania clujeană care a lansat serviciul hipMenu, premiat cu Best User Experience in Romania în 2016, la Central European Startup Awards.

Totodată, Irinei Vijoli, Technology Insider & Business Innovator arată că există companii care pot instala senzori pe liniile de producție și pot modela software activitatea pentru monitorizare la distanță sau mentenanță predictivă. Oferă rapoarte de activitate în timp real și trenduri de evoluție a activităților curente – disponibile chiar de pe telefon. Situația consumului de apă și energie, relativ și absolut, se află la un click distanță. Iar costul unei astfel de soluții poate fi de la 1.000 și până la 20.000 dolari/lună”.

Romania are 11 roboti la 10.000 de lucratori industriali, in timp ce in Polonia numarul acestora este de 28, iar in Ungaria de 57 de roboti la 10.000 de lucratori industriali. Cehia este cea mai dezvoltata piata central si est europeana, cu aproape 100 de roboti la 10.000 de muncitori, potrivit Federatiei Internationale pentru Robotica si companiei Universal Robots.

"Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, Romania are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea si robotizarea unor sectoare intregi din domeniul industrial. Trebuie sa eliberam rapid forta de munca prinsa in activitati repetitive si anoste pentru a putea face loc activitatilor specifice productiei cu valoare adaugata ridicata. Experienta tarilor precum Ungaria sau Polonia a aratat ca procesele de automatizare si robotizare au mers mana in mana cu cresterea salariilor si a numarului de posturi disponibile in industrie", a declarat Horia Stanese, Business Development Manager, Universal Robots, compania care a inventat robotul industrial care lucreaza alaturi de angajat.

Tara noastră are circa 2 milioane de angajati in industrie, ceea ce inseamna un stoc de 2.200 de roboti industriali instalati, conform cifrelor Federatiei Internationale de Robotica. Pentru a ajunge la nivelul mediu de robotizare al regiunii, de 60 de roboti la 10.000 de muncitori, economia romaneasca are nevoie asadar de circa 10.000 de roboti industriali.

Citeste aici mai multe despre robotii colaborativi

Parallax

Vizualizari
1394
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri