Raluca Abrihan

Antreprenor german in Romania: Uitaţi de Silicon Valley. Să construieşti un startup în România are mai multă logică

Imagine principala
robert knapp

De ce nu ai alege să îţi faci o firmă în ţările din Europa de Est, unde salariile şi cheltuielile sunt mult mai mici? Se întrebă Robert Knapp, antreprenor german, care în 2011 înfiinţa, în Bucureşti, CyberGhost o companie din domeniul securităţii datelor, cu toate că toţi cei din jurul lui îl descurajau spunându-i că e absurd să alegi o piaţa ca cea româneasca, notează publicaţia Zdnet.com.
 

Prietenii îl spuneau că e de-a dreptul periculos să vină într-o ţară din lumea a treia, pe care toţi oamenii civilizaţi ar trebui să o evite. De altfel, el recunoaste că în afară de legenda lui Dracula şi vamipri, Nicolae Ceauşescu sau Gică Hagi, nu ştia mai nimic despre România.
 

Pentru a-şi deschide afacerea aici a împrumutat 100.000 de euro de la investitori, s-a mutat la Bucreşti în 2011, iar 6 ani mai târziu continuă să facă afaceri aici.
 

“N-am fi avut acelaşi succes nicăieri în altă parte. În Germania am fi închis firma după un an şi jumătate, iar în Silicon Vallez, după doar câteva luni”, spune Robert Knapp.
 

Softul construit de compania lui are în prezent 179.000 de abonaţi şi peste 1,5 milioane de utilizatori activi.

În urmă cu circa două luni el şi-a vândut firma către compania israeliană Crossrider, cu peste 9,2 milioane de euro. A rămas la conducerera companiei şi probabil se pregăteşte să facă noi investiţii în startup-uri locale.

Decizia de a deschide un startup în România s-a bazat pur şi simplu pe logică. Nu aveam cunoştinţe aici. Oscilam între Silicon Valley, London, Berlin şi Tel Aviv, care de altfel sunt cele mai faimoase locuri în rândul startup-urilor din tehnologie”, povesteşte antreprenorul.

Însă în căutarea unui loc potrivit pentru a lansa o firmă a aflat că ar exista şi România pe lista posibilităţilor după ce a remarcat că multe firme din Siliocn Valley lucrau cu echipe aflate aici, în România. Apoi a văzut că toţi giganţii industriei IT au centre de cercetre aici, drept urmare a speculat că aici se găsesc mulţi oameni talentaţi pe acest domeniu.

Apoi, la modul cel mai sincer, recunoaşte că faptul că salariile – incomparabil mai mici aici decât în Germania, ca să nu mai vorbim de Silicon Valley –, a fost un factor care a cântărit foarte mult, apoi chiriile sunt mai mici. Drept urmare cei 100.000 de euro pe care îi avea la dispoziţie să îşi deschidă o afacere căpătau o cu totul altă valoare aici, faţă de oricare dintre oraşele mai sus enunţate.

Totodată, el spune că spre deosebire de cei din ţara lui, românii se adaptează mult mai uşor la diferinte cerniţe ale joburilor, sunt autodidacţi şi mult mai motivaţi să facă trebă bună.

Angajaţii lui sunt foarte responsabili şi au un simţ al eticii muncii extrem de dezvoltat: “România este singura ţară unde protestele de înlaturare a unui guvern şi de susţinere a luptei anticorupţie au avut loc între 7.00 şi 11.00 seara, mai multe zile la rând, pentru că oamenii trebuiau să se ducă şi la muncă în ziua următoare”, spune Knapp.

Totuşi, pentru că piaţa locală este prea mică pentru ca un start-up să aibă succes trebuie să gândească la scară largă, la nivel global, ceea ce i-ar putea ajuta să creeze produse şi servicii care să domine întreaga lume.

Desigur, ar fi absurd să credem că totul e “lapte şi miere” pentru antreprenorii care investesc în România, există încă foarte multe probleme precum cele legate de instabilitatea legislativă sau corupţia, dar punând toate aspectele în balanţă, România rămâne o ţară foarte bună pentru investiţii în startup-uri, in special pe zona de IT, explică Robert Knapp, un domeniu în care vrea să continue să investestască, mai ales în startup-uri româneşti care dezvoltă produse de cybersecurity.

Parallax

Vizualizari
5949
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri