Raluca Abrihan

Catapulta ce trimite obiecte în spaţiu – Un alt startup ce vrea să facă lansări spaţiale în varianta low cost

Thumbnail

SpinLaunch creeză o nouă metodă de a trimite obiecte în spaţiu, care să nu utilizeze cunoscutele rachete. Este vorba despre o catapulta. Fondatorii startup-ului lucrează de aproape 4 ani la acest proect, ţinut secret până acum, prin care promit lansarea de obiecte în spaţiu la costuri mult mai mici chiar şi decât rechetele proudse de SpaceX, una dintre cunoscutele firme ale lui Elon Musk.

Ideea SpinLaunch este de a trimite obiecte în spaţiu, în special sateliţi, fără să folosească agenţi chimic de propulsie. O catapultă n-ar avea nevoie de combustibilul şi resursele costisitoare de care are nevoie o rachetă, chiar dacă vorbim de SpaceX, firma creată de Elon Musk, ce lasează astfel de rachete la costuri relativ reduse. SpinLaunch are la bază o centrifugă uriaşă ce ajută la stocarea energiei, ce este apoi transferată în catapultă, ce ar putea trimite obiecte către orbită cu o viteză de circa 4.800 de kilomentri pe oră.

Costul lansării de obiecte în spaţiu cu ajutorul catapultei SpinLaunch este estimat la circa 500.000 de dolari, în timp ce o lansare de rachete costă între 5 şi 100 milioane de dolari, scrie TechCrunch.

Fondatorul acestui startup este Jonathan Yaney, un pasionat al aeronauticii, care în urmă cu câţiva ani lansa startup-ul Titan Aerospace – producător de drone cu încărcare solară, firmă ce a fost în 2014 cumpărată de Google.

Din banii obţinuţi în urma tranzacţiei cu Google, Yaney a început sa lucreze la noul său proiect, SpinLaunch, care a reuşit în primă fază să obţină finanţări de circa 10 milioane de dolari, iar acum se află în discuţii pentru încă o rundă de finanţare de 30 milioane de dolari. Proiectul a fost ţinut secret şi nici acum site-ul companiei nu poate fi accesat fără un cond de utilizator.

Mai mult, proiectul creat de Yaney vine cu destul de multe provocări. NASA a încercat de mai multe ori să dezvolte o astfel de catapultă, dar nu a reuşit să creeze ceva funcţional la costuri eficiente. Iar specialiştii susţin că o problemă pentru proiectul lui Yaney ar fi ridicată de rezistenţa aerului asupra încărcăturii ce urmează a fi lansată în spaţiu. Cu alte cuvinte, atmosferă Pământului este atât de densă încât obiectul lansat s-ar putea izbi de atmosferă, ca şi cum ar da de un zid, iar orice obiecte din încărcătură ar trebui să fie construite în aşa fel încât să reziste la un asemenea impact.

Însă fondatorul SpinLounch susţine că proiectul a fost testat cu succes în ultimii trei ani şi aproape toate riscurile au fost eliminate.

Citşte mai multe despre acest proiect pe TechCrunch.com

Parallax

Vizualizari
3300
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri