Claudiu Zamfir

VIDEO Idee inovatoare românească, prezentată în competiția Ideas from Europe. Cum s-a descurcat această tânără pe scenă (corespondență din Estonia)

Thumbnail

11 idei inovatoare au fost selecționate, joi, la Tallinn, în finala concursului Ideas from Europe, susținut de Uniunea Europeană. Ideile, prezentate la o sesiune de pitching în capitala Estoniei, abordează domenii de la apicultură până la producția de energie. România a fost reprezentată în semifinala de la Tallinn de un startup din domeniul medical, dar nu a reușit să meargă mai departe de data aceasta. Intră în articol și vizioneză prezentarea făcută de concurenta din România.

Startupul românesc ENTy, care vine cu o soluție tehnologică de evaluare medicală, a reprezentat România la sesiunea de pitching din cadrul conscursului de idei inovatoare Ideas from Europe, care a avut loc, miercuri, la Tallin.

Ideea românească a fost prezentată de Flavia Oprea, business developer al ENTy.

ENTy este acronimul cuvintelor ear (ureche), nose (nas), throat (gât) și vrea să ofere medicilor o soluție de a emite evaluări bazate pe date. Soluția constă într-un dispozitiv mai ușor, portabil, cu costuri reduse, care generează indicatori numerici, ușor de interpretat - susține tânăra inovatoare roomâncă.

Anul trecut, Flavia Oprea, Iulian Mateșică și Cristian Alexandrescu, trei studenți de la Politehnica bucureșteană, cu proiectul lor ENTy, au caștigat  Premiul I la categoria Inovație a concursului international Microsoft Imagine Cup 2016. Tinerii au obținut, la Seattle, SUA, 50.000 de dolari și oportunități de metorat.

Atunci, ideea ENTy venea cu o altă aplicabilitate. Dispozitivul realizat de cei trei, de marimea unei chei, era purtat de pacient pe spate sau pe ceafă, și îl ajuta să-și mențină o pozitie corectă a coloanei și o postură optimă a întregului corp, pornind de la semnalul transmis prin  urechea internă.

Dispozitivul ENTy fusese deja testat de medici cu ajutorul a 500 de pacienți, după cum susțineau atunci studenții.

Astfel, conceptul a fost văzut ca pe o buna bază de constituire a unei afaceri în domeniul dispozitivelor medicale.

LISTA finaliștilor Ideas from Europe 2018

În urma sesiunii de pitching de la Tallinn, joi, juriul a selectat 11 idei inovatoare care să meargă mai departe, în fiala Ideas from Europe,  care va avea loc la Haga, anul viitor, pe 24 aprilie.

Inovatorii finaliști sunt din: Polonia, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Suedia.

”Juriul a constatat că aceste idei sunt cele mai inovatoare și consideră că acestea vor avea cel mai mare impact asupra societății noastre” - spun organizatorii competiției susținute de Comisia Europeană.

Aceasta este lista celor care s-au calificat în finala din Olanda, din 2018:

  • 1. Julien Penders - Bloomlife (Belgia): Bloomlife își propune să accelereze progresele pe termen lung pentru a îmbunătăți sănătatea mamelor și a copiilor. Printr-o combinație de tehnologii, date științifice și expertiză medicală, startupul belgian susține că ajută femeile și profesioniștii să obțină răspunsuri în care pot avea încredere.

 

  • 2. Klaus B. Pederson - Too Good to Go (Danemarca): Startupul se laudă cu o "o soluție practică pentru piața alimentelor", asfel încât să fie combătută risipa de hrană.  Printr-o aplicație de mobil, TGTG, cei care au nevoie află unde găsesc alimente care urmează să fie arucate. Astfel devine disponibilă o cantitate suplimentară de hrană - too good to go - pentru a fi colectată imediat  înainte ca un restaurant sau un magazin să își închidă serviciul de mic dejun, prânz sau cină.

 

  • 3. Steffen Preuss - Ichò (Germania): Activând în domeniul medical, startupul german susține că oferă o "soluție asupra problemei uriașe care este demența, fiind un dispozitiv practic care aduce o ameliorare". Ichò se consideră o firmă inovatoare care dorește să îmbunătățească modalitățile de comunicare pentru persoanele cu probleme cognitive. Folosind muzica, luminile și vibrațiile, vrea să dea o voce nouă oamenilor cu impedimente de vorbire și probleme de comunicare.

 

  • 4. Fiona Edwards Murphy - ApisProtect (Irlanda): Acest startup vine cu o soluție pentru crescătorii de albine, care astăzi se confruntă cu o criză globală. De la sfârșitul anilor '90, o serie întreagă de dăunători și de boli ale albinelor au devastat stupi pe întregul glob. ApisProtect folosește senzori care se montează în interiorul stupilor, pentru a monitoriza coloniile de albine.

 

  • 5. Aida Nazarikhorram -  LuxAI (Luxemburg). Startupul își propune să folosească tehnologia pentru a ajuta copiii care suferă de autism. Metoda îl are în centru pe ”QTrobot”, un  roboțel ca un copilaș , foarte interactiv social. Cu o largă gamă de aplicabilități, roboțelul oferă terapie eficientă și acesibilă tuturor și oriunde - susține fondatoarea startupului. "Există un mare potențial în această tehnologie care permite copiilor să interacționeze mai ușor cu roboții" - crede Aida.

 

  • 6. Mark Offerhaus - Micreos (Olanda). Startupul olandez vrea să scoată pe piața medicală un nou concept: primele produse antibacteriene țintite, destinate înlocuirii antibioticelor. Această soluție ar deschide o abordare complet nouă în combaterea bacteriilor din jurul nostru și ar permite tratamentul zilnic preventiv împotriva bacteriilor nedorite.  Mark vede soluția sa ca pe ”o alternativă pentru antibiotice”.

 

  • 7. Artur Racicki - SEEDia (Polonia). Aici vorbim despre producția de energie. SEEDiA susține că va crea produse care colectează energie solară. Bănci solare, standuri și alte produse create de startupul polonez utilizează energia pe care o colectează pentru a alimenta dispozitivele mobile (cu porturi USB și încărcătoare wireless), hotspoturile Wi-Fi, scaunele încălzite, radiourile sau LED-urile. Artur mizează pe o "combinație de practic și modern care va ajuta atât utilizatorii, cât și mediul înconjurător".

 

  • 8. Francisco Duarte - PavNext (Portugalia): Activând în domeniul smart city, startupul portughez vine cu un dispozitiv tehnologic aplicat pe suprafața trotuarului, prin care se preia de la automobilele care circulă pe acolo energia cinetică, cu care apoi este alimentat orașul. De asemena, mașinile își reduc viteza, fără să fie nevoie de acțiunea șoferului, startupul considerând că astfel sporește și siguranța în trafic. "Combinația între producerea energiei și siguranță are un mare potențial", crede inovatorul portughez.

 

  • 9. Mervi Pänkäläinen - Mightifier (Finlanda). Utilizat în domeniul educației și al comportamentului copiilor, Mightifier este un instrument pozitiv de comunicare în doi, cu impact măsurabil pentru sălile de clasă. Soluția îi face pe elevi să experimenteze cât bine este să le faci un bine altora."Aduce într-adevăr o schimbare a comportamentului și îi ajută la reducerea agtesivității în rândul copiilor" - spune tânăra finlandeză care a prezentat această idee inovatoare la Tallinn.

 

  • 10. Tobias Wernius - SpeakUp (Suedia). În același domeniu, al educației copiilor, SpeakUp este o aplicație de mobil care îi ajută pe copii și pe adolescenți să se opună violenței și a hărțuirii și să ajute școlile să ia măsuri. Aplicația suedeză a găsit astfel o cale de comunicare între și cu copiii și adolescenții, cre poate fi folosită în combaterea fenomenului de bullying.

 

  • 11. Stefan Steinberger - Refugee {code} (Austria). Este un program început în anul 2016, prin care li se oferă refugiaților cursuri și traning în programare, pentru a fi integrați pe piața muncii din Austria. Stefan Steinberger a obținut o mențiune specială din partea juriului, care îi permite să urce pe scena finalei de la Haga.

Concursul este organizat de Ideas from Europe, o organizație independentă, cu sprijinul Uniunii Europene, Competiția are loc în cadrul evenimentului SME Assembly, ținut anul acesta la Tallinn, Estonia, țară care deține președinția Consiliului UE în semestrul al doilea al anului 2018.

Parallax

Vizualizari
1327
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri