Eugen Istodor

Zgârcit sau chivernisit? Un istoric îți explică de ce bunul simț al banului e important în viață

Thumbnail

Se spune adesea despre antreprenorii de succes că au ”simțul banului”. Mai exact bunul simț al banului sau, cum spun unii cu o umbră de invidie, ”un soi de talent” în gestionarea atentă, inteligentă, a banilor care le trec prin mână. Cât e însă talent și cât educație sau deprinderi sănătoase dobândite încă din copilărie? Într-un dialog marca Perspektiva, cu Eugen Istodor, istoricul Bogdan Murgescu face o mărturisire: ”Tata m-a învățat să fiu chivernisit!”  

Cheltuitor, chivernisit, zgârcit? Cum ești? Și cine te-a-nvățat ce-i cu banii? Întrebarea asta descrie comportamentul tău de fiecare zi. Ai aici un interviu cu istoricul Bogdan Murgescu, autorul cărții "România și Europa. acumularea decalajelor economice", Polirom, 2010. Este cartea despre înapoierea, corupția, discernământul guvernanților.

Interviul de acum îți pune întrebări legate de conștiinta ta. Chiar am făcut atât de multe greșeli? Și era atât de simplu sa le evit! Ai un videointerviu despre educația financiară a istoricului, da, a ta și a mea.

Copil și adult este chivernisit. Nu intră în aventuri. La criză - taie din plăceri. Tu cum ți-ai trăit banul?

Reporter: Eu am trăit cu o obsesie. România este înapoia Europei Occidentale cu 50 de ani. Obsesia s-a lămurit citind cartea dvs: “Romania și Europa. Acumularea decalajelor economice”. Cu toate astea, după lectura cărții, financiar am greșit în continuare. Prima întrebare e cum ați învățat personal să vă administrați banii? Cercetând, scriind aceste experiente macroeconomice ați fost mai cumpătat?

Bogdan Murgescu: (...) cred că aceluia căruia ar trebui să-i mulțumesc cel mai mult ar fi tatăl meu care, încă de cănd eram elev, mi-a stabilit o alocație lunară pe care trebuia să mi-o chivernisesc cu mare grijă, pentru că, dincolo de alte cheltuieli de altă natură, de exemplu îmbrăcăminte sau alte lucruri importante și/sau costisitoare, pentru cheltuielile mărunte, pe care le decideam eu, nu primeam alte sume de bani decât ce era deja alocat. 

Aveam cam 10 ani pe atunci, deci era o vârstă destul de timpurie. Nu era o sumă foarte mare, dar știam că-i primesc în fiecare lună, pot să-i acumulez, pot să-i cheltuiesc pe toți, e răspunderea mea, și știam, totodată, că pentru multe tipuri de cheltuieli nu primesc altă susținere. Trebuia deci să știu să-mi drămuiesc eu lucrurile. 

Despre zgârcenie

Reporter: Nu v-au speriat banii? 

Bogdan Murgescu: Nu, dimpotrivă, am fost foarte fericit și mândru că am această putere decizională care era, în anumite privințe, mai mare sau mai timpurie decât a colegilor mei de clasă. Începusem atunci să merg pe drumul spre scoală singur. Nu era chiar aproape, locuiam pe Griviței, făceam Școala germană, care atunci era pe Nuferilor, actualul Berthelot, lângă clădirea Radio, și apoi s-a mutat pe Dorobanți, unde este și acum liceul Goethe. Implicit, trebuia să mă descurc și cu biletele de tramvai, sau, când eram grăbit, de autobuz. 

Reporter: Ce-l atragea pe un puști de 10 – 11 ani? Ce vă cumpărați și cum vă retezați tentațiile? Dulciuri, ciocolată, înghețată... 

Bogdan Murgescu: În afară de cheltuielile curente, abonamentul, de pildă, evident că erau diverse lucruri, mai mult înghețata, sigur, pe perioada verii. Dar, cu măsură. Suma nu era atât de mare încât să-mi acopere toate tentațiile. Tocmai asta m-a obligat să fiu prudent, chivernisit.

Reporter: Zgârcit? Care-i diferența, “zgârcit” e perspectiva celui din afară? 

Bogdan Murgescu:  Cred că, mai degrabă,  celălalt te consideră“zgârcit”. În termenul “zgârcit” eu găsesc mai degrabă o acuză decât o autoapreciere. Poți să fii măsurat în cheltuieli, să fii prudent când faci o cheltuială mai mare și să ți-o asumi. Sau, când faci un act de generozitate. Nu este doar o pornire, ci actul este țnsoțit de o reflecție asupra impactului acestei atitudini în raport cu sumele disponibile, gradul considerabil de dez-alfabetizare financiară.

Vezi pe Hotnews versiunea completă a interviului realizat de Eugen Istodor, cu istoricul Bogdan Murgescu.

Parallax

Vizualizari
913
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.592
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.11

expertise: 0.08

rating: 1.592

Articole publicate : 864
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri