Raluca Abrihan

Roboţelul care îi ajută pe copiii bolnavi să scape de izolarea socială: Cum a apărut această idee a unui startup norvegian la care lucrează şi un român

Thumbnail
Video realizat cu echipament Nikon

AV1 este un robot de teleprezenţă realizat de un startup norvegian, No Isolation, unde lucrează Călin Fabri, regional manager al proiectului. Cum funcţionează acest robot care a fost adus şi în România şi care vrea să îi ajute pe copiii bolnavi, în special pe cei care stau cu lunile prin spitale, să nu se rupă de grupul lor de prieteni, să nu piardă ce se predă la şcoală sau chiar să poată “ajunge” la un concert mult visat.

 

Calin Fabri, inginer specializat în geodezie, a plecat în urmă cu câţiva ani în Norvegia, imediat după terminarea facultăţii, a lucrat o periodă pentru mai multe companii multinaţionale, iar apoi s-a apucat să îşi construiască propriul startup. N-a avut succes din prima, dar asta nu l-a împiedicat să mai încerce. A cunoscut-o la un moment dat pe Karen Dolva, co-fondatoarea startup-ului No Isolation şi s-a hotărât să se alăture proiectului la care lucra încă de atunci mica firmă norvegiană, AV1.

Fiind în lumea startup-urilor m-am gândit că eu niciodată nu voi mai lucra pentru o corporaţie. Am stat şi m-am gândit care este jobul meu de vis şi mi-am zis: eu am fost lider pentru o echipă de 3 persoane şi stiu cât de greu este şi cât de important este să ai un lider bun în dezvoltarea echipei, aşa că vreau să lucrez pentru cineva care are un startup şi mai bun decât mine.

Tocmai când mă confruntam cu aceste probleme am cunoscut-o pe Karen şi am aflat cât s-a luptat timp de doi ani să aducă pe piaţă acest produs şi am i-am propus să lucrez pentru startup-ul ei, povesteşte Călin.

AV1 ajută copii bolnavi să fie prezenţi în cercurile sociale de care au nevoie – fie la şcoală, la un concert, la o petrecere cu prietenii, la un meci de fotbal -, prin avatarul lui, care este tocmai acest AV1.

Roboţelul este dus la şcoală sau în mijlocul grupurilor sociale unde copilul nu poate să fie prezent, iar copilul de pe patul de spital, dacă este cazul, sau de acasă, poate să se logheze cu ajutorul unei aplicaţii, pe avatarul lui - robotelul, aflat în clasă -, printr-o tabletă sau de pe telefonul mobil.

Ideea a apărul odată ce Karen, CEO-ul startup-ului, după discuţii cu una dintre prietenele ei, asistentă într-un spital din Norvegia şi care îi spunea mereu cât de singuri se simt copii internaţi şi bolnavi, s-a gândit să vină în sprijinul lor. Aşa s-a născut acest proiect.

Soluţii oarecum similare mai există în piaţă, dar nu există o soluţie atât de specifică problemei abordate de AV1, combaterea izolării sociale involuntare – susţine reprezentantul companiei.

În primele luni de dezvoltare a proiectului, când încă acesta se afla în stadiu de testare, am încercat să ne bazăm doar pe tablete, să mergem cu o tabletă în şcoală, dar lucrurile nu au funcţionat aşa cum ne-am dorit, spune Calin.

După mai multe încercări au venit cu ideea de a face acest roboţel, care a fost o adevărată revelaţie când au văzut cât de bine este acceptată soluţia atât de copiii bolnavi, care nu pot ajunge la şcoală, cât şi de colegii de clasă şi de profesori.

Ne-am gandit la mai multe aspecte, spre exemplu, un copil care e bolnav, sau care face chimioterapie, probabil nu doreşte să fie văzut de prieteni şi colegi, dar ar vrea totuşi să fie cu ei, să îi vadă, să comunice cât mai natural posibil.

În urmă cu un an un produsul a intrat pe piata, astăzi, este folosit de 220 de persoane, sau mai bine spus atâţia roboţei sunt activi în prezent. Compania a fost lansată la sfârşitul anului 2015 şi este prezentă în Norvegia, Suedia, Olanda, Danemarca, Marea Britania şi începând cu această luna şi în România. La noi în ţară, roboţeul a ajuns prin intermediul unei fundaţii la un copil cu probleme de sănătate, căruia îi oferă posibilitatea de a participa la cursuri şi în alte medii sociale, chiar daca el, fizic, nu poate ajunge în acele locuri. “Alex a avut posibilitatea chiar de a fi prezent la chiar şi la festivalul Untold cu ajutorul lui AV1”, spune Călin

 

Câteva detalii tehnice:

  • pentru a folosi roboţelul e nevoie de o cartelă SIM (IoT)

  • utilizatorul îşi descarcă aplicaţia (disponibilă atât pentru iOS cât şi pentru Android)

  • îşi creeză un profil unic, primeşte un cod unic şi nu se poate loga altcineva de pe profilul lui, nu pot fi mai multe persoane logate de pe acelaşi profil, de asemenea, el se poate loga doar de pe un singur dispozitiv mobil. “Am ales asta pentru a ne asigura ca profesorul, spre exemplu, are certitudinea că în spatele roboţelului se află doar copilul respectiv”, explică reprezentantul No Isolation.

  • utilizatorul nu poate face capturi de ecran, poze sau înregistrări cu ceea ce vede prin aplicaţie. Dacă încearcă mai mult de o singura dată să înregistreze el este delogat şi are nevoie de permisiunea celor de la No Isolation pentru a reintra în aplicaţie.

  • roboţelul se roteşte 360 de grade pentru a vedea tot ce se află în jurul lui, atunci când utilizatorul alege din aplicaţie să aprindă ledul albastru al robotului cei din jur vor ştii că el nu îşi doreşte să comunice cu ei, vrea doar să asculte, dacă lumina este intermintentă înseamnă că utilizatorul vrea să pună o întrebare sau să spună ceva, iar daca lumina verde este pornită înseamnă că utilizatorul ascultă şi este disponibil să raspundă la întrebări.

  • robotul are şi o funcţie “whisper” (şoaptă), prin care copilul poate vorbi în încet cu colegul de bancă fără ca cei din jur să audă sau să fie deranjaţi.

Fiecărui utilizator i se face un instructaj înainte de a folosi aplicaţia, de asemenea şi celor care se vor afla în prezenţa roboţelului. Confidenţialitatea este foarte importantă pentru noi. Noi nu facem recepţie pe streamingul care are loc, transimisia se face doar între tabletă şi roboţel nimic nu trece prin serverele noastre şi este criptat în ambele părţi.

AV1 poate fi achiziţionat sau închiriat. Închirierea şi sbuscripţia pe o lună costă 290 de euro, iar pe un an pentru 1.960 de euro.

Întreaga producţie se face în Norvegia, inclusiv partea de hardware. No Isolation are 50 de angajaţi şi a obţinut până acum o finanţare de tip seed din partea unor investitori angel de 1,8 milioane de euro, dar se pregăteşte pentru o nouă rundă de investiţii şi lucrează la un nou proiect similar, dar de această dată unul dedicat persoanelor mai în vârstă pe care să le ajute să scape de izolarea socială involuntară tot prin intervmediul tehnologiei.

Parallax

Vizualizari
1388
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri